Liberalcentristai prašo paaiškinimo ar racionaliai naudojama parama „Alytaus tekstilei”

Opozicinės Seimo Liberalų ir centro frakcijos nariai Algis Čaplikas ir Vytautas Bogušis pakartotinai kreipėsi į Ūkio ministrą prašydami pateikti informaciją apie tai, ar racionaliai yra panaudojama valstybės teikiama milijoninė finansinė parama AB „Alytaus tekstilė” bei kokias perspektyvas turi milžiniškus šalies mokesčių mokėtojų pinigus „suvalganti”, tačiau ant bankroto ribos tebebalansuojanti įmonė.

Liberalcentristams kelia nerimą tebeegzistuojanti praktika, kuomet nepateikiant argumentuotų planų Vyriausybė už mokesčių mokėtojų pinigus imasi „gelbėti” įvairias bankrutuojančias įmones. Kaip rodo praktika, tokia milijonus litų kainuojanti „injekcija” dažniausiai būna bevertė, nes nesustabdo problemų turinčių įmonių griūties.

Opozicinės Seimo frakcijos atstovai primena, kad nors Vyriausybė 2004 m. bendrovę atsiėmė iš finansinių įsipareigojimų nevykdžiusių investuotojų, atidėjo skolų grąžinimą (o, kai kurias visai nurašė) bei investavo į bendrovės įstatinį kapitalą 5 mln. litų, daugiau nei 12 mln. litų mokesčių mokėtojų pinigais paremta „investicija”, kaip ir tikėtasi neduoda teigiamų rezultatų. Pernai bendrovė patyrė 15,67 mln. litų nuostolių, 2,2 karto daugiau nei 2003 metais, o įmonės pardavimai ir paslaugos sumažėjo 30,3 proc. iki 76,3 mln. litų. Šiemet per pusmetį, „Alytaus tekstilė” vėl patyrė 5,082 mln. litų neaudituotų nuostolių.

„Šiuo atveju galima jau nebe retoriškai klausti, kodėl Vyriausybė taip lengvai švaistosi mokesčių mokėtojų pinigais, o padėtis įmonėje ne tik negerėja, bet dar ir blogėja?”, – teigia Seimo narys A.Čaplikas.

Liberalcentristams abejonių dėl tinkamo valstybės lėšų panaudojimo „Alytaus tekstilėje” kelia ir kita aplinkybė. Nors prieš paremiant bankrutuojančią įmonę, kaip vieną svarbiausių tikslų Vyriausybė buvo deklaravusi rūpestį bendrovėje dirbančiais daugiau nei 1,8 tūkst. žmonių, tačiau praktika rodo, kad vien šiemet iš įmonės buvo atleista beveik 400 darbuotojų.

„Apie kokį socialinių problemų švelninimą Alytuje galima kalbėti, kuomet į bendrovę „metami” milijonai darbo vietoms išsaugoti, tačiau tikrovėje paramos pinigai virsta iš gamyklos atleidžiamų darbininkų išeitinėmis pašalpomis”, – pastebi liberalcentristas Vytautas Bogušis.

Praėjusią savaitę gavę išsamų, bet formalų Ūkio ministro atsakymą į paklausimą dėl „Alytaus tekstilės”, liberalcentristai atkreipia dėmesį į tai, kad rašte ne kartą akcentuotas siekis išvengti neigiamų socialinių, ekonominių, finansinių pasekmių, kurios galėtų kilti nutraukus AB „Alytaus tekstilė” veiklą, yra neginčijamas. Tačiau Seimo narių nuomone, šis tikslas yra tiesiogiai susijęs su būtinybe užtikrinti valstybės finansinių išteklių panaudojimo efektyvumą. Akivaizdu, kad tokias garantijas AB „Alytaus tekstilė” gali suteikti tik efektyvios vadybos, investavimo strategijos, rinkodaros ir kitų nenuostolingą bendrovės veiklą arba bent tokios veiklos perspektyvą užtikrinančių priemonių dėka.

„Deja, remiantis jūsų rašte pateikta AB „Alytaus tekstilė” veiklos apžvalga, konstatuotina, kad gausios pastangos neduoda laukiamo rezultato – tai patvirtina jūsų pateikti AB „Alytaus tekstilė” veiklos rezultatai. Taigi, Jūsų raštas ne tik, kad nepaneigia, bet kelia dar daugiau abejonių dėl veiklos, valstybės finansinių išteklių panaudojimo ir kitų, siekiant atgaivinti AB „Alytaus tekstilė” taikomų priemonių efektyvumo, o kartu ir tikslingumo”, – laiške Ūkio ministrui teigia liberalcentristai Algis Čaplikas ir Vytautas Bogušis.

Liberalų ir centro frakcija

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.