Svarbiausi 2007 metų įvykiai (balandis-birželis)

Pateikiame svarbiausių 2007 metų įvykių chronologiją (balandis-birželis):

BALANDIS

2 d. Ukraina: prezidentas Viktoras Juščenka pasirašė įsaką paleisti Aukščiausiąją Radą, lojalią jo politiniam oponentui premjerui Viktorui Janukovyčiui, ir nurodė surengti pirmalaikius visuotinius rinkimus. Parlamentas pareiškė, jog nepaklus prezidentui, ir kreipėsi į Konstitucinį teismą su prašymu išaiškinti, ar jo įsakas neprieštarauja įstatymams. Po ilgų derybų buvo sutarta pirmalaikius rinkimus surengti rugsėjo 30 dieną.
3 d. Sirija: nepaisydama Baltųjų Rūmų nepasitenkinimo JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelosi) surengė vizitą į Damaską ir susitiko su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu (Bašaru Asadu).
Prancūzija: greitasis traukinys TGV pasiekė naują pasaulinį greičio rekordą, specialiai paruoštoje bėgių atkarpoje išvystęs 574,7 km per valandą greitį.
5 d. Čečėnija: respublikos prezidentu inauguruotas buvęs sukilėlis Ramzanas Kadyrovas. Jis iš esmės valdė Čečėniją nuo pat savo tėvo Achmado Kadyrovo mirties 2004-aisiais, bet oficialiai prezidento pareigas galėjo perimti tik sulaukęs 30 metų.
6 d. Brazilija: 52-ejų metų slovėnas Martinas Strelas (Martinas Štrelas) tapo pirmuoju žmogumi, perplaukusiu visą Amazonę nuo ištakų iki žiočių. Per 66 dienas jis įveikė 5 265 kilometrus.
9 d. Iranas: prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas (Mahmudas Ahmadinedžadas) paskelbė, kad šalis pasirengusi sodrinti uraną pramoniniu mastu.
10 d. Irakas: JAV kariškiai pradėjo statyti prieštaringai vertinamą betoninę sieną, kad atskirtų vieną Bagdado sunitų rajoną nuo gretimų šiitų rajonų.
11 d. Japonija: Kinijos premjeras Wen Jiabao (Ven Dziabao) atvyko istorinio trijų dienų vizito į Tokiją. Tai buvo pirmasis po septynerių metų Kinijos premjero vizitas Japonijoje.
14 d. Tailandas: Trango pajūrio provincijoje per staigų potvynį žuvo mažiausiai 35 žmonės.
Turkija: Aksarajaus ir Konijos miestus jungiančiame greitkelyje mokinius vežusiam autobusui susidūrus su sunkvežimiu, žuvo 32 žmonės.
16 d. JAV: Virdžinijos universitete 23 metų studentas Cho Seung-Hui (Čo Seunghujas) iš Pietų Korėjos šaltakraujiškai nušovė 32 žmones ir nusišovė pats – tai daugiausiai aukų pareikalavęs toks išpuolis per visą JAV istoriją.
Sudanas: vyriausybė leido atsiųsti 3 tūkst. JT taikdarių, kurie paremtų čia dislokuotas Afrikos Sąjungos pajėgas, turinčias 7 tūkst. karių.
Makedonija: buvęs vidaus reikalų ministras Liubė Boškovskis stojo prieš JT tribunolą dėl kaltinimų, susijusių su albanų žudymu per 2001 metų partizanų sukilimą Makedonijoje. Jam pareikšti trys kaltinimai karo įstatymų ir papročių pažeidimu dėl policijos atakos prieš civilius gyventojus į šiaurę nuo Skopjės esančiame Liuboteno kaime.
17 d. Japonija: nusikalstamos gaujos narys kelis kartus šovė į Nagasakio miesto merą Itcho Ito (Itčą Itą). Kitą dieną 61 metų politikas mirė. Šis išpuolis sukrėtė šalį, kurioje itin retai įvyksta panašaus pobūdžio incidentai.
18 d. Irakas: per virtinę automobilių sprogdinimų Bagdade žuvo apie 200 žmonių.
Egiptas: Į pietus nuo Kairo į mokyklą vaikus vežusiam sunkvežimiui kaktomuša susidūrus su kita transporto priemone, žuvo mažiausiai 16 vidurinės mokyklos mokinių.
