Seimo narys P. Auštrevičius siūlo nedelsiant peržiūrėti Nacionalinę energetikos strategiją ir derėtis su ES dėl akcizų degalams sumažinimo

Seimo nario Petro Auštrevičiaus nuomone, pasikeitus ir pablogėjus pasaulinei energetikos situacijai, Lietuva privalo iš naujo ir laiku įvertinti sprendimus energetikos srityje, ypatingai atkreipiant dėmesį į galimas ateities perspektyvas.
Nacionalinėje energetikos strategijoje, kuri buvo patvirtinta 1999 m., buvo suformuluotos pagrindinės Vyriausybės energetikos ūkio pertvarkos ir plėtros nuostatos laikotarpiui iki 2020 m. Ir nors Energetikos įstatymas numato, kad Nacionalinė energetikos strategija turi būti tikslinama ir atnaujinama kas penkeri metai,Vyriausybė, atsižvelgdama į pasikeitusią padėtį, atnaujino ją 2002 m.

P. Auštrevičius teigia, kad laukti iki 2007 m. būtų klaida. Būtina jau šioje Seimo sesijoje pradėti svarstyti atnaujintos Nacionalinės energetikos sistemos klausimą. Staigus naftos kainų kilimas (be abejonės turėsiantis ilgalaikį poveikį), Rusijos ir Vokietijos susitarimas dėl dujotiekio tiesimo, apeinant Lietuvą, būtinybė apsispręsti dėl atominės energetikos ateities – tai priežastys verčiančios skubiai priimti geriausią sprendimą nacionaliniu mastu. Atnaujintoje Nacionalinėje energetikos strategijoje turi būti ypatingai atsižvelgta į Baltijos šalių, Lenkijos ir Šiaurės Europos valstybių bendradarbiavimą, Europos Sąjungos energetikos politiką bei kaimyninių valstybių vykdomą politiką

Pirmas žingsnis, kurį siūlo parlamentaras susidariusioje situacijoje – aiškiai kelti klausimą dėl akcizų degalams sumažinimo jau neformalioje Ekonomikos ir Finansų Taryboje, vyksiančioje rugsėjo 9-10 d.

Rugsėjo 6 d. Europos Komisijos pasiūlytas Krizinis energetinis planas yra svarbi, tačiau tik dalis, galimo Lietuvos atsako. Krizinis energetinis planas pateikia tik kritines reguliavimo priemones: mažinti energijos išteklių suvartojimą, didinti gamybą, plėsti alternatyvių energetikos rūšių panaudojimą, tačiau nenumato fiskalinių sprendimų.

„Lietuva yra ekonominio augimo stadijoje, geografiškai nutolusi nuo svarbiausių prekybos rinkų ir praktiškai neturinti energetikos alternatyvų, todėl naftos kainų augimas yra ypatingai reikšmingas veiksnys”, – teigia P. Auštrevičius.

Seimo narys P. Auštrevičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.