Etikos sargai raitojasi rankoves

Keičiasi politikų ir pareigūnų galimų interesų konfliktų deklaravimo tvarka

Vasarą savo sprendimais privertę iš užimamų postų pasitraukti du aukštus pareigūnus tarnybinės etikos sargai ketina ir rudenį nesudėti rankų. Netrukus Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paskelbs kelių tūkstančių politikų ir valdininkų privačių interesų deklaracijas. Jų pildymo ir skelbimo tvarka kiek pasikeitė.

Be to, rengiamasi svarstyti kelis skundus dėl galimų tarnybinės etikos pažeidimų.

Svarstys premjero patarėją

Birželį po VTEK sprendimo apie supainiotus viešuosius ir privačius interesus buvo priverstas atsistatydinti tuometinis ūkio ministras, valdančiosios Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Liepą tarnybinės etikos sargai nusprendė, kad interesų konfliktą savo veikla sukėlė Kūno kultūros ir sporto departamento vadovas Vytautas Nėnius. Jis irgi dėl to neteko posto.

Po vasaros atostogų į darbą grįžę VTEK nariai netrukus vėl imsis tirti skundus, vertinti įvairių valdininkų veiksmus tarnybinės etikos požiūriu.

„Šįkart vasarą nesulaukėme labai daug skundų. Ji buvo kiek ramesnė nei ankstesniais metais. Tačiau prasidėjus naujam politiniam sezonui greičiausiai pagausės skundų, prašymų išnagrinėti vieną ar kitą pareigūnų veiklos aspektą”, – „Kauno dienai” sakė VTEK pirmininkas Algirdas Meškauskas.

Komisija dar šį mėnesį turėtų nuspręsti, ar įstatymą pažeidė Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko patarėjas Vilius Kavaliauskas, kurio ordinų ir medalių kolekcijai demonstruoti užsienyje skiriami pinigai iš valstybės biudžeto.

Be to, turėtų būti svarstomas Seimo narės Vilmos Martinkaitienės skundas. V.Martinkaitienė prašo įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimą, kuriuo ji pripažinta pažeidusi interesų derinimo principus. Anksčiau VTEK buvo atsakiusi šiai Seimo narei, kad parlamentinės komisijos sprendimai tarnybinės etikos sargų nėra papildomai vertinami. Tačiau V.Martinkaitienė liko nepatenkinta tokiu VTEK atsakymu ir parašė dar vieną skundą. „Dabar spręsime, ką daryti su juo”, – sakė A.Meškauskas.

Skundžia Vyriausybę

Seimo Antikorupcijos komisija paprašė VTEK pateikti savo išvadą apie Lietuvoje veikiantį Lobistinės veiklos įstatymą. Jis kritikuojamas tiek pačių lobistų, tiek kai kurių politikų, nes neužtikrina pakankamai efektyvios ir skaidrios lobistinės veiklos.

Pasak A.Meškausko, VTEK jau parengė savo išvadą apie šį įstatymą ir jau artimiausiame posėdyje svarstys ją. „Mes Seimui pateiksime savo pasiūlymus, kaip gerinti Lobistinės veiklos įstatymą, kaip jį padaryti kuo efektyvesnį. Tikimės, į šiuos pasiūlymus bus atsižvelgta, ir Lietuvoje įsigalės gerokai skaidresnė lobistinė sistema”, – kalbėjo komisijos vadovas.

Į VTEK yra kreipęsis Seimo narys Algimantas Matulevičius. Jis skundžiasi, kad Vyriausybė prieš kurį laiką buvo atmetusi jo siūlymą priimti įstatymą, kuriuo užsienyje dirbantys lietuviai, grįžę Lietuvon, būtų atleisti nuo prievolės susimokėti mokesčių skirtumus. Nepaisant to, prieš porą mėnesių Vyriausybė pati parengė analogišką įstatymo projektą ir teikia jį rudenį svarstyti Seimui. A.Matulevičius reikalauja išsiaiškinti, kodėl Vyriausybė taiko dvigubus standartus ir kokie galimi privatūs interesai sutrukdė jai prieš kurį laiką pritarti parlamentaro iniciatyvai, vėliau atgimusiai pačioje Vyriausybėje.

A.Meškauskas nėra tikras, ar VTEK imsis tirti A.Matulevičiaus nurodytą atvejį. „Tai panašu į politinių santykių aiškinimąsi. Jokie įstatymai neleidžia mums kištis į tokius santykius”, – sakė VTEK vadovas.

Deklaravimas – kitaip

Rugsėjo viduryje VTEK interneto puslapyje bus paskelbta politikų ir aukščiausių pareigūnų privačių interesų deklaracijų už 2004 metus suvestinė. Jas reikėjo užpildyti ir pateikti komisijai iki gegužės 15 dienos.

„Dar nežinome, ar visi tai padarė laiku. Tai paaiškės paskelbus suvestinę. Tačiau akivaizdu, kad nepateikusiųjų deklaracijas arba pavėlavusių tai padaryti tikrai bus”, – konstatavo A.Meškauskas.

Nepateikusiems deklaracijų politikams ir valdininkams gresia administracinės baudos.

Beje, privačių interesų deklaracijų srityje yra naujovių. Nuo šiol pareigūnai neturės kasmet pildyti deklaracijų, jeigu jose nieko nesikeičia. „Reikės per mėnesį nuo darbo valstybės tarnyboje pradžios užpildyti privačių interesų deklaraciją ir pateikti ją mums. Vėliau ją reikia papildyti tik tada, kai keičiasi kokie nors duomenys”, – sakė VTEK pirmininkas.

Pasak jo, valdininkas pats turės sekti, kas gali pasikeisti jo privačių interesų deklaracijoje ir laiku informuoti VTEK apie tokius pasikeitimus. „Tokių atvejų gali būti tikrai labai daug. Pavyzdžiui, įsigyjama kokių nors akcijų, nekilnojamojo turto, gaunama labai brangi dovana, keičiasi sutuoktinio darbovietė, atsiranda pagrindų kokiems nors interesų konfliktams kilti. Patys politikai ir pareigūnai turės pasirūpinti, kad per dvi savaites nuo tokių pokyčių atsiradimo būtų pakoreguota jų deklaracija”, – teigė A.Meškauskas.

Nepadariusiems to laiku gresia administracinės bausmės.

Kasmet iki gegužės 15 dienos pareigūnams ir politikams reikės informuoti VTEK, ar yra kokių nors pokyčių privačių interesų deklaracijose, ar galioja anksčiau užpildytoji.

„Internete visuomenei visuomet bus pasiekiamos tik aktualios deklaracijos, ne taip, kaip dabar – rugsėjį atsiranda suvestinė už praėjusius metus. Ten dažnai būna jau neaktuali, gerokai pasenusi informacija”, – sakė VTEK vadovas.

Stasys Gudavičius

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.