Bėdos mokykloje: ar tai rimta?

Norite tikėkite, norite ne, kai kuriems vaikams mokykla yra tikras džiaugsmas. Jų įvertinimai yra puikūs, mokytojai juos dievina, o namų darbai niekada nėra kankynė. Tačiau nuo pirmos iki dvyliktos klasės dauguma vaikų susiduria su problemomis. Tėvams gana sunku nustatyti, kurios problemos patenka į kategoriją „nepergyvenk, tai išsispręs savaime”, o kurios reikalauja jų įsikišimo. Štai keletas portalo Drspok.com specialistų nurodomų ženklų, kurie verčia sunerimti.

1. Jūsų vaikas itin sunkiai dirba, ruošdamas namų darbus, tačiau vis tiek gauna prastesnius pažymius. Laikinas pažymių šuolis gali būti normalus dėl kokių nors trumpalaikių problemų, tačiau nuolatinis atitrūkimas tarp nuoširdaus mokymosi ir gerų pažymių gali kelti įtarimų, kad vaikas gali turėti mokymosi sunkumų.

2. Pastebite, kad vaikas nuolatos namų darbus ruošia išsiblaškęs. Kartais namų darbų problemos yra tik užkandžio ar trumpo pažaidimo klausimas. Kartais vietos pakeitimas padeda – kai kurie vaikai geriau susikoncentruoja pasislėpę savo kambaryje nuo bet kokio galimo dėmesio atitraukimo šaltinio, kitiems lengviau susiimti, sėdint virtuvėje arba valgomajame, kol mama ar tėtis zuja aplink, gamindami valgį. Tačiau jei šie tai nepadeda, pamąstykite apie tai, jog jūsų vaikas turi sunkumų mokantis.

3. Jūsų vaikas ruošia namų darbus, tačiau dažnai negali rasti tam laiko. Pabandykite padėti jam planuotis, tačiau jei tai nepadeda, stipriai vaiko poelgius veikianti netvarka, gali reikšti sunkumus.

4. Jūsų vaikas sunkiai dirba ir gauna puikius pažymius. Problema ta, kad atrodo, jog jis perdėtai jaudinasi dėl galimybės gauti bet kokį kitą pažymį nei 10. Vaikai perfekcionistai dažnai kenčia nuo su stresu susijusių simptomų (pavyzdžiui, galvos arba pilvuko skausmo). Be to, jie gali prarasti kai kuriuos vaikystės džiaugsmus, nes yra pernelyg sutelkę dėmesį ties akademine sėkme. Labai svarbu tokiems vaikams girdėti (anksti ir dažnai), kad jūs juos mylite tokius, kokie yra, o ne dėl jų pasiekimų.

5. Jūsų vaikas sunkiai dirba, tačiau jam žymiai geriau sekasi vieni dalykai (pavyzdžiui, matematika) nei kiti (pavyzdžiui, skaitymas). Nors visiškai normalu, kad vieni dalykai vaikams sekasi geriau nei kiti, tačiau jei dėl vieno dalyko stengiamasi žymiai labiau nei dėl kitų, tai gali būti ženklas dėl mokymosi sunkumų.

6. Jūsų vaikas paprasčiausiai neteikia jokios reikšmės namų darbams. Būtų puiku, jei visiems vaikams namų darbai būtų patrauklūs, tačiau taip nėra. Kaip ten bebūtų, vaikai mokykloje mokosi galėjimo dirbti ir tai, kas juos ne itin domina. Vaikas, kuriam nerūpi mokykla, turėtų galėti padaryti namų darbus ir dar turėti pakankamai laiko tiems dalykams, kuriais jis domisi (kompiuteriai, sportas, kolekcionavimas ir t. t.). Vaikas, kuris sako „man nerūpi”, dar ir nedirba, gali turėti mokymosi sunkumų.

7. Vaikui mokykloje nuobodu. Kai kurie mokytojai įdomiau veda pamokas už kitus, tačiau nuolatinis nuobodulys per įvairias skirtingų dalykų pamokas gali reikšti ką kita nei tik blankias instrukcijas. Tai gali būti mokymosi sunkumai arba talentingumas. Vaikai, kurie informaciją ir įgūdžius įsisavina itin greitai, dažnai susiduria su socialiniais ir akademiniais iššūkiais. Problemos mokykloje be kita ko gali padėti identifikuoti talentą.

8. Vaikas skundžiasi, kad mokykloje neturi draugų. Jei jūs tai girdite kartais, gali būti, kad jūsų vaikas tiesiog reaguoja į normalius socialinius nusivylimus ir įtampą, kuri atsiranda mokykloje. Jei jūs tai girdite nuolat, susimąstykite: draugai ir bendravimas yra ypač svarbūs dalykai mokyklinėje patirtyje. Šioje srityje problemų turinčiam vaikui reikia padėti.

9. Vaikas ruošia pamokas tik po jūsų priekaištų, riksmų ir grasinimų nubausti. Gana dažnai tėvai pakliūna į šiuos spąstus: kuo labiau tėvai įsipareigoja, kad jų vaikų namų darbai būtų paruošti, tuo neatsakingesnis tampa vaikas. Galima priemonė, leidimas vaikui patirti savo paties veiksmų (ar neveiklumo) namų darbų srityje pasekmes. Atsakomybę dėl to palikite jam pačiam. Tėvai dažnai būna nustebę, matydami, kaip jų „neatsakingas” vaikas pradeda atsakingai žiūrėti į savo namų darbus, kai tik suaugusieji tai leidžia.

10. Atrodo, kad vaikui niekada nepakanka laiko namų darbams atlikti. Kartais tai būna mokymosi sunkumai, kaip aptarta anksčiau. Bet daug vaikų šiais laikais paprasčiausiai nesugeba susiplanuoti veiklos. Jie gali lankyti krepšinio treniruotes du kartus per savaitę, muzikos, šokių užsiėmimus ir dar vaidinti mokyklos trupėje. Tokiems vaikams reikia padėti nustatyti prioritetus ir pasakyti „ne”. Galų gale, vaikų, kurie prisiima per daug, veikla nebūtinai yra sėkminga. Nors gali atrodyti lengvabūdiška palikti vaiką dykinėjantį, kas suaugusiajam atrodo nieko neveikimas, kartais pats svarbiausias mokymasis būna, kai vaikai būna palikti patys su savimi – domėdamiesi, svajodami, fantazuodami ir tyrinėdami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.