Kodėl Savivaldybė remia jachtą „Lietuva” ir gelbėtojus

Norint, kad Klaipėdos uostą pasirinktų didžiųjų burlaivių regatos komisija, kad jį aplankytų daug ir gražių jachtų, reikia, kad Lietuvos jachta kasmet dalyvautų tarptautinėje didžiųjų burlaivių regatoje, kad ją remtų miesto Savivaldybė.

Tai pastaruoju metu ir daroma. Beje, jachta „Lietuva” šiemet tarptautinėje regatoje „The Tall Ships Races” užėmė prestižinę trečią vietą.

Dabar svarbiausia Klaipėdos savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus užduotis – išlaikyti Klaipėdoje tarptautines regatas, siekti dar didesnio kruizinių laivų atplaukimų į Lietuvos uostamiestį skaičiaus.

Jachtklubo svarba

Klaipėdos savivaldybė rūpinasi ir jachtklubo steigimo prie piliavietės projektu. Kadangi Klaipėdoje surengtoje iškilmingoje tarptautinės regatos „NORD/LB Baltic Sprint Cup’ 2005”, kurioje dalyvavo 44 jachtos, etapo Ryga-Klaipėda nugalėtojų apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas ir pamatė, kiek jachtų gali atplaukti į Klaipėdą, manoma, jog jachtklubo prie piliavietės projekto svarba jo akyse sustiprinta.

Savivaldybės jachta

Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Šidlauskienės teigimu, Savivaldybė remia jachtą „Lietuva”, nes ji yra jos nuosavybė. Šia jachta dabar panaudos teise naudojasi Klaipėdos jūrinio buriavimo centras.

Be to, „Lietuva” yra viena iš nedaugelio tokio dydžio, t. y. D klasės, jachtų Lietuvoje, galinčių dalyvauti tarptautinėje didžiųjų burlaivių regatoje. Parama šiai jachtai, kuriai jau 30 metų, be abejo, reikalinga. Ji buvo gerokai nukentėjusi per uraganą „Anatolijus”, prireikė remonto. Beje, pernai „Lietuvos” remontui Vyriausybė skyrė 100 tūkst. Lt, be to, buvo surinkta lėšų ir iš rėmėjų, pinigų skyrė ir Savivaldybė.

Kitas dalykas, norint dalyvauti tarptautinėse regatose reikia lėšų ir kurui, ir įgulos aprangai, ir pragyvenimui ir t. t. Pernai buvo iškilusių radijo ryšio problemų, užtat „Lietuva” užėmė prastesnę vietą regatoje nei galėjo.

I. Šidlauskienės teigimu, šiemet jachta „Lietuva” buvo jau daug geriau aprūpinta. Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyrius iš anksto jau buvo numatęs skirti „Lietuvai” 25 tūkst. Lt. Be to, buvo rasti ir keli rėmėjai.

Pasak I. Šidlauskienės, visose šalyse buriuotojai ieško rėmėjų, nes buriavimas – labai brangus sportas.

Beje, vienas iš svarbių punktų taisyklėse, pagal kurias pasirenkami prestižiškiausios didžiųjų burlaivių regatos užsukimo uostai, – savivaldybės privalo remti savo jachtų įgulas, ypač jaunimą, kadangi ši regata skirta jam. 50 proc. jos dalyvių, įgulų narių, turi būti ne senesni kaip 25 metų. Jachtos „Lietuva” įgulos narių amžiaus vidurkis šiemet – 20-25 metai. Tik jachtos kapitonui Osvaldui Kudzevičiui 30 metų.

Teks laukti 2011-ųjų

I. Šidlauskienė sako, jog Klaipėda siekia būti tikru jūriniu miestu, kurį nuolat lankytų burlaiviai, užsuktų regatų dalyviai. „Mes labai norėjome, kad regata „The Tall Ships Races” užsuktų į Klaipėdą ir 2007-aisiais, tačiau nepatekome į uostų, į kuriuos užsuks šios regatos dalyviai, sąrašą. Dabar siekiame, kad jie į Klaipėdą užsuktų bent 2011 metais”, – sakė Savivaldybės darbuotoja.

Beje, minėtą regatą organizuojanti asociacija vykdo didelę reklaminę kampaniją visame pasaulyje. Taigi Klaipėdos vardas taip pat galėtų būti reklamuojamas tais galingais kanalais iš asociacijos centro Anglijoje.

Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vedėjui Ričardui Zulcui teko būti Rostoko mieste ir kalbėtis su tarptautinių regatų organizatoriais. Pastarieji buvę labai patenkinti abiejų regatų priėmimu šiemet Klaipėdoje.

Skiria dėmesio gelbėtojams

Šiemet Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus dėmesio nusipelnė ir gelbėtojai. Buvo organizuotos tarptautinės vandens gelbėtojų varžybos, kuriose dalyvavo gelbėtojai iš Lietuvos, Latvijos. Sukurtai nacionalinei gelbėtojų komandai iš Palangos, Neringos, Klaipėdos buvo padėta išvažiuoti į Europoje vykusį čempionatą. Jie grįžo užėmę Vidurio Europoje 5 ir 8 vietas pagal atskiras rungtis. Rugsėjo pradžioje kartu su lenkais ir latviais jie vėl turėjo dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Valentinas Ubas

„Vakarų ekspresas”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.