Panevėžys kratosi rašytojos muziejaus

Labiau landynę nei muziejų primenantis namas, susijęs su G.Petkevičaitės-Bitės vardu, ko gero, nesikeis dar ilgai.

Panevėžys per Nepriklausomybės metus įsirengęs keletą naujų teatrų, pasistatęs Dailės galeriją bei pristeigęs daugybę kitų kultūros įstaigų, vis neranda lėšų G.Petkevičaitės-Bitės memorialiniam muziejui sutvarkyti. Patalpos, kuriose vis dar stovi šią šviesuolę menantys daiktai, ne tik nepuoselėja G.Petkevičaitės-Bitės atminimo, bet daro gėdą ir šiai garbiai moteriai, ir pačiam Panevėžiui.

Kad neterštų vardo

Iš Panevėžio rajono kilusią rašytoją, mecenatę, pedagogę, politikę G.Petkevičaitę-Bitę mini Smilgių seniūnijoje, Puziniškyje, vis dar stovintis jos tėvo dvarelis ir Panevėžyje, šv.Zitos gatvėje, esantis namas, kuriame rašytoja nuomojosi butą. Sovietmečiu šiame name buvo įkurtas memorialinis muziejus, kurį prieš gerus metus buvo suskubta uždaryti, kad jis nedarytų gėdos ir neterštų muziejų vardo.

„Nešildomame, apsilaupiusiomis ir apipelijusiomis sienomis muziejuje aptikome „etažerką”, nuzulintą stalą, apsitrynusią sofutę ir keletą tokių pat kėdžių. Dar yra G.Petkevičaitės-Bitės akiniai, keletas knygų ir pieštukų. Ir čia yra visas turtas. Todėl abejojame, ar miestas ir toliau turėtų išlaikyti tokį muziejų ir investuoti į jį mokesčių mokėtojų lėšas”, – vakar apie G.Petkevičaitės-Bitės muziejaus ateitį kalbėjo Panevėžio politikai, priklausantys Kultūros komitetui. Tačiau taip mano ne visi panevėžiečiai.

Bandė gelbėti

Beveik prieš 40 metų įkurtas ir tiek pat laiko neremontuotas G.Petkevičaitės-Bitės muziejus dėmesio sulaukė prieš porą metų. Tuomet namą, kuriame gyvena žmonės, o likusiuose keliuose butuose įrengtas muziejus, buvo sumanyta privatizuoti. Panevėžio šviesuomene prisistatantys miestelėnai sukilo prieš tokį sprendimą, kurį įvertino kaip kultūrinės miesto preities naikinimą. Jie susibūrė

į nevyriausybinę organizaciją „Bitės namai”, siekiančią apginti G.Petkevičaitės-Bitės muziejų. Tačiau į Panevėžį atvykę Kultūros ministerijos ekspertai paragino greičiau uždaryti šį, jų žodžiais, gėdą visai Lietuvai darantį muziejų. Namo, kuriame įsikūręs muziejus, gyventojai, laimėjo teismo procesą prieš savivaldybę, neleidusią jiems privatizuoti butų.

Patalpos primena landynę

Tačiau, kaip sakoma, užkliuvo už varčios, ir vėl viskas iš pradžios. Šiomis dienomis asociacija „Bitės namai” ir vėl kreipėsi į Panevėžio savivaldybę prašydama neleisti numarinti G.Petkevičaitės-Bitės dvasios, vis dar esančios name šv.Zitos gatvėje. Nevyriausybininkai teigia norintys buvusiame G.Petkevičaitės-Bitės bute burtis, rengti kultūrinius renginius, puoselėjančius šios šviesuolės atminimą. Deja, butas yra apleistas, nekūrenamas, nejaukus, be sanitarinių mazgų, tad veikla jame beveik neįmanoma.

„Panevėžio savivaldybė, kaip jokia kita, turi net 11 kultūros židinių, kurių nebepajėgia išlaikyti. Renginius G.Petkevičaitei-Bitei atminti galima rengti jos tėvo dvarelyje Puziniškyje, G.Petkevičaitės-Bitės vardu pavadintoje apskrities viešojoje bibliotekoje bei miesto kraštotyros muziejuje, saugančiame šios šviesuolės eksponatus. Atgaivinti prieš 40 metų įkurtą, o prieš porą metų uždarytą G.Petkevičaitės-Bitės muziejų Panevėžio biudžetui būtų pernelyg sudėtinga”, – reziumavo už kultūrą atsakingi Panevėžio politikai.

Tiesa, jie leido buvusio G.Petkevičaitės-Bitės muziejaus patalpose rinktis „Bitės namų” nariams ir netgi pažadėjo kada nors jas šiek tiek suremontuoti. Kol kas nevyriausybininkams teks gyvuoti patalpose, kurios labiau primena landynę nei muziejų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.