Kaitintis dar nesaugu

Medikai pataria pasikliauti liaudies išmintimi ir negulėti pliaže, kol nenugriaudėjo pirmoji perkūnija.

Klinikos „Nefrida” vyriausiasis gydytojas Virginijus Kontrimas įsitikinęs, kad tokie senolių pastebėjimai yra teisingi.

„Reikėtų prisiminti ne tik tai, kad negalima gulėti ant žemės, kol nenugriaudėjo perkūnija. Dar vienas teisingas liaudies pamokymas – nesėdėti ant žemės, kol neužkukavo gegutė”, – sakė V.Kontrimas.

Praėjusią savaitę staigiai sušilus orui, žmonės skubėjo į pliažą ir noriai mėgavosi saulės voniomis.

Tačiau būta ir pasekmių. V.Kontrimo teigimu, klinikoje padaugėjo ligonių, kuriems dėl sušalimo paūmėjo reumatas, plaučių ir kitos lėtinės ligos.

„Dabar tikrai nerekomenduočiau ir kaitintis. Pirmoji saulė yra labai aktyvi, todėl odos ligų susirgimų sunku išvengti. Ypač mėgautis saule nepatarčiau tiems žmonėms, kurie nuolat geria kokius nors vaistus. Kai kurie jų elementai kaupiasi odoje, todėl pabuvus saulėje, tose vietose gali susidaryti dėmelės”, – patarė gydytojas.

Jis priminė, kad kol kas nederėtų lįsti ir į jūrą ar tvenkinį. Vanduo nėra įšilęs net iki 10 laipsnių, todėl, maudynės taip pat gali baigtis peršalimu.

„Perkūnija dar negriaudėjo, nes iš žemės dar neišėjo įšalas. O jis šiemet buvo kaip niekad gilus. Manau, kad liaudies išmintimi reikia vadovautis ne kartais, o dažnai. Galbūt tuomet pavyks ilgiau išlikti sveikiems”, – teigė V.Kontrimas.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys patvirtino, jog pajūryje šiemet perkūnija dar negriaudėjo.

Tačiau L.Pakštys nebuvo linkęs manyti, kad perkūnija negriaudėjo todėl, kad iš žemės dar neišėjęs įšalas.

„Perkūnija susijusi su debesų fizika, kai tarp jų susidaro elektros krūviai. O kad negalima gulėti ant žemės, kol nebuvo perkūnijos, liaudis sugalvojo dėl kitų priežasčių. Perkūnija siejama su pirmu pavasario lietumi, kuris nuplauna visus nešvarumus”, – aiškino L.Pakštys.

Ir tikintys, ir netikintys tokia liaudies išmintimi galės lengviau atsikvėpti savaitgalį. Sinoptikai prognozuoja, kad šeštadienį lis, griaudės perkūnija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.