Kinija: metalo gamykloje šalies šiaurės rytuose nukritus kaušui su lydytu plienu, žuvo mažiausiai 32 darbininkai.
22 d. Sirija: valdančioji Nacionalinio progresyviojo fronto koalicija, kuriai vadovauja prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) partija „Baath”, triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus, kuriuos boikotavo opozicija.
23 d. Rusija: būdamas 76 metų sustojus širdžiai mirė pirmasis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas. Po dviejų dienų sulaužant tradiciją jis buvo palaidotas ne greta ankstesnių Kremliaus lyderių Raudonojoje aikštėje, bet sostinės istorinėse Novodevičjės kapinėse. B.Jelcinas tapo pirmuoju po imperatoriaus Aleksandro II Rusijos valstybės vadovu, palaidotu pagal krikščionių tradicijas.
24 d. Meksika: Meksikos sostinė legalizavo abortus – nepaisydama Bažnyčios, bet pradžiugindama feminizmo sekėjus šioje antrojoje pagal dydį katalikiškoje pasaulio valstybėje.
25 d. Lenkija: per policijos kratą namuose nusišovė buvusi statybos ministrė Barbara Blida, kuri buvo įtariama dalyvavusi vienos anglimi prekiaujančios nusikaltėlių gaujos veikloje.
Šveicarija: Europos astronomai paskelbė atradę planetą, kuri yra labiausiai panaši į Žemę iš visų žinomų planetų, esančių už Saulės sistemos ribų. Šioje planetoje, kuri sukasi apie raudonąją nykštukę Gliese 581, temperatūra yra tinkama vandeniui ir, galbūt, gyvybei.
26 d. Estija: per rusakalbių gyventojų riaušes Taline, kurias išprovokavo valdžios sprendimas perkelti miesto centre stovėjusį paminklą sovietų kariams ir perlaidoti sovietų karių palaikus, žuvo vienas žmogus, Rusijos pilietis, o dar apie 50 nukentėjo. Bronzinio kario perkėlimas taip pat pakurstė piktą diplomatinį ginčą tarp Talino ir Maskvos, kuri apkaltino Estiją „nuolaidžiavimu neofašistams ir ekstremizmo kurstymu”.
27 d. Rusija: Maskvoje būdamas 80 metų mirė rusų violončelininkas ir dirigentas Mstislavas Rostropovičius. Jis taip pat buvo garsus visuomenės veikėjas bei žmogaus teisių gynėjas.
Čečėnija: Šatojaus rajone sukilėliams numušus rusų transportinį sraigtasparnį Mi-8, žuvo apie 20 Rusijos karių.
28 d. Irakas: šiitų šventajame Kerbelos mieste prie mečetės užminuotame automobilyje susisprogdinus savižudžiui, žuvo daugiau kaip 40 žmonių, dar apie 200 buvo sužeisti.
Pakistanas: per savižudžio sprogdintojo išpuolį Šiaurės vakarų pasienio provincijos Čarsados mieste žuvo apie 30 žmonių ir buvo sužeistas vidaus reikalų ministras.
30 d. Venesuela: prezidentas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas) paskelbė, kad šalis ketina pasitraukti iš Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko.

GEGUŽĖ

3 d. JAV: Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) atvyko pirmojo per 16 metų valstybinio vizito į Jungtines Valstijas, kuris buvo skirtas pirmosios anglų gyvenvietės šioje šalyje – Džeimstauno – 400 metų jubiliejui.
Portugalija: iš apartamentų Algarvėje, kuriuose buvo apsistojusi jos šeima, buvo pagrobta trejų metų britė Madeleine McCann (Madelin Makkan). Jos dingimas sulaukė didelio žiniasklaidos, visuomenės, taip pat pramogų ir sporto įžymybių dėmesio. Mergytė nerasta iki šiol.
4 d. Tailandas: mokslininkai ir vyriausybių pareigūnai iš daugiau kaip 100 valstybių baigė rengti svarbią JT ataskaitą apie kovą su klimato kaita, kurioje teigiama, kad pasauliui iki 2050 metų reikia 50-85 proc. sumažinti per metus į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį, kad būtų galima kontroliuoti pasaulinį atšilimą.
Atlanto vandenynas: prie Terkso ir Kaikoso salų apvirtus perpildytai burinei valčiai, gabenusiai beveik 150 Haičio pabėgėlių, nuskendo apie 60 žmonių.
