„Studlendo“ negriaus

Baigtas ilgiau nei metus trukusio teismo proceso pirmasis etapas. Nuspręsta pastato, kuriame yra universiteto auditorijos ir parduotuvės, negriauti.

Klausimą, ar teisėtai Klaipėdos universitetas sudarė sandėrį dėl keisto prekybos centro ir mokymo įstaigos hibrido statybos, iškėlė Generalinė prokuratūra, bet tik tada, kai pastatas jau buvo baigtas statyti. Gindama viešąjį interesą prokuratūra reikalavo naikinti universiteto ir prekybos centrų „Iki” turto valdymo bendrovės „Baltisches Haus” jungtinės veiklos sutartį. Be to, reikalauta prekybininkams priklausančią pastato dalį nugriauti.

Teismo proceso metu kreiptasi į Konstitucinį Teismą, tačiau paklausimas kaip netinkamai suformuluotas buvo atmestas.

Be to, teismas aiškinosi, kaip įmanoma nugriauti pirmąjį pastato aukštą, kur įsikūrusios parduotuvės, ir palikti nepajudintą antrąjį aukštą, kur keliose auditorijose mokosi studentai. Į šį klausimą atsakyta tik teoriškai – reikėtų daryti pastato griovimo projektą.

Vakar Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjas Bronius Valius paskelbė sprendimą. Juo naikinama teisinė universiteto ir „Baltisches Haus” jungtinės veiklos sutartis. Tačiau, vadovaujantis protingumo kriterijais, didelės vertės pastato griauti negalima.

Konstatuota, kad Klaipėdos universitetas neturėjo teisės verstis komercine veikla, šios įstaigos veikla – mokyti. Sprendime taip pat teigiama, jog bendrovė „Baltisches Haus” be konkurso gavo teisę statyti komercinės paskirties pastatą valstybės žemėje.

Tai pirmasis žingsnis bylinėjimosi dėl „Studlendo” istorijoje. Paskutinį žodį gali tarti Aukščiausiasis Teismas.

Net jeigu vakar paskelbto sprendimo nė viena pusė neapskųstų, teisėsaugos organams tektų spręsti teisinės pastato registracijos klausimą.

Kas tai turėtų padaryti, kol kas neaišku. „Baltisches Haus”, investavusi į „Studlendo” statybą didžiulę pinigų sumą, gali pareikalauti juos grąžinti.

Vyriausybei gali tekti spręsti, kas šiuos pinigus prekybininkams turėtų grąžinti. Kol kas neaišku, ar prokurorai ir toliau reikalaus griauti 85 procentus pastato.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.