Italijos ministro nuomone, ES privalo gerbti Turkijai duotus pasižadėjimus

Italijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį pareiškė, kad ES privalo tvirtai laikytis savo pažado priimti Turkiją tuomet, kai ji atitiks visus įstojimo į sąjungą reikalavimus.
Italija seniai lieka ištikima Turkijos, siekiančios narystės ES, šalininkė, tačiau kai kurios draugijos šalys, ypač Prancūzija, Vokietija ir Austrija, siūlo, kad vietoj narystės didelei musulmonų šaliai būtų suteiktas tam tikras specialios partnerystės statusas.

„Žinoma, Turkija privalo atitikti privalomus narystės kriterijus ir tada ji taps nare. Toks yra ES sprendimas ir mes turime laikytis savo pačių nutarimų”, – kalbėjo Massimo D’Alema (Masimas DAlema) forume dvišaliams santykiams nagrinėti.

M.D’Alema kritiškai įvertino Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) poziciją, kuris teigia, kad Turkija geografiškai nepriklauso Europai ir visateisė narystė jai neturėtų būti suteikta, nors ji ir įvykdytų visus suderėtus reikalavimus.

Potencialios ES šalies perspektyva padėjo Turkijai sukurti patrauklesnę užsienio investicijoms atmosferą. Šiais metais laukiama, kad tiesioginės užsienio investicijos sieks 25 mlrd. JAV dolerių.

M.D’Alema, kadaise buvęs Turkijos siekio įstoti į ES kritikas, pažymėjo, kad prekyba tarp Turkijos ir Italijos šiuo metu viršijo 15 mlrd. JAV dolerių.

Turkijos užsienio reikalų ministras Ali Babacanas (Alis Babadžanas) forume kalbėjo, kad Turkijos stojimo į ES laikas priklauso nuo reformų įgyvendinimo spartos. Šią savaitę buvo cituojamas jo pasakymas, kad Ankara planuoja per ateinančius mėnesius imtis daugiau reformų, tačiau smulkiau apie tai jis nekalbėjo.

Turkija pradėjo derybas dėl stojimo į ES 2005 metų spalį, tačiau jos vyko

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.