4-5 d. JAV: per du smarkius tornadus Kanzase žuvo 10 žmonių, daugiau nei 50 buvo sužeisti.
5 d. Kamerūnas: šalies pietuose per smarkų lietų nukrito į Nairobį skridęs Kenijos oro linijų lėktuvas, kuriame buvo 114 žmonių. Niekam iš lėktuvu skridusių žmonių išsigelbėti nepavyko.
6 d. Prancūzija: konservatorių lyderis Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) per antrąjį prezidento rinkimų surinko 53 proc. balsų ir įveikė socialistų kandidatę Segolene Royal (Segolen Ruajal), už kurią balsavo 47 proc. rinkėjų.
Irakas: Rusija pranešė, kad per sprogimą į šiaurę nuo Bagdado kartu su šešiais amerikiečių kariais žuvo rusų fotografas Dmitrijus Čebotajevas. Jis tapo pirmuoju Irake žuvusiu Rusijos žiniasklaidos atstovu ir pirmuoju užsienio žurnalistu, nukautu šioje šalyje nuo metų pradžios.
7 d. JAV: mokslininkai paskelbė apie galingiausią ir ryškiausią supernovą per visą astronominių stebėjimų istoriją, kuri įsižiebė už 240 mln. šviesmečių, galaktikoje NGC 1260 sprogus 150 kartų už Saulę didesnei žvaigždei. Supernova SN 2006gy buvo stebima per NASA orbitinės observatorijos „Chandra” rentgeno teleskopus ir optinius žemėje esančius teleskopus. Pats sprogimas įvyko seniai, bet buvo pamatytas tik pernai rugsėjį, nes šviesai iki Žemės atkeliauti reikėjo daugybę trilijonų kilometrų.
Meksika: pagrindinėje Meksiko aikštėje JAV fotografui avangardistui Spenceriui Tunickui (Spenseriui Tjunikui) pozavo daugiau kaip 18 tūkst. nuogų meksikiečių. Šia akcija S.Tiunikas viršijo savo paties pasiektą nuogų fotomodelių, vienu metu dalyvavusių fotosesijoje, fotografavimo rekordą.
8 d. Izraelis: archeologai paskelbė atradę karaliaus Erodo, kuris 1-ajame amžiuje pr. m. e. išplėtė antrąją žydų šventyklą, kapą. Kapas atrastas ant Erodiumo stalkalnio, iškilusio daugiau kaip 750 m virš jūros lygio ir esančio 12 km į pietus nuo Jeruzalės, okupuotame Vakarų Krante.
9 d. Rytų Timoras: premjeras Jose Ramosas-Horta (Žozė Ramusas-Horta) išrinktas naujuoju šalies prezidentu.
Brazilija: popiežius Benediktas XVI pradėjo penkių dienų vizitą Brazilijoje – tai buvo pirmoji jo apaštališkoji kelionė į Lotynų Ameriką. Jos metu pontifikas kanonizavo vienuolį Antonio de Sant’Aną Galvao (Antoniju de Santaną Galvauną), kuris tapo pirmuoju Brazilijoje gimusiu šventuoju.
12 d. Suomija: Serbijos dainininkė Marija Šerifovič laimėjo 52-ąjį Eurovizijos dainų konkursą, su jausminga balade „Molitva” („Malda”) Suomijos sostinės arenoje „Hartwall” įveikusi 23 varžovus. Lietuvai atstovavusi grupė „4Fun”, kurios lyderė Julija Ritčik atliko lyrišką baladę „Love or Leave”, užėmė 21 – ketvirtą nuo galo – vietą.
Armėnija: parlamento rinkimus laimėjo trys proprezidentinės partijos. Nors opozicija pareiškė, kad rinkimų metu būta pažeidimų, Europos stebėtojai paskelbė, kad jie iš esmės atitiko tarptautinius demokratinius standartus.
13 d. Irakas: palyginti ramiame šiauriniame Machmuro mieste per sunkvežimio sprogdinimą žuvo 50 žmonių. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „al Qaeda” vadovaujama sukilėlių grupuotė, pasivadinusi „Islamo valstybe Irake”.
14 d. Rusija: dešimt žmonių žuvo padegtoje kavinėje Uralo pietuose esančiame Orske.
