Valdininkų interesai – po devyniais užraktais

Valstybės tarnautojai gali nesunkiai nuslėpti, kad yra įsivėlę į viešųjų ir privačių interesų konfliktą

Po „Kauno dienos” rašinio apie Rumšiškėse koldūnus gaminančią įmonę, ją užsimojo ginti neseniai iš darbo Valstybinėje mokesčių inspekcijoje pasitraukęs paslaptingas akcininkas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažįsta, kad fiziškai nepajėgtų patikrinti tūkstančių žemesnių grandžių pareigūnų, ar jie nepainioja interesų.

Prisistatė akcininku

„Kauno diena” rašė, kad nuo gegužės 24 d. Rumšiškėse ramybės siekia keletas gyventojų, nes koldūnus ir šaldytus maisto produktus gaminanti UAB „D.Gelombickienė ir partneriai” išplėtė veiklą gyvenamajame kvartale. Ištyrus situaciją, Kauno visuomenės sveikatos centro siūlymu rugpjūčio 23-iąją panaikintas bendrovei dar 2003 m. balandžio 25-ąją išduoto higienos paso galiojimas. Prieš tai įmonės direktorės vyras Jonas Gelombickas buvo nubaustas 2000 Lt bauda už savavalę statybą. Įvairių instancijų pareigūnai nustatė ir kitų pažeidimų.

Užvakar po rašinio „Kauno dienoje” į redakciją atvyko Gelombickų lydimas minėtos bendrovės akcininku prisistatęs Stanislovas Abromavičius. Kalbantis su įmone nepatenkintais gyventojais, jie ne kartą paminėjo Abromavičiaus pavardę, tačiau sakė neprisimeną, per kurį susitikimą jis atstovavo įmonei – prieš ar po jo tarnybos mokesčių inspekcijoje.

Meras įteisins statybą?

„Ar mes galime gražia forma, be jokių pretenzijų netikslumus papildyti?” – dar prieš susitikimą telefonu teiravosi S.Abromavičius. Atvykęs į redakciją jis pabrėžė, kad įmonei jokių pretenzijų neturi net Kaišiadorių meras. „Pats Kaišiadorių meras ėmėsi iniciatyvos, ir statyba bus įteisinta”, – tikino S.Abromavičius. Pasak jo, pretenzijų meras neturi ir dėl automobilių stovėjimo aikštelės. Ją gyventojai taip pat laiko nelegalia ir skundžiasi triukšmu, kurį kasdien kelia į koldūnų cechą dirbti atvykstantys darbuotojai, krovininės mašinos.

S.Abromavičius įtaria, kad gyventojų interesams atstovaujantis teisininkas apgaulės būdu gavo dokumentus, kuriuose įvardyta „D.Gelombickienės ir partnerių” apyvarta, tiekėjai ir kita konfidenciali informacija. „Siekdamas savo tikslo, jis visus valdininkus pastatė ant ausų”, – sakė S.Abromavičius.

Privalo deklaruoti

Tačiau pats S.Abromavičius dar prieš pusantro mėnesio dirbo Kauno apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos Analizės, atrankos patikrinimams ir PVM kontrolės skyriuje. Be to, 1994-2002 m. jis dirbo ir valstybės kontrolės pareigūnu. Kiek ir kada jis įsigijo akcijų iš Danutės Gelombickienės, buvęs valstybės tarnautojas nepasakė, tikindamas, kad „tai yra komercinė paslaptis”. Dar daugiau klausimų iškilo, „Kauno dienai” detaliau pasidomėjus, kada D.Gelombickienė perpardavė akcijas S.Abromavičiui. Vis labiau aiškėja, kad Lietuvoje žemesnių grandžių valdininkai gali nevaržomai painioti viešuosius ir privačius interesus, nes šalyje nėra patikimos kontrolės. „Valstybės tarnybos įstatymas nedraudžia tarnautojams turėti akcijų, bet jie jas privalo deklaruoti”, – sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Algirdas Meškauskas.

Pasak VTEK vadovo, iš inspekcijų komisija pareikalauja duomenų tik tada, kai gaunamas signalas, kad valstybės tarnautojas galimai supainiojo interesus. „Visais kitais atvejais mes nieko negalime sužinoti, nes patikrinti tūkstančių tarnautojų deklaracijų mums fiziškai būtų neįmanoma”, – sakė A.Meškauskas.

Buvusi S.Abromavičiaus darbovietė nepaneigia, bet ir nepatvirtina, kad dirbdamas mokesčių inspekcijoje jis nedeklaravo turįs „D.Gelombickienės ir partnerių” akcijų.

