Profsąjungų pasipriešinimas – „skystokas”

Lietuvos profesinės sąjungos skelbia kylančios į kovą su kainų didėjimu. Tačiau nuo šiandien prasidėsiantys piketai politikų dėmesio gali ir nesulaukti.

Šiandien profsąjungų atstovai prieš nereguliuojamą infliaciją ir kainų šuolį mūsų šalyje žada piketuoti prie valdžios institucijų. Protesto akcijas planuoja ir didesnių atlyginimų reikalaujantys bibliotekininkai.

Vakar prieš Latvijos Seimo ir vyriausybės siekius apriboti valstybės biudžetą žmonėms numatytų lėšų sąskaita kaimyninėje šalyje piketavusius kolegas palaikė ir Lietuvos profsąjungų atstovai. Prie Latvijos ambasados jie išsakė savo nuomonę prieš planus atsisakyti mokytojų, sveikatos apsaugos darbuotojų ir policininkų darbo užmokesčio didinimo.

Tačiau valdžios dėmesio piketuotojų raginimams gali ir pristigti, nes planuojamose akcijose dalyvaus tik dešimtys žmonių.

Skundžiasi kainomis

Šiandien prie Vyriausybės, Seimo, Vilniaus savivaldybės, savivaldos institucijų Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje ir keliuose kituose miestuose į protesto akcijas „Stop kainų didinimui. Visi nusipelnėme gyventi geriau” rinksis profsąjungų dalyviai. „Dauguma Lietuvos žmonių gyvena skurdžiai, mūsų darbuotojų atlyginimai neatitinka kainų. Skurdžiausias gyventojų sluoksnis anksčiau apsieidavo be mėsos, o dabar pabrangus kruopoms ir kitiems būtiniems produktams, elektrai bei šildymui, nežinia, kaip jiems reikės išgyventi”, – LŽ sakė Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Protesto akcijoms profsąjungų dalyviai pasirinko simbolinę Konstitucijos dieną. Pasak piketų rengėjų, ja siekiama priminti, kad politikai dirbtų vadovaudamiesi pagrindiniu šalies įstatymu.

Planuoja mitingą

Pasirodo, akcijų rengėjai nepasirūpino leidimais didesnio masto sambūriams. Piketuose, kaip numatyta įstatymuose, galės dalyvauti tik iki 9 žmonių. Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovės ryšiams su visuomene Kristinos Rozenbergaitės, akcijos bus mažos, nes jomis tik siekiama atkreipti valdžios dėmesį į gyventojus kamuojančias problemas.

Didesnio masto protestą profsąjungos nariai žada surengti po mėnesio, lapkričio 24 dieną. Tądien jie ketina organizuoti nuo Vyriausybės prasidėsiančias eitynes, kurios prie Seimo rūmų baigsis dideliu mitingu. „Šiai akcijai, reikalaudami stabdyti kainų šuolį ir siekdami socialinio valdžios dialogo su žmonėmis, telksime visus Lietuvos gyventojus”, – žadėjo A.Jašinskienė.

Protestuos ir bibliotekininkai

Imtis protesto akcijų nusprendė ir didesnių algų reikalaujantys Lietuvos bibliotekininkai. Taip jie nusprendė vakar Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtame forume. „Dėl akcijų apsispręsime jau artimiausiu metu, tačiau jos tikrai bus”, – LŽ sakė Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos darbuotojų profesinės sąjungos komiteto narė Renata Grušnienė.

Bibliotekininkai reikalauja, kad jų atlyginimai padidėtų iki nustatyto šalies vidutinio darbo užmokesčio. Šiuo metu bibliotekų specialistai atskaičius mokesčius gauna apie 800 litų siekiančią algą. Reikalaudami didinti algas Lietuvos bibliotekų profsąjungų, darbuotojų ir bibliotekininkų draugijos atstovai dar rugsėjį kreipėsi į premjerą, Seimo pirmininką ir kultūros ministrą, tačiau deramo valdžios atsakymo į iškeltas problemas taip ir nesulaukė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.