ES komisaras A. Piebalgas: degalai nepigs iki 2007 metų

Laukti degalų kainų sumažėjimo neverta bent jau iki 2007 metų, Latvijos dienraščiui „Diena” pareiškė Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaras Andris Piebalgas.

„Priežastys, nulemiančios dideles kainas, išliks. Bent jau iki 2007 metų negalime tikėtis, kad degalai ženkliai atpigs”, – teigė A. Piebalgas. Naftos kainos didele dalimi priklausys nuo pasaulio ekonomikos augimo tempų ir naftos gavybos bei perdirbimo apimčių, pastebėjo komisaras.

Tarptautinė energetikos agentūra, sulaukusi Europos Komisijos palaikymo, paskelbė, kad per artimiausias 30 dienų iš atsargų bus skirta 2 mln. barelių per dieną naftos. Taip siekiama kompensuoti prarastus JAV pajėgumus praūžus uraganui „Katrina”. Pasaulio mastu, A. Piebalgo nuomone, tai nesukels esminių pokyčių, bus pastebimi tik trumpalaikiai svyravimai. Todėl, pasak ES komisaro, nėra pagrindo manyti, kad strateginės atsargos gali būti naudojamos siekiant paveikti degalų kainas.

Degalai brangsta dėl ženkliai padidėjusios pasaulinės naftos produktų paklausos. Kadangi nafta išgaunama tik nedaugelyje pasaulio regionų, bet koks sukrėtimas gali sukelti kainų augimą, kalbėjo ES energetikos komisaras.

Latvijos degalų prekybininkai, anot komisaro, piešia pačius baisiausius scenarijus, net iki energetikos krizės, taip keldami paniką tarp vartotojų. A. Piebalgas paneigė kelių bendrovių, išlaikančių mažas kainas, teiginius dėl neva „labdaringos” jų veiklos. Tokia prekybininkų taktika, ES komisaro nuomone, gali būti nulemta dviejų priežasčių – arba jos pajėgia pardavinėti degalus už tokią kainą, arba dirbtinai išlaiko ją dėl konkurencijos.

Komisaro nuomone, Latvijai negresia energetikos krizė. „Šiuo metu nėra jokio pagrindo kalbėti apie tai, kad degalų nebus – apie tai apskritai negali būti nė kalbos! Mes galime kalbėti tik apie kainų, kurių vyriausybė negali kontroliuoti, faktorių”, – paaiškino ES energetikos komisaras.

Antradienį A. Piebalgas Europos Komisijai skaitys pranešimą apie situaciją naftos rinkoje ir galimus sprendimo kelius. Viena iš priemonių, kurioms gali ryžtis ES, yra spekuliacijų naftos rinkoje apribojimas.

2005-09-06 12:18

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.