Alytaus mokyklos turi bent po vieną „protingą” lentą

Vakar Likiškėlių vidurinėje mokykloje miesto savivaldybės vadovams, bendrojo lavinimo mokyklų direktoriams pristatyta pasaulyje šiuo metu moderniausia, veiksmingiausia ir „protingiausia” („Smart Board”) Kanadoje pagaminta mokyklinė lenta. Į tradicinę ji panaši nebent tuo, kad yra plokščia.

Miesto savivaldybė skyrė daugiau lėšų nei valstybė

Kaip sakė Švietimo skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, laikinai einantis miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir socialinių reikalų departamento direktoriaus pareigas, vykdant Miesto savivaldybės švietimo įstaigų informacinės ir komunikacinės sistemos bazės kūrimo programą, be kitų priemonių, buvo nuspręsta įsigyti 12 „Smart Board” dialoginio tipo mokyklinių lentų. Priminsime, kad dar vasarį viena pirmųjų šalyje tokio tipo lentą savo lėšomis įsigijo Likiškėlių vidurinė mokykla. Miesto savivaldybės tarybai pritarus, už „protingas” lentas iš miesto iždo atseikėta 73 tūkst. 490,40 lito.
V.Valūno teigimu, jos atiteks 10 didžiausių bendrojo lavinimo mokyklų, Šaltinių pagrindinei mokyklai ir Jotvingių gimnazijai. Vienos lentos kaina – per 6 tūkst. litų. Pasak Švietimo skyriaus vedėjo, miesto savivaldybės vadovai, taryba rūpinasi informacinių technologijų plėtra. Miesto savivaldybės taryba, kaip steigėja, savo švietimo įstaigoms kompiuterizuoti skiria dvigubai daugiau lėšų nei valstybė.
V.Valūno nuomone, naujoji mokyklinė lenta turi būti įrengta tinkamoje patalpoje, kad joje apsilankytų kuo daugiau mokinių ir mokytojų, lenta ir jos priedai būtų gerai saugomi.
Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Kirkliauskas pasidžiaugė, kad taryba pritarė Informacinės ir komunikacinės sistemos bazės kūrimo programai ir skyrė pinigų pažangiausioms, moderniausioms ugdymo priemonėms įsigyti: „Dabar labai svarbu, kad mokytojai ir mokiniai mokymo procese kuo greičiau pradėtų veiksmingai naudoti „protingą” lentą. Anksčiau mokyklos džiaugėsi įsigijusios televizorių ir vaizdo grotuvą, vėliau – personalinį kompiuterį ir multimedijos įrangą, dabar atėjo eilė dar šiuolaikiškesnėms mokymo priemonėms”.
Bendrovės, Lietuvoje platinančios moderniausias lentas, atstovas Egidijus Arbačiauskas tvirtino, kad Alytuje pirmajame iš didžiųjų šalies miestų visos vidurinės mokyklos turi bent po vieną tokią lentą, jau minėta Likiškėlių vidurinė – net tris, Šaltinių pagrindinė – dvi.

Laukia lietuviškų mokomųjų programų

Kuo ypatinga „Smart Board” mokyklinė lenta? Pasak E.Arbačiausko, tai viena efektyviausių interaktyvių mokymo priemonių pasaulyje, skatinančių mokinių ir mokytojų dialogą bei norą mokytis. Lenta neatsitiktinai vadinama „protinga”. Ji – didžiulis kompiuterio monitoriaus ekranas, tik valdoma ne klaviatūra. Prie lentos jungiamas projektorius ir kompiuteris. Informacija lentoje pateikiama specialiu parkeriu (be dažų – G.V.) ar tiesiog pirštu, rankos prisilietimu. „Smart” lentoje, kaip ir tradicinėje, galima rašyti, piešti, trinti, tačiau nereikia nei tradicinės baltos kreidos, nei kempinės.
E.Arbačiauskas vaizdžiai rodė, kaip mokytojas bet kuriuo metu lentoje gali atkurti pamokos pradžioje rašytą tekstą, piešinį, juos naudoti kitose pamokose, demonstruoti mokomuosius „flash” tipo filmukus.
Atstovas priminė, kad su lenta komplektuojamos specializuotos pamokų planavimo, matematinių lygčių, anglų kalbos, geografijos, istorijos ir kitų dalykų programos, 5 tūkstančiai iliustracijų daugeliui mokomųjų dalykų. „Protinga” lenta yra universali – ne tik rodo, bet ir kaupia informaciją iš įvairių šaltinių – interneto, elektroninio pašto. Pavyzdžiui, piešinius, nuotraukas galima išsaugoti, didinti, mažinti, perkelti į kitą lentos vietą. Pristatymo dalyviai šmaikščiomis replikomis sutiko nuo Baltijos iki Juodosios jūrų padidintą dabartinį Lietuvos žemėlapį.
E.Arbačiauskui mokyklų direktoriai turėjo ir rimtų klausimų – kada pagaliau bus parengtos mokomosios programos lietuviškoms mokykloms? Jos, anot atstovo, jau kuriamos. Rengiant programas tikimasi pasinaudoti Europos Sąjungos fondų parama.
Šiuo metu Lietuvos mokyklas jau pasiekė apie 100 „Smart” lentų. Moderniomis lentomis aprūpintos ir daugelis Vilkaviškio rajono mokyklų.
Šalyje veikia apie 1,5 tūkst. bendrąjį lavinimą teikiančių mokyklų, tarp jų – per 600 vidurinių.

Gediminas Vaitekūnas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.