V.Mazuronis nori Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos paaiškinimų dėl premjero turimų „Krekenavos agrofirmos ir „Lietuvos dujų” akcijų

Seimo frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnas Valentinas Mazuronis dėl galimai premjero Gedimino Kirkilo supainiotų viešųjų ir privačių interesų kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Liberaldemokratas prašo ištirti, ar G.Kirkilas, turėdamas bendrovių „Krekenavos agrofirma”, „Kauno audiniai” bei „Lietuvos dujos” akcijų bei dalyvaudamas svarstant klausimus, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusius su šiomis bendrovėmis, nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų.

„Aš remiuosi Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos tinklapyje pateikta premjero deklaracija ir dėlioju faktus. „Krekenavos agrofirma”, kurios akcijų turi, pasirodo ne tik Viktoras Uspaskichas, bet ir G.Kirkilas, yra viena didesnių produkcijos tiekėjų „Maximai”. „Kauno audinių” pastatų vietoje šiandien stovi Kauno „Akropolis”, kurio savininkai tie patys, kaip ir „Maxima” bei „NDX energija”, – aiškino Seimo narys.

Jo teigimu, į „šiuos keistus sutapimus” dėmesį turėtų atkreipti prezidentas Valdas Adamkus, prieš apsispręsdamas, pasirašyti ar vetuoti Atominės elektrinės įstatymo pataisas.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaite, BNS paklausta, ar G.Kirkilas ar jo žmona tikrai turi „Krekenavos agrofirmos” ir „Lietuvos dujų” akcijų, teigė, jog premjero šeima šių vertybinių popierių nebeturi.

„Premjeras, pardavė šias akcijas iš karto po 2004 metų Seimo rinkimų”, – BNS sakė N.Pumprickaitė.

Tuo tarpu VTEK vyriausioji specialistė Gintarė Norkūnaitė BNS penktadienį teigė, jog premjero pasirašytoje ir VTEK pateiktoje deklaracijoje „Krekenavos agrofirmos” , Lietuvos dujų” ir „Kauno audinių” akcijos yra įrašytos.

„Paskutinė G.Kirkilo pilna deklaracija buvo pateikta 2005 metų metų gegužės 13 dieną. Vėliau, jis, kaip leidžia įstatymas, teikė priedus, kuriuose nurodoma, kad deklaruotini duomenys nepasikeitė”, – sakė G.Norkūnaitė.

„Paskutinį kartą toks priedas, kurį pasirašė G.Kirkilas VTEK buvo pateiktas 2007 metų birželio 27 dieną”, – sakė VTEK atstovė.

Ji taip pat patvirtino, kad asmuo, turintis privačių interesų kokioje nors akcinėje bendrovėje, pagal įstatymus privalo „viešai ir aiškiai tai deklaruoti” bei nusišalinti nuo sprendimų, susijusių su šia bendrove priėmimų.

G.Norkūnaitės teigimu, toks pareiškimas apie nusišalinimą turi būti fiksuojamas protokole.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.