Lietuvos centro partija ragina nepasiduoti Lenkijos spaudimui

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija gavo Lenkijos Respublikos užsienio reikalų ministerijos notą, kuria reikalaujama atstatyti paminklą Varėnoje 1920 metų Lenkijos kare prieš Lietuvą žuvusių lenkų kareiviams.

Lietuvos centro partija pareiškia, kad ši Lenkijos nota yra šiurkštus kišimasis į Lietuvos vidaus reikalus.

Nugriautoji paminklinė kolona buvo Lietuvos Respublikos teritorijoje, o su visais Lietuvos teritorijoje esančiais objektais Lietuva privalo elgtis ir elgiasi pagal mūsų valstybėje galiojančius teisės aktus. Kolona nebuvo kultūros paminklas, ji buvo suirusi ir kėlė pavojų Varėnos bažnyčią lankančių žmonių gyvybei. Nugriauti ją buvo būtina dėl techninės jos būklės.

Kolona buvo pastatyta Lenkijos valdžios okupacinio karo prieš Lietuvą kareiviams pagerbti. Kareiviai Lietuvos pastangomis buvo perlaidoti ir kaip žmonės pagerbti. Saugoti, o tuo labiau – atstatinėti! – pagarbos ženklą pačiam okupaciniam karui (užrašas ant kolonos skelbė: „Kovotojams už tėvynę atminti”) – tai ne tik reikšti pagarbą okupantams, bet ir pripažinti teisėtais buvusius jų tikslus. Lietuva niekada ir jokiu atveju teisėtais nelaikė jokių – nei vokiškųjų, nei rusiškųjų į Lietuvą besikėsinusių okupantų kėslų. Ne išimtis yra ir lenkiškieji. Lietuva yra lietuvių žemė, ir gerbti lietuviai gali tik tai ir tuos, kurie Lietuvą pripažįsta ir gerbia.

Ne šio dokumento tikslas yra priminti Lietuvos ir Lenkijos geros kaimynystės santykius temdžiusius ir temdančius įvairius Lenkijos vyriausybinių ir visuomeninių sluoksnių Lietuvai nepalankius žingsnius. Mes vis dar turime viltį, kad Lenkijos vadovai sugebės susidoroti su negatyviomis savo visuomenės narių ir valstybės institucijų veikomis Lietuvos atžvilgiu, nors, reikia pabrėžti, pastaruoju metu jų gausėja.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos nota yra neapgalvotas reveransas Lenkijos nacionalistiniams sluoksniams ir bandymas valstybės lygiu įžūliai kištis į Lietuvos vidaus reikalus.

Lietuvos centro partija ragina Lietuvos vadovybę nepasiduoti dviejų tautų santykių įtampą keliančiam Lenkijos spaudimui.

R. Ozolas,

Lietuvos centro partijos pirmininkas

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.