Nuomos rinka dar nesprogo

Rugpjūtį didžiuosiuose miestuose prasideda kasmetis būsto nuomos bumas, kuris šiemet neturinčius nuosavo stogo gyventojus pasitiko dar labiau išaugusiomis kainomis. Tačiau nuomos rinkos kainų burbului jau pranašaujamas sprogimas.

Pasak specialistų, gyvenamųjų patalpų nuomos kainos šiuo metu yra pasiekusios aukščiausią ribą. Bet nuomotojai dar sunkiai gali patikėti, jog turimo nekilnojamojo turto vertė krenta – vis dar laiko dideles nuomos kainas. Tačiau nuomininkams neįstengiant mokėti prašomų sumų, tikėtina, kad kainų burbulas pradės bliūkšti.

Paradoksali situacija.
Bendrovės „Nuomos biuras” vadybininkė Milda Tomkevičienė LŽ sakė, kad gyvenamųjų patalpų savininkai nuomos kainas vis dar bando kelti. „Tačiau klientai jų jau negali pakelti. Situacija paradoksali – apačios nebegali, o viršūnės nori”, – stebisi M.Tomkevičienė.

Pasak jos, nors nekilnojamojo turto pardavimo kainos ir yra nukritusios, gyvenamųjų patalpų nuomos kainos vis dar nepraradusios inercijos didėti. „Mano manymu, nuomos kainų apogėjus jau yra pasiektas, nes nei lietuviai, nei užsieniečiai nuomininkai jau nenori mokėti dabar prašomų sumų. Nuomos kainos, kaip muilo burbulas, yra išpūstos tiek, kad neatitinka klientų poreikių. Todėl tikėtina, kad pajutę vėstančią rinką nusileis ir nuomotojai”, – pažymėjo pašnekovė.

Anot jos, butų nuomos kainas koreguos ir didėjančios šilumos kainos, ypač kris senos statybos butų, kuriuose nėra galimybės patiems gyventojams reguliuotis šilumos kiekio, nuomos kainos.

„Ieškantys gyvenamosios paskirties patalpų klientai pirmiausia domisi, ar yra autonominis šildymas. O jis, kaip žinia, yra daugiausiai naujos statybos namuose. Todėl juose esančių butų nuomos kainos turėtų išsilaikyti”, – dėstė M.Tomkevičienė.

Pasak jos, populiariausi naujos statybos dviejų kambarių butai su autonominiu šildymu, palyginti su pernai metais, pabrango 500-700 litų. Pavyzdžiui, jei pernai tokiu pačiu metu tokį butą sostinės Šiaurės miestelio mikrorajone buvo galima mėnesiui išsinuomoti už 1200-1500 litų, tai šiuo metu to pačio buto savininkai iš nuomininkų prašo 1700-2000 litų, o kartais daugiau.

„Butą išsinuomoti ieškantys žmonės sako, kad dabartinės kainos jiems yra per didelės, o priimtiniausios būtų buvusios prieš metus. Nors paklausa butams ir yra, tačiau nuomininkai ieško jiems tinkamų kainų. Pažymėtina, kad populiarių butų trūksta, o senos statybos namuose brangiai išnuomojami butai užsistovi neišnuomoti”, – pasakojo vadybininkė.

Ji taip pat pastebi, kad mažėja nuomininkų užsieniečių, kurie vis rečiau į mūsų šalį atvyksta verslo reikalais.

Nuomojasi iš išskaičiavimo

Nekilnojamo turto bendrovės „Ober-Haus” Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada LŽ sakė, kad sumažėjus nekilnojamojo turto pardavimams, kas yra stebima šalyje šiuo metu, neišvengiamai suaktyvėja nuoma.

„Šiuo metu yra padidėjusi tiek paklausa, tiek pasiūla. Nuomojasi tie, kurie dėl sugriežtėjusių bankų paskolų išdavimo sąlygų negali įsigyti nuosavo būsto, taip pat tie, kurie dar stebi rinką ir tikisi įsigyti pigiau, ir žinoma, – studentai. Šiuo metu pasiūla nespėja su padidėjusia paklausa ir populiariausi butai, kurių nuoma siekia iki 2000 litų mėnesiui, pasirodę nuomos rinkoje iškart būna išnuomojami. Jausdami, kad iš to gali užsidirbti, butų savininkai šio sezono metu nuomos kainą pakelia iki 10 proc.”, – sakė M.Čiulada.

Pasak jo, paskutiniu metu pastebima, jog žmonės nuomojasi butus ne vien tik iš poreikio, bet ir iš išskaičiavimo. „Nors ir galėdami įsigyti būstą, kai kas jį tiesiog nuomojasi, nes būna, kad nuomos mokestis yra mažesnis už įmokas bankams. Šiuo metu tikėdamiesi, kad nekilnojamojo turto rinkoje dar gali būti įvairių pokyčių ir didesnių kainų kritimų – nuomojasi iš išskaičiavimo”, – teigė pašnekovas. Paklaustas, ar vis tik esanti gana didelė butų nuomos kaina yra reali, M.Čiulada pažymėjo, kad jeigu ji neatitiktų rinkos kainų, žmonės tiesiog nesinuomotų už tokią kainą. Pasak jo, nuomos rinkoje yra butų, skirtų skirtingo lygio finansines galimybes turintiems nuomininkams. Šiuo metu pastebima, kad tampa sunkiau už norimą kainą išnuomoti prestižinius – didesnius ir senamiestyje esančius butus, kuriuos anksčiau aktyviai nuomodavosi užsieniečiai.

Pasak pašnekovo, išsinuomoti pigiau galima tik netyčia pas rinkos kainų neišmanantį nuomotoją, kuris paprastai tokia veikla užsiima nelegaliai. „Tačiau tokiu atveju nėra sudaromos nuomos sutartys ir saugumo nejaučia nei pats nuomininkas, nei besinuomojantis būstą žmogus. Pabrangus verslo liudijimams, pagal kuriuos ir dirba būstus nuomojantys gyventojai, pastebime, kad nuomos rinkoje atsirado daugiau tokių nelegalių nuomos atvejų”, – pažymi M.Čiulada.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.