Džiaugsmas ir sielvartas – šalia

Šeštadienio popietė. Sostinės Aušros Vartų gatvėje prie Šv.Teresės bažnyčios rikiuojasi gėlėmis išpuošti limuzinai, stoviniuoja jaunavedžiai su svita.

Tuo metu atsiveria bažnyčios durys, ir gedulingais rūbais vilkintys žmonės išneša laidotuvių vainikus.

Iš šių maldos namų pusrūsyje įrengtos šarvojimo salės procesija išlydi karstą.

Siauroje gatvėje balto vestuvininkų limuzino vairuotojui vos pavyksta prasilenkti su katafalku.

Tokia džiaugsmo ir liūdesio akistata prie Šv.Teresės bažnyčios – kiekvieną savaitgalį.

Vos prasilenkė ant laiptų

Vieną rugpjūčio savaitgalį vestuvininkų būrys su gedulinga procesija susitiko jau išeidamas iš bažnyčios, vos pasibaigus sutuoktuvių ceremonijai.

„Karstas iš šarvojimo salės buvo išneštas tuo metu, kai jaunųjų pora leidosi laiptais žemyn”, – pasakojo vestuvių organizatorė Diana Sugintienė.

Po šios netikėtos akistatos gerokai sutriko ir jaunavedžiai, ir jų palyda.

„Visi nustėrę spoksojo į karstą. Mėginau nukreipti jų dėmesį, tačiau akys pačios krypo į laidotuvių vainikus”, – pasakojo vilniečių poros vestuves rengusi moteris.

Pasamdytam įamžinti vestuvių akimirkas fotografui teko gerokai pasistengti, kad į kadrą su jaunavedžiais nepatektų karstas arba vainikai.

Patarė peržiūrėti apeigų grafiką

„Per vestuves visko pasitaiko. Būna, kad bažnyčiose vienas vestuvininkų pulkas lipa kitam ant kulnų, tenka skubėti.

Bet tokio dalyko iki šiol nebuvau mačiusi”, – piktinosi D.Sugintienė.

Po susidūrimo ant laiptų moteris paragino Šv.Teresės bažnyčios kunigus kruopščiau sudėlioti apeigų grafiką, kad nesusidurtų laidotuvių ir vestuvių dalyviai.

Priminė sumuštinio dėsnį

Klebonas Edvardas Rydzikas „Lietuvos rytui” sakė, kad savaitgaliais jaunavedžių poros tuoktis atvyksta viena paskui kitą, todėl ne visuomet ceremonijos vyksta sklandžiai.

„Sumuštinis ant žemės krinta ne taip, kaip mums norisi. Ne viskas nuo mūsų priklauso. Tikriausiai buvo apsižiūrėta. Bet specialiai, iš piktos valios to niekas nedarė”, – tikino klebonas.

Šarvojimo koplyčių neuždarys

E.Rydzikas pripažino, kad vestuvininkų ir gedėtojų, kurių nuotaikos priešingos, susidūrimas nėra malonus: „Tie, kurie džiaugiasi, ir tie, kurie gedi, neturėtų būti trikdomi”.

Tačiau jis iškart patikino, kad šarvojimo koplyčios šeštadieniais nebus uždaromos. Dvasininkas pabrėžė, kad šarvojimo koplyčių labai pageidauja parapijiečiai.

Kai kurie jas netgi užsisako iš anksto.

Pasak E.Rydziko, rudenį vestuvės Š.Teresės bažnyčioje vyks rečiau, ir problema išsispręs savaime.

„Rugpjūtį šeštadieniais sutuokdavome penkias šešias poras. Tačiau rugsėjį vyks tik po dvejas trejas vestuves”, – aiškino klebonas.

Nepavyksta suderinti procesijų

Po pokalbio su klebonu „Lietuvos ryto” korespondentas praėjusį šeštadienį apsilankė prie Šv.Teresės bažnyčios.

Aušros Vartų gatvėje greta rikiavosi jaunavedžių automobiliai bei juodas katafalkas.

Karstą iš šarvojimo koplyčios velionio artimieji išnešė tuo metu, kai ką tik sutuokti jaunieji ir vestuvių svečiai būriavosi prie automobilių.

Klebonas turės pasiaiškinti

Išgirdę apie vestuvininkų ir gedėtojų akistatas prie maldos namų pasipiktino ir Bažnyčios vadovai. Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Juozas Tunaitis pabrėžė, kad gedulingos procesijos ir tuoktuvių ceremonijos jokiu būdu neturėtų trukdyti vienos kitoms: „Šios apeigos privalo vykti atskirai”.

Arkivyskupo pagalbininką labai nustebino Šv.Teresės bažnyčios klebono požiūris. „Reikės jį pakviesti ir rimtai pasikalbėti”, – pridūrė J.Tunaitis.
Vilius Mackonis

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.