Sarko saloje tik dabar baigiasi feodalizmo epocha

Normandijos salynui priklausančioje Sarko saloje greitai nebeliks iki šiol gyvavusios vienintelės Vakarų pasaulyje feodalinės santvarkos – šios salos Patarėjų taryba pritarė vietos gyventojų balsavimu išreikštai nuomonei, jog reikia keisti salos valdymo būdą.
Sarko sala, esanti netoli Normandijos krantų, savo politinę ir teisinę sistemą išsaugojo dar nuo karalienės Elizabeth (Elzbietos) I laikų, kai karalienė suteikė salai tokią teisę prieš beveik 450 metų.

Salą, kurioje draudžiama turėti automobilį, valdo iš esmės nerenkamas parlamentas (Chief Pleas), tradiciškai sudarytas iš žemvaldžių šeimų atstovų ir susirenkantis keletą kartų per metus.

Senjoras, iš esmės Sarko lordas arba vyriausiasis žemvaldys, skiria teisėjus ir dar visai neseniai turėjo teisę gauti dalį nuo saloje perkamos ar parduodamos nuosavybės ir netgi rinkti dešimtinę.

Už tai jis privalėjo išlaikyti armiją, kuri saugotų salą „nuo Karalienės priešų”.

Bet vietiniai gyventojai ir modernizavimo šalininkai nori, kad 28 vietų parlamentas būtų tik renkamas, ir visi 600 gyventojų už tai balsavo jau 2006 metų pabaigoje.

Dabar kiekvienas asmuo, gyvenantis saloje ilgiau kaip metus, turi teisę dalyvauti rinkimuose. Pirmieji rinkimai įvyks gruodį, o naujasis parlamentas pirmąsyk susirinks sausį.

Teisės sistemoje taip pat bus pokyčių – atsiras teisės ekspertas, kuris dalyvaus visose sudėtingose ar jautriose bylose.

Salos senešalas arba teisėjas, kuris taip pat pirmininkauja parlamentui, pulkininkas leitenantas Regas Guille (Regas Gilis), teigia, kad pokyčiai teisės sistemoje ir vyriausybėje padės šioms atsinaujinti.

Tačiau salos gyvenimas, pasak jo, toliau tekės ta pačia vaga.

„Tai labai rami ir taiki vieta: mes esame apsirūpinusi, glaudžiai susijusi tarpusavyje bendruomenė ir norėtume toliau gyventi apsieidami be perdėto viešumo”. – sakė senešalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.