17 d. Pasaulio bankas: Paulas Wolfowitzas (Polas Vulfovizas) paskelbė, jog traukiasi iš Pasaulio banko vadovo posto, taip užbaigdamas mėnesį trukusią krizę dėl jo vadovavimo, kuri kilo paaiškėjus, kad jis buvo susijęs su savo gyvenimo draugės paaukštinimu ir jos algos padidinimu.
Korėjos pusiasalis: du traukiniai, vienas – iš Šiaurės Korėjos, o kitas – iš Pietų Korėjos, pirmą kartą nuo 1951 metų kirto itin saugomą pusiasalio sieną, kuri yra paskutinė šaltojo karo siena pasaulyje. Kad įtikintų Šiaurės Korėją sutikti su šios geležinkelio linijos atidarymu, Pietų Korėja pasiūlė maždaug 80 mln. JAV dolerių pagalbą.
Prancūzija: prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) premjeru paskyrė savo lojalų patarėją, nuosaikių dešiniųjų pažiūrų Francois Filloną (Fransua Fijoną), kuris šiame poste pakeitė Dominique’ą de Villepinu (Dominiką de Vilpeną), vyriausybei vadovavusį nuo 2005 metų birželio.
18 d. Kazachstanas: parlamentas didžiule balsų dauguma leido šios Centrinės Azijos valstybės prezidentui Nursultanui Nazarbajevui likti poste neribotą kadencijų skaičių.
19 d. Rumunija: rinkėjai referendume nepritarė parlamento mėginimui surengti apkaltą reformatoriui prezidentui Traianui Basescu (Trajanui Besesku).
20 d. Venesuela: uždaryta seniausia šalyje opozicinė televizija, kurią pakeitė prezidento Hugo Chavezo (Hugo Čavezo) paskelbtą socialistinę revoliuciją propaguojantis kanalas.
Libanas: aplink palestiniečių pabėgėlių Nahr Baredo stovyklą Šiaurės Libane prasidėjo armijos ir joje įsitvirtinusių islamistų kovotojų susirėmimai.
22 d. Didžioji Britanija: prokuratūra apkaltino rusų verslininką Andrejų Lugovojų buvusio Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojo Aleksandro Litvinenkos nužudymu. A.Litvinenka, 2000 metais pabėgęs į Britaniją, mirė pernai lapkričio 23 dieną. Jo organizme buvo aptiktas didelis kiekis radioaktyvaus polonio -210. Maskvai atsisakius išduoti A.Lugovojų, Londonas liepą išsiuntė iš šalies keturis rusų diplomatus. Maskva atsakė tuo pačiu.
23 d. Serbija: Belgrade nuteisti 12 premjero Zorano Džindžičiaus žudikų, tarp jų buvęs sukarinto specialiųjų operacijų dalinio „Raudonosios beretės” vadas Miloradas Ulemekas ir jo pavaduotojas Zvezdanas Jovanovičius, kuriems paskirtos maksimalios 40 metų kalėjimo bausmės. Premjeras buvo nušautas 2003 metų kovo 12 dieną Belgrade.
24 d. Rusija: Kemerovo regione Vakarų Sibire esančioje anglių šachtoje „Jubileinaja” per metano sprogimą žuvo 38 šachtininkai, dar 7 buvo sužeisti.
27 d. Prancūzija: Kanų kino festivalio „Auksine palmės šakele” apdovanotas rumunų režisieriaus Cristiano Mungiu (Kristiano Mundžu) filmas „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos” (4 luni, 3 saptamani si 2 zile). Didysis prizas skirtas japonų režisierės Naomi Kawase (Naomi Kavasės) filmui „Gedintis miškas” (The Mourning Forest), geriausiu režisieriumi pripažintas Julianas Schnabelis (Džulianas Šnabelis).
28 d. Irakas: Bagdade susitiko JAV ir Irano ambasadoriai – tai buvo pirmosios šių valstybių aukštų pareigūnų dvišalės derybos po 27 metų pertraukos. Derybos buvo skirtos aptarti saugumo padėtį Irake, tačiau jos baigėsi be rezultatų.
Japonija: nusižudė žemės ūkio ministras Toshikatsu Matsuoka (Tošikacu Macuoka), sietas su keliais politinio finansavimo skandalais.
Meksika: juodaplaukė „Mis Japonija” Riyo Mori (Rijo Mori) įveikė 77 kandidates iš viso pasaulio ir laimėjo konkursą „Mis Visata”.
