Moderni virtuvė svetainės viduryje

Ilgus metus spaudęsi ankštose daugiabučių virtuvėlėse puolėme į kitą kraštutinumą – ėmėme jas plėsti ir jungti su svetainėmis, valgomaisiais. Moderni buitinė technika esant šiuolaikinėms technologijoms ir dizaino naujovėms kuriant virtuvės interjerą leidžia įgyvendinti pačius originaliausius ir netikėčiausius sumanymus. Maisto gamybos zoną galima įkurdinti ir po laiptais vos keliuose kvadratiniuose metruose ploto arba integruoti bendroje itin modernaus dizaino interjero erdvėje, nesibaiminant nei nemalonių kvapų, nei triukšmo, nei stilistikos neatitikimo.

Mažėja ir grįžta į atskiras patalpas

Viena priežasčių, dėl kurios anksčiau virtuvę norėjosi paslėpti nuo svečių akių, buvo griozdiškos, standartinių formų viryklės, šaldytuvai, kurie nederėjo prie gyvenamųjų patalpų interjero. Be to, jie kėlė nemažą triukšmą, o garų surinktuvai prastai atlikdavo savo funkciją, todėl gaminamo maisto kvapai pasklisdavo po visą butą.

Kitas trūkumas – labai skyrėsi virtuvei ir gyvenamosioms patalpoms skirtų baldų dizainas, buvo menka galimybė pasirinkti nestandartinius virtuvės baldus. Dabar jų dizaino įvairovė yra tokia didelė, kad dėl to nebekyla jokių problemų, jei nori įkomponuoti virtuvę klasikinio, minimalistinio, rytietiško ar ultra modernaus stiliaus būsto interjero bendroje erdvėje.

Pasak architektės Ievos Jaskutėlytės, buitinė technika dėl savo modernaus dizaino ir šiuolaikinių technologijų šiandien leidžia beveik be jokių apribojimų integruoti virtuvę bet kurioje būsto vietoje. Tačiau atvirų virtuvių mada kitose šalyse jau slūgsta.

„Gyvenimas parodė, kad ne taip jau ir malonu gaminti maistą vidury svetainės, kad ir kaip gerai sugeriami kvapai. Maisto gaminimas ir valgymas yra viena, o poilsis – kita, ir norisi juos atskirti”, – aiškina I.Jaskutėlytė.

Kita tendencija, jaučiama kol kas kitose šalyse, dar Lietuvos nepasiekusi – virtuvės ne tik vėl projektuojamos uždaros, atskirose patalpose, bet ir gerokai mažesnio ploto. Prancūzai, kurie yra laikomi vienais didžiausių gurmanų, netgi prognozuoja, jog ilgainiui jos visai išnyks. Valgyti žmonės eis į miestą – kavines, restoranus. Namuose maisto negamins, nebent lengvai užkąs gatavų produktų ar pusfabrikačių.

Lietuvoje kol kas dar yra atvirkščiai. Virtuvės tik didėja, populiariausios atviros, sujungtos su svetaine. Architektė mano, kad tai laikina. Spartėjantis gyvenimo tempas kuo toliau, tuo labiau skatins mus laisvas nuo darbo minutes skirti bendravimui su draugais, naujiems įspūdžiams, darysimės didesni gurmanai, nebenorėsime tupėti užsidarę tarp keturių sienų, barškindami puodais.

Išrinkti geriausi projektai

Neseniai susumuoti geriausių virtuvės ir vonios interjerų konkurso rezultatai. Šį konkursą antrus metus iš eilės surengė bendrovė „Electrolux”. Jame dalyvavę architektai kūrė virtuvių interjerus labai skirtingoms ir stiliumi, ir dydžiu gyvenamosioms erdvėms: mažučiams butukams, moderniems, erdviems būstams naujuose daugiabučiuose, studijoms, individualiems gyvenamiesiems namams.

Pasak interjerus vertinusios architektės I.Jaskutėlytės, išrinkti trys geriausi interjerai: kompaktiškiausias, originaliausias ir ergonomiškiausias (patogiausias). Šios trys savybės ir yra svarbiausios modernioje virtuvėje. Visos šios virtuvės integruotos į bendrą būsto erdvę, tačiau labai skirtingo stiliaus, kuris atitinka buto ar namo interjero dizainą.

Ergonomiškiausia pripažintoje architektės Juditos Striukienės virtuvėje, suskirstytoje į atskiras funkcines zonas, daug erdvės. Joje išlaikoma ir tradicija, pagal kurią karštų ir šlapių maisto gamybos procesų zona įrengta uždaroje virtuvės dalyje. Ji atskirta nuo maisto ruošimo vietos, kuri tarsi koridorius organiškai pereina į valgomąjį. Tačiau kartu šis sprendimas įkūnija ir idėją įkomponuoti virtuvę bendroje būsto erdvėje.

