Į teismą žada atvesdinti prievarta

Kauno apygardos teismas (KAT), priverstas iš naujo nagrinėti eksparlamentaro Algirdo Petrusevičiaus bylą, patenkino visus jo advokato Juozo Gaudučio prašymus.

Į kitą teismo posėdį prievarta turėtų būti atvesdintas įkalčius prieš A.Petrusevičių rinkęs ir Valstybės saugumo departamentui (VSD) talkinęs Albertas Miceika. Kaltinimą dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogmenimis palaikantis prokuroras įpareigotas kreiptis į VSD dėl išslaptinimo medžiagos. Ja remiantis Generalinės prokuratūros prašyta sankcionuoti prieš teisiamąjį nusikalstamos veiklos modelį.

A.Petrusevičiui buvo skirta ir teismo medicinos ekspertizė, turinti atsakyti į klausimą, ar tikrai jis serga nepagydoma liga, dėl kurios būtų per sunku atlikti laisvės atėmimo bausmę, jeigu tokia vėl būtų paskirta. Prie šios bylos pridėtas ir Generalinės prokuratūros nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą A.Petrusevičiaus atžvilgiu Juro Abromavičiaus nužudymo byloje, jei būtų nesurinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę. Tokiu būdu advokatas J.Gaudutis mano užtildysiantis gandus, kuriuos skleidžiantieji sieja šias abi nemažą atgarsį visuomenėje turinčias bylas.

Kaltinimą nagrinėjančioje byloje palaikantis prokuroras Aidas Mažeika bandė teismui įteigti, kad bylą būtų galima nagrinėti ir be A.Miceikos. Neva dar per ikiteisminį tyrimą turėta duomenų, kad jis rengiasi išvykti iš Lietuvos, todėl tada išsamiai ir buvo apklaustas. Šaukimo į teismo posėdį A.Miceikai įteikti nepavyko. Kretingoje, t. y. byloje nurodytu adresu, jis nebuvo rastas.

Surengti akistatą su A.Miceika teismo prašė ir A.Petrusevičius. „Pažinojau jį dar nuo Sąjūdžio laikų, kai dirbau „Vyčio” ginklų baro viršininku. A.Miceika buvo stambus verslininkas, turėjęs ryšių Rusijos kariuomenėje: aprūpindavo mus ir šaudmenimis, ir sprogmenimis, – teismui pasakojo lietuviško šaunamojo ginklo „Vytis” kūrėjas. – Vėliau mūsų keliai išsiskyrė. Po keleto metų jis pats mane susirado ir pasiūlė susitikti. Prisistatė stambiu Vokietijos verslininku. Ėmė prašyti antikvarinių nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo užsilikusių ginklų – neva kažkokiam juos renkančiam draugui vokiečiui. Kai atsakiau, kad neturiu, tada pradėjo prašyti, ar negalėčiau perdaryti dujinių pistoletų į kovinius.” A.Petrusevičius dievagojosi, kad A.Miceika – vienintelis žmogus, kuriam prašant jis perdirbo ginklus. Tačiau teisėjų kolegijos ir prokuroro iniciatyva teismo posėdyje buvo pagarsintos pokalbių tarp A.Petrusevičiaus ir A.Miceikos išklotinės, kuriose teisiamasis giriasi galintis padėti į orą „mestelti” pašnekovo priešus. A.Petrusevičius teigia, kad tokių pokalbių neprisimena arba tiesiog vaikiškai susireikšmindamas gyrėsi.

Kitas teismo posėdis numatytas tik kitais metais: VSD dokumentus išslaptinanti komisija renkasi tik kartą per mėnesį. Šiuo metu A.Petrusevičius rengiasi dviem operacijoms: vienintelės turimos plaštakos ir antrojo kelio sąnario.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.