29 d. Sirija: prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas), per referendumą surinkęs daugiau kaip 97 proc. balsų, užsitikrino dar vieną septynerių metų kadenciją.
30 d. Afganistanas: pietinėje Hilmendo provincijoje sudužus NATO pajėgų sraigtasparniui „Chinook”, žuvo visi septyni juo skridę kariai – 5 amerikiečiai, kanadietis ir britas. Talibai paskelbė numušę sraigtasparnį.
Jungtinės Tautos: Saugumo Taryba įsteigė tarptautinį tribunolą teisti asmenis, įtariamus buvusio Libano premjero Rafiqo al Hariri (Rafiko Harinio) nužudymu.
31 d. Latvija: parlamentas naujuoju šalies prezidentu išrinko garsų chirurgą Valdį Zatlerį, kuris šiame poste pakeitė Vairą Vykę-Freibergą.

BIRŽELIS

1 d. JAV: „Daktaru Mirtimi” pramintas buvęs patologas Jackas Kevorkianas (Džekas Kevorkianas), kuris prisipažino padėjęs nusižudyti maždaug 130-čiai žmonių, išėjo iš Mičigano kalėjimo, kuriame praleido aštuonerius metus.
3 d. Siera Leonė: pagrindiniame tarptautiniame šalies oro uoste sudužus keleiviniam sraigtasparniui, žuvo 22 žmonės, daugiausia – sporto pareigūnai iš Togo, tarp jų Togo sporto ministras Atipe Kwako (Atipė Kvakas).
4 d. Nyderlandai: Hagoje prasidėjo buvusio Liberijos prezidento Charleso Tayloro (Čarlzo Teiloro) teismas dėl jo vaidmens per žiaurių pilietinį karą kaimyninėje Siera Leonėje. Ch.Tayloras yra pirmasis Afrikos valstybės vadovas, kurį dėl karo nusikaltimų teisia tarptautinis tribunolas.
Rusija: Kamčiatkos pusiasalyje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose didžiulė žemės nuošliauža palaidojo vienintelį Eurazijoje geizerių slėnį.
Rusija: prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo, kad Maskva nutaikys raketas į Europą, jeigu JAV įgyvendins savo planus ten dislokuoti priešraketinės gynybos objektus. JAV ir NATO griežtai pasmerkė šį grasinimą.
5 d. Australija: mažiausiai 11 žmonių žuvo, o dar apie 40 buvo sužeisti, kai pietinėje Viktorijos valstijoje susidūrė sunkvežimis su puspriekabe ir keleivinis traukinys. Tai buvo didžiausia traukinio avarija šalyje per tris pastaruosius dešimtmečius.
Ispanija: baskų separatistų grupuotė ETA pranešė apie ugnies nutraukimo pabaigą. Paliaubas ginkluota grupuotė paskelbė 2006 metų kovą.
6 d. Vokietija: Heiligendame Baltijos jūros pakrantėje Didžiojo aštuoneto valstybių lyderiai susirinko į 33-iąjį kasmetinį trijų dienų viršūnių susitikimą, kuriame dominavo įtampos tarp JAV ir Rusijos, klimato šiltėjimo ir pagalbos Afrikai klausimai. Lyderių derybas lydėjo daugiatūkstantinės globalizacijos priešininkų protesto akcijos.
Omanas: dėl galingo ciklono „Gonu” iš Omano ir kaimyninio Irano buvo evakuoti dešimtys tūkstančių žmonių. „Gonu” buvo stipriausia atogrąžų audra Persijos įlankos regione per tris dešimtmečius.
7 d. JAV: Senatas užkirto kelią priimti įstatymo projektą dėl imigracijos, kuris būtų sudaręs sąlygas 12 mln. nelegalių imigrantų gauti pilietybę. Šiuo žingsniu Kongreso aukštieji rūmai sužlugdė G.W.Busho pastangas greitai įgyvendinti prieštaringai vertinamą imigracijos sistemos reformą, kurios dabar bus galima imtis ne anksčiau kaip 2009-aisiais.
8 d. JAV: erdvėlaivis „Atlantis” pakilo į pirmąją 2007 metais misiją ir po dviejų dienų pasiekė Tarptautinę kosminę stotį. Per 13 dienų trukusią misiją astronautai buvo keturis kartus išėję į atvirą kosmosą instaliuoti naujų saulės baterijų ir užtaisyti per startą pastebėto termoizoliacinės dangos sluoksnio įplyšimo erdvėlaivio užpakalinėje dalyje. Birželio 22 dieną „Atlantis” sėkmingai nusileido Kalifornijoje.
