Sužydėjo aguonų plantacijos

Tikrinama, ar Panevėžio rajono laukinių aguonų laukuose neįsiveisė narkotinių aguonų atmaina.

Prieš Jonines prasidėjusioje ir visą vasarą truksiančioje nacionalinėje narkotikų kontrolės programoje dalyvaujantys policininkai drauge su pasieniečių aviacijos eskadrile ieškos aguonų bei kanapių pasėlių. Tuo metu jų kolegoms iš Panevėžio rajono teko kur kas žemiškesnė, bet tikrai ne lengvesnė užduotis.

Panevėžio rajono pareigūnai braidžioja po plačius raudoniu plieskiančių aguonų laukus, renka šių augalų pavyzdžius ir siunčia juos į Kriminalistinių tyrimų centrą. Nors ankstesni tyrimai parodė, jog vienintelėje Lietuvos vietoje – Panevėžio rajono laukuose – išplitusios aguonos tėra jokių narkotinių medžiagų neturinčios piktžolės, vis tiek privalu juos patikrinti.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad daugiau nei dešimties hektarų aguonų plantacijų aptinkama tik Panevėžio rajone. Šiuo metu aguonos žydi net trijų viena su kita besiribojančių – Upytės, Velžio bei Krekenavos seniūnijų laukuose. Vienur jos tik įsimaišiusios tarp rapso ir kvietrugių, kitur plyti vien raudoniu tvieskiantys aguonų laukai. Pamatę tokį grožį, važiuojantieji pro šalį sustoja ir lipa iš automobilių gėrėtis nematytu reginiu. Savaitgaliais aguonų laukų link traukia įsiamžinti vestuvininkų būriai.

Tačiau aguonos džiugiai nuteikia toli gražu ne visus. Daug metų didelį galvos skausmą jos kėlė Panevėžio rajono policininkams. Jie išsijuosę ieškojo aguonomis „užsikrėtusių” laukų savininkų, o radę vertė juos šį grožį naikinti. Tai buvo viena prevencinės narkotikų kontrolės programos formų. Pastebėta, kad aguonomis užsisėjusių laukų savininkai, pareigūnų verčiami, jas tik nupjaudavo. Tinkamai neišnaikintos aguonos išsisėdavo toliau ir kitąmet vėl sėkmingai sužydėdavo.

„Ar šiemet žemės savininkai bus verčiami naikinti laukines aguonas – dar nežinia”, – LŽ teigė Panevėžio rajono policijos komisariato vyresnioji specialistė Vaida Karalevičienė. Anot jos, visi ankstesni tyrimai rodė, jog narkotinių medžiagų jose nėra. Tačiau pareigūnė pabrėžė, kad apylinkės inspektoriai būtinai turės apžiūrėti aguonų laukus ir paimti šių augalų pavyzdžių. Nuo Kriminalistinių tyrimų centro atsakymų priklausys tolesnis aguonų likimas.

Pasak V.Karalevičienės, jau savaitę Panevėžio rajone vykdoma akcija rezultatų kol kas nedavė. Esą niekas dar neskundė narkotines aguonas ar kanapes auginančių kaimynų, šių augalų neaptiko ir apylinkes naršantys inspektoriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.