I.Jaskutėlytė pastebi, kad šioje virtuvėje yra daug ir įvairių buitinės technikos prietaisų, tačiau jie išdėstyti taip, kad lieka tarsi nepastebimi, todėl neardo bendros interjero estetikos, kita vertus, yra po ranka, lengvai pasiekiami šeimininkaujant, gaminant maistą.

Komisijos narius ypač sužavėjo interjero dizainerės Gretos Motiejūnienės sprendimas, leidęs į vos 2 kvadratinių metrų ploto erdvę sutalpinti visą virtuvę. Mažame minimalistinio stiliaus butuke virtuvė išsiteko po laiptais į antrą aukštą. Skalbyklė, orkaitė ir mikrobangė sumontuotos keliais aukštais, o šalia jų dar liko vietos šaldytuvui ir kelioms spintelėms.

„Gal sprendimas ir nėra labai logiškas, tačiau įvertinus aplinkybes, kai minimaliame plote reikia sutalpinti visą būtiniausią buitinę techniką, jis išties fenomenalus”, – aiškina I.Jaskutėlytė.

Originaliausio interjero nominaciją pelnė Tomo Jasiulio projektas. Vienoje erdvėje su valgomuoju įrengta virtuvė ypač gerai joje įsikomponuoja, nes atitinka bendrą būsto dizainą, kuris yra labai modernus. Virtuvę nuo valgomojo skiria sala, kurios vienoje pusėje suformuota maisto gaminimo zona su kaitlente, o kitoje – baras su kėdėmis.

Orkaitė sumontuota greta šoninės sienos sustatytuose balduose. Vietos nedaug, tačiau ji išnaudota racionaliai, toks sprendimas atskiria maisto ruošimui skirtą vietą nuo kitos kambario dalies, kurioje įrengta svetainė.

Daugiau improvizacijos laisvės

Šiuolaikinės technologijos, o ypač dizaino naujovės, suteikia daugiau improvizacijos laisvės kuriant virtuvės interjerą. „Vartotojams vis labiau orientuojantis į nestandartinius virtuvės interjero sprendimus, buitinės technikos gamintojai taip pat pateikia originalių dizaino prietaisų. Jie įvairesnių, formų dydžio”, – aiškina Gintautas Vaitekonis, UAB „Electrolux” atstovas.

Pavyzdžiui, kaitlentė gali būti ne tik kvadrato ar stačiakampio, bet ir trapecijos formos. Ją galima montuoti baldų sandūros kampe, vietoje, kuri dažnai virtuvėje lieka neišnaudota. Kaitlentes galima montuoti kelias, siauresnes skirtingose vietose, virtuvės interjerui jos suteiks žaismingumo ir padės išvengti monotonijos.

Pasak G.Vaitekonio, dažnai netinkamu akcentu virtuvės interjere tampa didelis garų surinktuvas. Dabar yra ir nematomų garų surinktuvų, kurie sumontuoti stalviršyje ir prireikus iš jo „išvažiuoja”. Kai kurie garų surinktuvai gali būti montuojami kaip plokštė prie sienos. Jie ne tik neužgožia erdvės bet dėl originalaus dizaino tampa įdomiu interjero akcentu.

Naujuose virtuvės interjeruose dažnai naudojami plačių, horizontalių linijų baldai, prie kurių nedera vertikalūs, tradiciniai buitinės technikos prietaisai. Gamintojai tokiais atvejais siūlo įsigyti horizontalią indaplovę, prie kurios derinama tokio pat pločio orkaitė ir kaitlentė.

Gaminamos ir specialiai rytietiško stiliaus virtuvei skirtos kaitlentės, pritaikytos kaitinti indus išgaubtais dugnais, kokie naudojami ruošiant rytietiškus patiekalus. Prie jų galima derinti ir specialų kepimo padėklą, ant kurio maistą įmanoma gaminti visai be keptuvės, pasakoja apie naujoves pašnekovas.

Daugelio pamėgtuose atviruose interjeruose, kuriuose maisto gamybos zona neatskirta nuo svetainės, svarbu, kad prietaisai veiktų kuo tyliau. Modernių, kokybiškų indaplovių, garų surinktuvų ir šaldytuvų skleidžiami garsai tesiekia 38 – 41 decibelą, žmogaus ausiai jie beveik negirdimi.

Naudojant daugiau buitinės technikos aktualu, kad ji suvartotų kuo mažiau energijos. Tokie yra A klasės prietaisai, tačiau jau atsiranda ir A plius klasės prietaisų, suvartojančių iki 20 proc. mažiau energijos.

Giedrė Budvytienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Moderni virtuvė svetainės viduryje"

  1. Čia geras. Labai išradingai sugalvota. ir vieta susitaupo. Čia radau gražių kaitlenčių ir daug kitos buitinės technikos http://www.tarnas.lt/imontuojama-buitine-technika/kaitlentes.html

  2. Visada ateina remonto laikas…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.