10 d. Prancūzija: vyko pirmasis visuotinių rinkimų ratas, kuriame itin sėkmingai pasirodė centro dešinieji. Po antrojo rato birželio 17 dieną prezidentas Nicolas Sarkozy užsitikrino solidžią daugumą parlamente, bet rinkėjai apkartino dešiniųjų pergalę nesuteikdami jiems prognozuotos dar didesnės persvaros.
Belgija: valdantieji liberalai ir jų koalicijos partneriai socialistai patyrė skaudų pralaimėjimą visuotiniuose rinkimuose. Kitą dieną ministras pirmininkas Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas) įteikė atsistatydinimo prašymą karaliui Albertui II, kuris paprašė jo eiti pareigas, kol bus suformuota nauja vyriausybė. Daugiausiai vietų parlamente užsitikrino krikščionys demokratai.
11 d. Bangladešas: per smarkias audras ir musonines liūtis, kurios šalies pietryčiuose sukėlė dideles purvo nuošliaužas, žuvo daugiau nei 130 žmonių.
12 d. Nyderlandai: JT karo nusikaltimų tribunolas 35 metus kalėti nuteisė buvusį Kroatijos serbų sukilėlių lyderį Milaną Martičių, kuris buvo kaltinamas dėl kroatų, musulmonų ir kitų ne serbų tautybės civilių gyventojų žudymo, persekiojimo, kankinimo ir deportavimo, vykdytų tada, kai sukilėliai Kroatijoje steigė atskirą respubliką.
13 d. Izraelis: parlamentas naujuoju šalies prezidentu išrinko politikos veteraną, Nobelio taikos premijos laureatą Shimoną Peresą (Šimoną Peresą). Birželio 29 dieną iš prezidento posto atsistatydino Moshe Katsavas (Mošė Kacavas), kuris dieną prieš tai pripažino atsakomybę už ilgą virtinę lytinių nusikaltimų, įskaitant priekabiavimą ir nepadorius veiksmus dviejų moterų atžvilgiu, bet išvengė kalėjimo dėl dviejų kaltinimų išžaginus. Liepos 15-ąją prezidento pareigas pradėjo eiti Sh.Peresas.
Libanas: per automobilio sprogimą Beirute žuvo 10 žmonių, tarp jų antisiriškų pažiūrų parlamentaras Walidas Eido (Validas Jidas), jo vyriausias sūnus ir du apsaugininkai. Sunitų parlamentaras yra jau septintasis antisiriškų pažiūrų visuomenės veikėjas, nužudytas nuo 2005-ųjų vasario, kai per savižudžio sprogdintojo išpuolį žuvo buvęs Libano premjeras Rafikas al-Hariri (Rafikas Hariris).
Indonezija: policija suėmė Pietryčių Azijos islamistinės kovotojų grupuotės „Jemaah Islamiah”, kuri atsakinga už virtinę kruvinų atakų, įskaitant daugiau kaip 200 gyvybių pareikalavusius 2002 metų išpuolius Balio saloje, lyderius Abu Dujaną (Abu Dudžaną) ir Zarkarsih (Zarkarsį).
Mongolija: šalies šiaurėje sudužus gaisrą gesinusiam sraigtasparniui, žuvo 14 žmonių. Per katastrofą, kuri ištiko rusų gamybos Mi-8, išliko gyvi aštuoni žmonės.
14 d. Palestinos savivalda: Izraelio ir Vakarų boikotuojamas islamistų judėjimas „Hamas” po savaitę trukusių kruvinų gatvės mūšių perėmė Gazos Ruožo kontrolę, išstūmęs iš jo prezidento Mahmoudo Abbaso (Mahmudo Abaso) pasaulietinio judėjimo „Fatah” pajėgas. Prezidentas paleido premjero Ismailo Haniyos (Ismailo Hanijos) iš „Hamas” vyriausybę ir paskyrė naują administraciją Vakarų Krante.
17 d. Afganistanas: Kabulo centre policijos autobuse sprogus bombai, žuvo apie 40 žmonių.
19 d. Irakas: Bagdado centre prie šiitų mečetės sprogus sunkvežimiui su sprogmenimis, žuvo 87 ir buvo sužeisti dar 242 žmonės.
