Restorane virėją medžiojęs VAD pareigūnas į darbą negrįš

Sostinės restorane šaudęs Vadovybės apsaugos departamento (VAD) majoras Jonas Paulikas atliko pareigūną žeminančius veiksmus, pažeidė ginklų laikymo taisykles, todėl iš darbo buvo atleistas pagrįstai.
Tai ketvirtadienį paskelbė Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs majoro skundą dėl atleidimo iš darbo. J.Pauliko skundas atmestas kaip nepagrįstas.

Sprendimas per 14 dienų dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismo posėdyje skelbiant sprendimą J.Paulikas ir jo buvusios darbovietės atstovas nedalyvavo.

Incidentas įvyko pernai rugpjūčio 15-sios paryčiais. 39 metų VAD pareigūnas kilus konfliktui su sostinės restorano „Amatininkų užeiga” personalu, išsitraukė vardinį ginklą „Sig Sauer” ir net septynis kartus iššovė į po virtuvę bėgiojantį ir nuo įsiutusio pareigūno bandantį pasislėpti virėją.

Po konflikto, per kurį niekas nenukentėjo, VAD pareigūnas buvo sulaikytas ir nuvežtas į Vilniaus 3-ąjį policijos komisariatą. Jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis – matuoklis pareigūno organizme nustatė esant 3,68 promilės alkoholio. Vežamas į komisariatą, necenzūriniais žodžiais plūdo policininkus, priešinosi išvedamas iš automobilio.

Po apklausos vardinis ginklas iš pareigūno buvo atimtas. Teismas atsižvelgė į byloje esančius duomenis, kad būdamas neblaivus, VAD darbuotojas nešiojosi ginklą ir taip pažeidė ginklų naudojimo taisykles.

Kitą dieną po incidento J.Paulikas atsigulė į ligoninę. Spauda teigė, kad majoras skundėsi neva buvęs sumuštas jį sulaikiusių policijos pareigūnų – jam ant veido buvo kraujosruva.

Po įvykio VAD majoras J.Paulikas buvo atleistas iš pareigų.

Tada VAD teigė, kad atlikus tarnybinį patikrinimą nustatyta, kad pareigūnas pažemino departamento pareigūno vardą ir pagal statutą už pareigūno vardo pažeminimą taikoma nuobauda – atleidimas iš pareigų.

Vilniaus policija dėl viešosios tvarkos pažeidimo pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau vėliau tyrimą perėmė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

Dabar atliekamas tyrimas dėl kur kas sunkesnio nusikaltimo – J.Paulikui yra pareikšti įtarimai dėl pasikėsinimo nužudyti žmonių gyvybei pavojingu būdu dėl savanaudiškų paskatų ir viešosios tvarkos pažeidimo. Įtariamajam yra paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Vilniaus miesto 3-asis apylinkės teismas paskyrė psichologinę psichiatrinę ekspertizę į virėją restorane šaudžiusiam buvusiam VAD majorui.

Aiškinamasi, ar įvykio metu tuometinis VAD pareigūnas galėjo suvokti savo veiksmus, ar nebuvo afekto būsenoje.

Kadenciją baigusį prezidentą Algirdą Brazauską saugojęs J.Paulikas buvo vienas seniausių VAD darbuotojų, čia jis dirbo nuo 1991 metų. Už gerą tarnybą pareigūnas yra apdovanotas vardiniu ginklu, kuriuo ir švaistėsi restorane.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėdamas J.Pauliko atleidimo iš darbo bylą, liudytojais apklausė 48 metų virėją Juozą Venckų, kurį tuometinis VAD majoras vaikė po virtuvę įrėmęs kovinį ginklą.

Virėjas žurnalistams pasakojo, kad dėl įvykio iki šiol jaučia stresą ir įtampą. J.Paulikas jo net neatsiprašė. Jo teigimu, užeigos virtuvėje tebėra VAD majoro ginklu padarytos šešių kulkų žymės.

Pasak J.Venckaus, jis vienintelis buvo likęs virtuvėje, kai į ją ginkluotas įžengė J.Paulikas. Kiti darbuotojai anksčiau pajuto pavojų, todėl spėjo pabėgti.

Kepsnelius dėliojęs virėjas išgirdo komandas: „kelk rankas”. Šiam reikalavimui jis pakluso ir per visą virtuvę ėjo iškėlęs rankas. Paskui majoras sukomandavo „klauptis”, „gulti”

Kai įsibrovėlis iššovė, buvęs Afganistano karo dalyvis J.Venckus suprato, kad ginklas ne dujinis, o kovinis.

Virėjas teigia nežinąs, kodėl su juo taip pasielgė lankytojas. Jis jam nereiškė jokių reikalavimų ar pretenzijų dėl maisto. Virėjas teigė, kad jam pasprukti padėjo tai, kad jis gerai žino virtuvės išplanavimą.

J.Venckaus manymu, incidento metu J.Paulikas buvo neblaivus, nes jo akys blizgėjo.

Ne vienerius metus virėju dirbantis vyras teigia panašaus įvykio jo darbe dar nebuvo nutikę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.