Akcijų pasikeitimo nemato

Individualią įmonę pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę, D.Gelombickienė nusprendė 2003 m. kovo 28 d. Bendrovės direktorė valdė visą 100 proc. akcijų paketą. „Registrų centre” nėra jokių duomenų apie tai, ar iki šios dienos kaip nors pasikeitė įmonės akcijų paketo valdymas ir jo pasiskirstymas. Nėra duomenų ir apie kitus akcininkus.

„Registrų centro” specialistai aiškina, kad jie neturi teisės gauti ir kaupti aktualių duomenų apie akcininkus, išskyrus tuos atvejus, kai 100 proc. akcijų paketą valdo vienas asmuo. „Tačiau įmanomas ir toks variantas, kad ji pardavė dalį akcijų ir apie tai laiku neinformavo Juridinių asmenų registro”, – sakė vienas „Registrų centro” darbuotojas.

Be to, pasak šaltinio, D.Gelombickienė „Registrų centrui” nei pernai, nei šiemet nepateikė įmonės metinės finansinės ataskaitos, prie kurios paprastai pridedamas akcininkų susirinkimo protokolas. D.Gelombickienė šią informaciją teigia išsiuntusi.

„Registrų centro” specialistai akcentuoja, kad 2003 m. kuriant Juridinių asmenų registrą, ne vienas politikas priešinosi, kad „Registrų centrui” nebūtų teikiama detali informacija apie akcininkus, todėl dabar neįmanoma patikrinti, kada S.Abromavičius įsigijo akcijų ir ar apskritai jų turi. „Pasikeitimai apie akcininkus registruojami specialioje knygoje, kuri yra įmonėje”, – sakė šaltinis. D.Gelombickienė patvirtino, jog įmonėje yra du akcininkai.

Neskubės vertinti veiklos be higienos paso

„D.Gelombickiene ir partneriais” nepatenkintiems kaimynams itin įdomu sužinoti, kokiu būdu valstybinėse įstaigose įmonė randa užtarėjų. Rugpjūčio 3 d. Alytaus visuomenės sveikatos centrui atlikus akustinio triukšmo tyrimus, konstatuota, kad apie 23 val. keliamas triukšmas viršija reikalavimus. Tuo tarpu rugpjūčio 16 d. tas pats centras teigia, kad akustinis triukšmas atitinka normas. Paskutinį kartą atlikto tyrimo rezultatai įtraukti į įmonės užsakytą poveikio aplinkai studiją.

Higienos paso panaikinimo istorija parodo visišką atskirų žynybų nesusikalbėjimą. Be šio dokumento įmonė tartum negalėtų toliau tęsti ūkinės komercinės veiklos, tačiau Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, pasak direktoriaus pavaduotojo Zenono Stanevičiaus, neskubės įvertinti šio fakto. „Su koldūnų kokybe tai nesusiję”, – sakė jis, nors bendrovės produkcija yra negyvūninės kilmės, kuriai reikalingas higienos pasas.

S.Abromavičius įtaria, kad gyventojus į kovą pakėlė „D.Gelombickienės ir partnerių” konkurentai, tačiau šių bendrovių jis neįvardijo.

Pasiūlė laikytis įstatymų

Kauno apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjas Jonas Antanas Drižnius prisiminė, kad dar praėjusią savaitę pas jį apsilankė S.Abromavičius aiškintis, kodėl J.Gelombickas buvo nubaustas už savavalę statybą. „Aš jam pasakiau, kad daugiau pas mane neitų, nes bauda paskirta pagrįstai”, – sakė J.A.Drižnius.

Kaišiadorių meras Romualdas Urmilevičius tikino, jog jis nežadėjo imtis jokių iniciatyvų savavalei statybai įteisinti. „Kiekviena įmonė privalo laikytis įstatymų ir nustatyta tvarka įteisinti statinius, – sakė R.Urmilevičius. – Man svarbiausia, kad tie 70 žmonių, dirbančių įmonėje, neateitų į Socialinės rūpybos skyrių prašyti pašalpų”.

Birželio 13 d. UAB „D.Gelombickienė ir partneriai” Veterinarijos tarnyba pripažino didelio pajėgumo mėsos produktų gamybos įmone, galinčia produkciją tiekti Europos Sąjungos rinkai. Įmonėje dirba 68 darbuotojai, daugiausia Rumšiškių gyventojai.

Gediminas Stanišauskas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.