V. Adamkus įtaria, jog gali būti mėginama pakeisti V. Grigaravičių

Prezidentas Valdas Adamkus sako nematąs pagrindo abejoti Policijos generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus veikla. O praėjusią savaitę paskelbtas Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tarnybinio patikrinimo išvadas, kuriomis pripažinta esą V. Grigaravičius atleisdamas buvusį Vilniaus policijos vadovą Eriką Kaliačių pažeidė kai kuriuos įstatymus, V. Adamkus vertina ir kaip galimą pasiruošimą V. Grigaravičiaus pakeitimui.

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas yra įsitikinęs, jog artėjant V. Grigaravičiaus vadovavimo policijai kadencijos pabaigai, neigiamos informacijos apie V. Grigaravičių gali padaugėti, nes yra norinčių į šį postą pasiūlyti savų kandidatų.

Policijos generalinio komisaro V. Grigaravičiaus penkerių metų kadencija baigiasi vasarį. Tačiau jis gali būti paskirtas vadovauti policijai antrą kadenciją.

„Prezidentas neatmeta versijos, kad šio tyrimo išvadas galima vertinti kaip siekį parengti visuomenę Policijos generalinio komisaro V. Grigaravičiaus pakeitimui”, – pirmadienį po susitikimo su Seimo Pirmininku A. Paulausku žurnalistams sakė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Pasak jos, susipažinęs su VRM atlikto tarnybinio patikrinimo išvadomis, V. Adamkus nemato pagrindo abejoti Policijos generalinio komisaro V. Grigaravičiaus veikla ar įtarti jį profesiniu aplaidumu atleidžiant Vilniaus policijos vadovą E. Kaliačių.

„Juo labiau, kad ir patikrinimo išvados nurodo, jog nėra pagrindo manyti buvus išankstinių susitarimų tarp generalinio komisaro ir Vilniaus policijos vadovo, t. y. kad pastarajam buvo sudarytos sąlygos išvengti tarnybinės atsakomybės”, – sakė R. Grumadaitė.

Prezidentas paragino ir VRM prisiimti atsakomybę dėl įstatymų spragų, kuriomis ir pasinaudojo traukdamasis iš tarnybos Vilniaus policijos vadovas E. Kaliačius.

Pasak Prezidento atstovės, šioje istorijoje tinkamo įvertinimo nesulaukė abejotini Sveikatos priežiūros tarnybos, pavaldžios būtent VRM, veiksmai.

Be to, ir VRM atlikto tarnybinio patikrinimo išvadose, V. Adamkaus nuomone, pilna akivaizdžių, nuostabą keliančių prieštaravimų.

„Viena vertus, E. Kaliačiaus atleidimas dėl sveikatos būklės yra pripažintas teisėtu ir pagrįstu. Kitu atveju generalinis komisaras kaltinamas teisinių aktų pažeidimu. Kyla klausimas, kodėl paisymas teisinių normų pripažįstamas nusižengimu?”, – sakė R. Grumadaitė.

Prezidento atstovė čia pat pridūrė, jog šalies vadovą nustebino ir tai, kad VRM patikrinimo išvados ir oficialūs komentarai dėl pareigūno, kurį skiria ir atleidžia šalies vadovas, pirmiausia buvo pateikti visuomenei.

Seimo Pirmininkas A. Paulauskas sakė neskaitęs VRM tarnybinio patikrinimo išvadų, tačiau pridūrė, jog derėtų vertinti V. Grigaravičiaus visą darbą, o ne pavienius fragmentus.

„Tai, kad artėjant skyrimo dienai tos negatyvios informacijos daugės – aš esu beveik įsitikinęs. Yra norinčių pakeisti, turinčių kitų kandidatų, ir reikės, matyt, apsispręsti ir teikiantiems, ir skiriantiems, kas geriau atliktų tas pareigas. Ir tie, kas turi patyrimą ir pasitikėjimą visuomenėje, manau, kad turi prioritetą šiuo atveju”, – sakė A. Paulauskas.

Pasak A. Paulausko, mažai kam kyla abejonių dėl to, kad E. Kaliačių derėjo atleisti. Tačiau tai padaręs V. Grigaravičius tapo savotišku atpirkimo ožiu.
2005-09-05 15:39

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.