JAV teisingumo departamentas pradeda tirti bylą dėl CŽV sunaikintų apklausų įrašų

JAV teisingumo departamentas pradėjo tirti baudžiamąją bylą dėl Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sunaikintų juostų su įtariamųjų terorizmu apklausų įrašais.
Teisingumo sekretoriaus Michaelo Mukasey (Maiklo Makeisio) pareiškime sakoma, kad per parengtinį tyrimą rasta pagrindo iškelti bylą.

Manoma, jog juostas specialiai sunaikino CŽV darbuotojai 2005 metais, kad nuslėptų kankinimų taikymą per apklausas.

Be kitų priemonių, omenyje turimas apklausiamųjų murkdymas į vandenį, arba vadinamasis „skandinimo imitavimas”. Tai, daugelio teisių gynėjų nuomone, yra kankinimas.

CŽV atstovas spaudai Markas Mansfieldas (Markas Mansfildas) pareiškė, kad žvalgybos valdyba „visais klausimais talkins tyrimui”.

Anksčiau CŽV direktorius Michaelas Haydenas (Maiklas Haidenas) atmetė kaltinimus kankinimais ir pareiškė, kad visos apklausos vyko „pagal įstatymus”.

Pagal CŽV versiją, įrašų juostos buvo sunaikintos siekiant užtikrinti jose nufilmuotų liudytojų saugumą.

JAV žurnalistai manė, kad CŽV sunaikintose juostose galėjo būti įrašytos Abu Zubaydos (Abu Zubaidos), sučiupto 2002 metų balandį, ir kito „al Qaeda” veikėjo, kurio pavardė nebuvo nepranešta, apklausos.

Savo ruožtu M.Haydenas minėjo, kad Abu Zubayda, kuris yra vienas artimiausių Osamos bin Ladeno bendražygių, buvo sunkiai sužeistas per suėmimą, o kai pradėjo sveikti, elgėsi įžūliai ir vengė atsakyti į klausimus.

CŽV direktorius teigė, kad per Abu Zubaydos apklausas buvo gauta „gyvybiškai svarbios informacijos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.