Teisinis neraštingumas tarptautinėje sutartyje

Prieš kurį laiką Lietuvos ir Estijos vyriausybės pasirašė „Susitarimą dėl draudimo stažo, įgyto buvusios SSRS teritorijoje, įskaitymo” (žr. „Valstybės žinios”, 2007 09 01, Nr. 94-3777).

Draudimo stažą žmonėms tvarkyti reikia. Dar prisimenu, kaip Lietuvos valdžia nė už ką nenorėjo įskaityti priverstinės tarnybos okupuojančios šalies kariuomenėje stažo. Kareivėlis, kovojęs dėl savo ir kitų rekrūtų teisių, žygiavo iki Strasbūro, iki Europos Žmogaus Teisių Teismo. Dabar dalykas atrodytų paprastesnis, bet ir į jį primaišyta nesuprantamų dalykų.

Dvi vyriausybės susitarė išskirti du stažus: įgytą iki 1991 metų sausio 1 dienos buvusios SSRS teritorijoje ir įgytą Lietuvos Respublikos bei Estijos Respublikos teritorijose. Pastarasis vadinamas tiesiog draudimo stažu, o pirmasis – sovietiniu draudimo stažu. Jam reguliuoti ir skirtas susitarimas, nors dokumento preambulėje įdomiau nurodomas tikslas: „Skiriant pensijas išvengti draudimo stažo įskaitymo, vadovaujantis tiek Lietuvos Respublikos, tiek Estijos Respublikos teisės aktais.”

Tyčia taip nesugalvosi. Mokslų akademija ir Lietuvių kalbos komisija turėtų skubiai išaiškinti, kiek ir kokių reikšmių čia paslėpta.

O mane sudomino politinis aspektas. Galėčiau manyti ir pritarti, kad teksto autoriai ir dvi vyriausybės nelaiko anuomet okupuotų Lietuvos ir Estijos teritorijų „buvusios SSRS teritorija” – bet kodėl tik „iki 1991 metų sausio 1 dienos”?

Kieno teritorija čia buvo Sausio 13-ąją? Kur dėsime B.Makutinovičiaus ir kitų omonininkų stažą po 1991-ųjų sausio 1 dienos?

Dar gražiau, kai pažvelgi į Latviją. Regis, ten įgytas stažas yra kitoks, tai „sovietinis draudimo stažas”. Per visą laiką, tik neaišku, nuo kada – nuo 1940 ar 1945 metų? Koks nors aštuoniasdešimtmetis, jei paliko gyvą, galėjo būti įgijęs šiek tiek stažo ir Karaliaučiuje, t. y. ne vien iki 1991-ųjų sausio 1 dienos, bet ir iki 1945 metų sausio 1 dienos, vis dar ne buvusios SSRS teritorijoje. (Aneksija įforminta vėliau, po karo.) Apskritai 1991-aisiais SSRS dar egzistavo beveik metus (be mūsų); dabar, atrodytų, lyg ir neegzistuoja, o jos teritorija? Juk susitarime nesakoma „buvusi teritorija” ar „SSRS kontroliuota teritorija”, bet miglotai braižoma buvusios valstybės teritorija dabar. Ir dar ta metų riba, nors 1991-ųjų sausio 1 dieną neįvyko nieko, kas būtų pažymėtina pensijų stažui dviejose taip susitariančiose valstybėse. Arba trijose: Lietuvoje, Estijoje ir SSRS (tai būtų diriguojanti tęsėja Rusija).

O gal, nors nejauku taip manyti, dvi vyriausybės išmąstė, kad Lietuvos Respublika ir Estijos Respublika su savo teritorijomis atsirado 1991 metų sausio pirmąją? „Razberis, nauka”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.