Po kelerių metų Mokesčių inspekcija gyventojų pajamų deklaracijas ketina pildyti pati

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad iš viso šiais metais gauta 543 tūkst.gyventojų pajamų mokesčio deklaracijų arba 22 proc. daugiau nei praeitais metais.
Šiais metais 320,5 tūkst. gyventojų (28 proc. daugiau nei praeitais metais) pateikė prašymus grąžinti pajamų mokesčio permoką, siekiančią 175 mln. litų (44 proc. daugiau nei praėjusiais metais).
Šiuo metu 2004 m. pajamų mokesčio permoka jau grąžinta daugiau nei 284 tūkst. gyventojų, kurios bendra suma sudaro daugiau 151 mln. litų; 2003 metų pajamų mokesčio permoka grąžinta 250 tūkst. gyventojų, kurių bendra prašoma suma siekia daugiau nei 113 mln. litų.
Šiais metais 136 tūkst. gyventojų pateikė prašymus, norėdami pasinaudoti pajamų mokesčio lengvata dėl 2004 metais sumokėtų gyvybės draudimo įmokų (iš viso sumokėję 174 mln. litų), 88 tūkst. – dėl mokesčio už aukštojo mokslo studijas (sumokėję 143 mln. litų), 39,5 tūkst. – dėl kompiuterio su programine įranga arba interneto prieiga įsigijimo (sumokėję 81 mln. litų), 35 tūkst.- dėl palūkanų už kreditą gyvenamajam būstui įsigyti (sumokėję 71 mln. litų), 3 tūkst. – dėl įmokų į pensijų fondus (sumokėję 10,5 mln. litų), 18 tūkst. – dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD; pagrindinio ar individualaus NPD) ir papildomo NPD (už vaikus). Iš viso dėl šių įmokų bendra gyventojų patirta išlaidų suma sudaro 480,5 mln. litų, o bendra grąžintina pajamų mokesčio permokos suma dėl šių išlaidų – 175 mln. litų.
Trečiųjų šalių pateiktais duomenimis, iš viso 2004 metais gyventojai sumokėjo 228 mln. litų gyvybės draudimo įmokų, 194,5 mln. litų – už aukštojo mokslo studijas, 126 mln. litų – už kompiuterius su programine įranga ir/ar interneto prieigą, 91 mln.litų – už palūkanas už kreditą gyvenamajam būstui įsigyti, 10,5 mln. litų – į papildomo savanoriško pensijų kaupimo fondus.
VMI viršininko pavaduotoja, laikinai einanti viršininko pareigas B. Černiuvienė šiandien vykusios spaudos konferencijos metu kalbėdama apie šių metų gyventojų deklaravimo problemas, vardijo, kad pagrindinės jų buvo nestabilus deklaracijas apdorojančių sistemų darbas, nekokybiški, netikslūs trečiųjų šalių duomenys, nepakankamai aiškūs VMI informaciniai pranešimai gyventojams, gyventojų švietimo ir aptarnavimo spragos bei pačių gyventojų neteisingai užpildytos deklaracijos. Tik 38 proc. deklaracijų (206,3 tūkst.) iš visų pateiktų buvo užpildytos teisingai. „Kita vertus, operatyvus deklaracijų apdorojimo ir permokos grąžinimo procesas nemaža dalimi priklauso ir nuo pačių gyventojų – tai atlikti VMI būtų sekęsi greičiau, jeigu gyventojai būtų buvę atidesni ir darę mažiau klaidų, – sakė B. Černiuvienė. – Be to, gyventojai deklaracijų pateikti neskubėjo – net 62 proc. jų buvo pateikta per paskutines dvi savaites iki termino pabaigos”.
Siekiant, kad kitais metais deklaravimas vyktų sklandžiau, VMI yra numačiusi konkrečias priemones joms spręsti. Kaip informavo B. Černiuvienė, VMI vertina galimybes artimiausiu metu sukurti technines priemones, kurios leistų mokesčių mokėtojams VMI informacinėje duomenų bazėje pasitikrinti savo gautas pajamas ir patirtas išlaidas, apie kurias informaciją gauna iš trečiųjų šalių. „Ieškome galimybių tokią priemonę mokesčių mokėtojams pasiūlyti jau ateinančiais metais”, – sakė B. Černiuvienė.
„Tolimesnėje ateityje VMI svarstys galimybes sukurti taip vadinamą iš dalies užpildomų deklaracijų modelį – kai mokesčių administratorius iš informacinės sistemos duomenų iš dalies užpildo deklaracijas tam tikroms gyventojų grupėms ir jiems jas išsiunčia su prašymu patvirtinti ir papildyti, – sakė B. Černiuvienė. – Tokiu atveju, jeigu gyventojas nesutiktų su mokesčių administratoriaus pateiktais paskaičiavimais, jis nustatyta tvarka apie tai turėtų pranešti administratoriui, kuris, patikrinęs duomenis, – patikslintų deklaraciją. B. Černiuvienės teigimu, tokią galimybę realizuoti būtų galima ne anksčiau kaip 2007 metais. „Tai maksimaliai supaprastintų deklaravimo tvarką, taip pat padėtų išvengti aritmetinių klaidų bei spūsčių apskričių AVMI, kurios susidaro paskutinėmis deklaracijų pateikimo termino dienomis”, – sakė B. Černiuvienė.
VMI taip pat informuoja, kad šiais metais 2004 metų savo (šeimos) turtą deklaravo 80 tūkst. politikų ir valstybės tarnautojų, kuriems yra prievolė deklaruoti asmeninį ar šeimos turtą, pateikdami 52 tūkst. gyventojų (šeimos) turto deklaracijų. Iš jų 32 proc. šias deklaracijas pateikė elektroniniu būdu. 6 tūkst. politikų ir valstybės tarnautojų, turinčių prievolę deklaruoti turtą, deklaracijų nepateikė.
Šiais metais gyventojų prašymų perversti iki 2 procentų pajamų mokesčio sumos Lietuvos vienetams (pagal Lietuvos Respublikos Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą) yra gauta virš 420 tūkst. arba 36 proc. daugiau nei praėjusiais metais (pernai – 308 tūkst.).

Valstybinė mokesčių inspekcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.