Aikštelėse pūva pažeidėjų automobiliai

Iš Kelių eismo taisyklių pažeidėjų atimti automobiliai jų savininkams nerūpi, tačiau tapo galvos skausmu verslininkams. Jie priversti tokias mašinas laikyti savo aikštelėse.

Šiemet įsigaliojus Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms, be padidėjusių baudų ir grėsmės savaitėlę pasivartyti ant blaivyklos gultų, nedrausmingų girtų vairuotojų laukia ir transporto priemonės konfiskavimo baubas. Tačiau jis nėra toks baisus, kaip daug kam gali pasirodyti.

Naudos maža.
Konfiskuoti automobilį galima tik teismo sprendimu. Klaipėdoje per beveik keturis pastaruosius mėnesius buvo konfiskuotos vos trys mašinos.

Konfiskuotų transporto priemonių pardavimo administravimas patikėtas Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Tačiau parduoti jas sekasi ne ką geriau. Pasak VMI atstovo spaudai Dariaus Butos, per pirmąjį šių metų ketvirtį dešimties Lietuvos apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) pardavė tik 18 konfiskuotų automobilių. Valstybė iš to gavo vos 54,950 tūkst. litų. Vidutinė vienos konfiskuotos mašinos kaina – 3052 litai.

Pusę minėtų automobilių pardavė Tauragės AVMI. Tačiau šioje apskrityje jau 3 metus konfiskuojamos bei pardavinėjamos kontrabandininkų mašinos. Tad ir parduotosios šiemet galėjo būti konfiskuotos anksčiau.

Geriau įsigyti kitą „kibirą”

Policijos pareigūnai tikina, kad nuvelkant pažeidėjų automobilį į saugojimo aikštelę jiems nekyla jokių rūpesčių. „Transporto priemonę iš pažeidėjo paimame ir nugabename į specialiai parinktą saugojimo aikštelę. Automobilį saugoti ar parduoti – ne policijos funkcija”, – LŽ sakė Klaipėdos policijos Eismo priežiūros skyriaus viršininkas Alvydas Katkauskas.

Nuo tos akimirkos automobiliai tampa verslininkų galvos skausmu. Pasak klaipėdiečio Petro Sadausko, jo bendrovei priklausančiose automobilių saugojimo aikštelėse šiuo metu savininkų laukia per 200 mašinų. „Tai ne tik nuo šių metų pradžios įsigaliojusių nuobaudų pasekmė, – LŽ skundėsi verslininkas. – Daugiausia turime tokių transporto priemonių, kurių vairuotojams dar iki to laiko buvo skirtos didelės piniginės baudos. Tik sumokėję jas pažeidėjai gali atgauti konfiskuotus automobilius. Žinoma, yra ir tokių, kurie susimoka baudas, mums atlygina už automobilio saugojimą ir važinėja toliau. Tačiau esama ir tokių, kurie dėl savo mašinos nė trupučio nesikremta ir neketina jos atsiimti. Jiems naudingiau nusipirkti kitą iki 1000 litų kainuojantį „kibirą” ir toliau siautėti keliuose.”

P.Sadausko teigimu, šios kategorijos vairuotojai sudaro apie trečdalį visų pažeidinėjančiųjų Kelių eismo taisykles. Juos policija jau gerai pažįsta. „Dažniausiai paimtasis automobilis priklauso ne jo vairuotojui. Tad tokios mašinos pūva mūsų aikštelėse”, – sakė verslininkas. P.Sadausko tikinimu, jo kolegų aikštelėse Vilniuje riogso per tūkstantį tokių sulaikytų automobilių.

Pelno nedaug

Apsilankiusi vienoje uostamiesčio aikštelių LŽ įsitikino, kad daugumą čia saugomų transporto priemonių sudaro sudaužyti, aprūdiję ir net žolėmis apaugę automobiliai, savo savininkų laukiantys jau ne pirmus metus. Tarp vadinamųjų „kibirų” puikavosi ir vienas kitas „Mercedes”, „Audi” ar BMW markės automobilis.

„Tokių mašinų vairuotojai anksčiau ar vėliau baudas sumoka, – sakė P.Sadauskas. – Taip pat ir už mašinų saugojimą. Gautų lėšų pakanka patiems išsilaikyti ir algas darbuotojams sumokėti. Tačiau jei čia būtų itin pelningas verslas, prie jo tikrai nebūčiau prileistas. Čia sukinėtųsi kur kas stambesnės žuvys.”

Transporto priemonės atvežimas iki jos saugojimo vietos kainuoja nuo 150 iki 180 litų, o vienos paros saugojimas įvertintas 10 litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Aikštelėse pūva pažeidėjų automobiliai"

  1. nustebusi

    O kodel nenustatyti kokiomis nors taisyklemis saugojimo termino,po kurio mašina butu utilizuojama?

  2. AR CIA KAS NORS

    ka nors padarys iki galo?tai kur tas apipuvusias masinas deti?gal kazkas,kazka sugalvos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.