20 d. Rusija: per gaisrą Jekaterinskojės kaimo senelių namuose Omsko srities šiauriniame Taros rajone dešimt žmonių mirė užtroškę dūmuose, o dar septyni nukentėjo.
Kazachstanas: prezidentas Nursultanas Nazarbajevas paleido parlamento žemuosius rūmus (Mažilisą) ir paskyrė pirmalaikius rinkimus rugpjūčio 18 dieną. Mažilisas pats paprašė prezidentą jį paleisti, remdamasis neseniai priimtomis konstitucijos pataisomis, kurios keičia jo struktūrą.
23 d. ES: bloko lyderiams po derybų maratono pavyko pasiekti susitarimą dėl reformų sutarties, turinčios pakeisti ES konstituciją, kurią 2005 metais referendumuose atmetė prancūzų ir olandų rinkėjai. Susitarimas buvo pasiektas įtikinus Lenkiją sutikti su kompromisu dėl numatytų balsavimo taisyklių su sąlyga, kad jų įdiegimas bus ilgam atidėtas.
Pakistanas: per smarkios liūties sukeltus nelaimingus atsitikimus didžiausiame šalies Karačio mieste žuvo apie 230 žmonių.
24 d. Irakas: teismas nuteisė mirti buvusio diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) pusbrolį Ali Hassaną al-Majeedą (Alį Hasaną Madžidą), pravarde „Cheminis Ali”, kuris buvo pripažintas kaltu dėl etninių kurdų genocido 1988 metais.
25 d. Pasaulio bankas: Pasaulio banko direktorių taryba šios organizacijos vadovu vienbalsiai patvirtino Robertą Zoellicką (Robertą Zeliką), kuris pakeitė Paulą Wolfowitzą (Polą Vulfovicą), sutikusį pasitraukti kilus skandalui dėl jo gyvenimo draugės paaukštinimo.
Kambodža: Pnom Damrėjaus kalnuose 150 km į pietvakarius nuo Pnompenio sudužo lėktuvas, kuriuo skrido 22 žmonės, tarp jų – 13 korėjiečių ir trys čekai. Nė vienam orlaivio keleiviui ar įgulos nariui nepavyko išsigelbėti.
27 d. Didžioji Britanija: Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), birželio 24 dieną tapęs naujuoju Leiboristų partijos vadovu, perėmė ministro pirmininko įgaliojimus iš Tony Blairo (Tonio Blero), kuris pasitraukė po 10 metų valdžioje, jo populiarumui smarkiai sumažėjus dėl sprendimo prisidėti prieš JAV vadovaujamos invazijos į Iraką 2003 metais. T.Blairas tą pačią dieną buvo paskirtas vadinamojo Artimųjų Rytų taikos tarpininkų ketverto pasiuntiniu.
Kirgizija: šalyje oficialiai panaikinta mirties bausmė. Nuo 1998 metų Kirgizijoje galiojo mirties bausmės moratoriumas.
28 d. Rusija: karinis jūrų laivynas sėkmingai išbandė naujausią balistinę raketą „Bulava”, kuri iš Baltosios jūros akvatorijos buvo paleista į poligoną Kamčiatkoje. Rugpjūčio pradžioje pranešta, kad buvo nuspręsta pradėti serijinę šių raketų, kurios turi tapti naujausių „Borėjo” tipo atominių raketnešių pagrindiniu ginklu. gamybą.
Prancūzija: UNESCO į pasaulio paveldo sąrašą įtraukė 22 naujas vietoves, pradedant romėnų rūmais ir baigiant šiuolaikiniu universitetu bei smurto krečiamu Irako Samaros miestu. Po naujausio papildymo pasaulio paveldo sąraše yra iš viso 851 objektas, iš jų 660 kultūrinės, 166 gamtinės ir 25 mišrios vietovės.
29 d. Didžioji Britanija: Londono centre policija rado du užminuotus automobilius su benzino kanistrais, dujų balionais bei vinimis, o kitą dieną į Glazgo oro uosto Škotijoje pagrindinio terminalo duris įsirėžė degantis visureigis, prikrautas degalų kanistrų. Dėl šių incidentų Britanijoje kelioms dienoms buvo paskelbtas aukščiausias – kritinis – pavojaus saugumui lygis. Dėl sąmokslo susprogdinti bombas buvo apkaltinti trys žmonės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.