Opozicija Gruzijoje teigia, kad pareigūnų areštai – Saakašvilio kerštas

Buvęs Gruzijos prezidento bendražygis Iraklijus Okruašvilis antradienį pažėrė jam griežtų kaltinimų, praėjus kelioms valandoms po politiko iš prezidento aplinkos arešto. Valstybės vadovo oponentai įžvelgė čia tarpusavio sąsajų.
Buvęs gynybos ministras ir aršus Rusijos priešininkas pareiškė spaudos konferencijoje, jog steigia opozicinę partiją, kad Gruzija susigrąžintų atskilusias prorusiškas autonomijas Abchaziją ir Pietų Osetiją, ką žadėjo, bet ko nepadarė Michailas Saakašvilis.

M.Saakašvilis pirmadienį išskrido į JAV dalyvauti Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje Asamblėjoje. Jau kitą dieną tėvynėje įsivyravo susirūpinimas: prezidento sekretorius spaudai Dmitrijus Kitošvilis buvo sulaikytas pagal kaltinimą turto prievartavimu, o patį M.Saakašvilį ėmė griežtai kritikuoti radikalų atstovai už nepakankamai agresyvią užsienio politiką ir „klaidingą” vidaus politiką.

„Kai Saakašvilis veda šalį į bedugnę ir atima Gruzijai realią galimybę susigrąžinti Abchaziją ir Cchinvalį…, kai kryptingai niekinama gruzinų tauta…., mums nieko nebelieka kaip tik išeiti į visuomenės areną”, – sakė 33-ejų metų I.Okruašvilis.

Jis pavadino prezidentą „bailiu, neveiksniu ir bejėgišku” politiku.

M.Saakašvilis jau mažiau populiarus šalyje nei po „rožių revoliucijos”, kai 2004 metų sausį už jį balsavo daugiau kaip 90 proc. rinkėjų, bet tikisi išlikti valdžioje po prezidento ir parlamento rinkimų 2008 metais.

Būdamas gynybos žinybos vadovas I.Okruašvilis ne kartą buvo pratrūkęs pykčiu Maskvai ir net žadėjo, kad Gruzijos kariai „sutiks Naujuosius 2007 metus Cchinvalyje, Pietų Osetijos centre.

I.Okruašvilis pažymėjo, kad buvo parengtas „išsamus Cchinvalio išvadavimo planas”.

„Nebuvo turimas omenyje karas ir karinė kampanija, turėjo būti surengta maža specialioji operacija, ir be didelių nuostolių Cchinvalis būtų buvęs sugrąžintas”, – sakė jis.

„Tai buvo maksimali data, kuri buvo suderinta su prezidentu. Pasitarime su prezidentu šiuo klausimu dalyvavo visi jėgs ministrai”, – pareiškė I.Okruašvilis.

Pasak buvusio gynybos ministro, ši operacija turėjo įvykti 2006 metų pavasarį.

I.Okruašvilis buvo vanagas lyginant net su Kremliui priešiškai nusiteikusiu M.Saakašviliu, kuris 2006 metais atleido I.Okruašvilį iš Gynybos ministerijos ir paskyrė ekonomikos ministru. Šį postą politikas paliko savo noru po savaitės.

Spaudos konferencijoje antradienį I.Okruašvilis atskleidė paslaptį apie personalo pakeitimus, pranešdamas, jog nedarė viešų pareiškimų po atleidimo, kad „šalies priešai nematytų skilimo Gruzijos vadovybės gretose”.

Po neseniai atliktų areštų pagal jo bendražygių kaltinimą korupcija, kuriuos I.Okruašvilis vertina kaip politinius, buvęs ministras nusprendė netylėti.

„Fašistinės tendencijos ir žingsniai, kuriuos vadovybė žengė prieš Gruzijos valstybę, privertė mus imtis veiksmų visuomenėje”,- nurodė jis savo politinio judėjimo „Už vieningą Gruziją” įsteigimo motyvus.

Prezidentas kol kas nekomentavo viešų I.Okruašvilio kaltinimų. I.Okruašvilis teigia, kad M.Saakašvilis davė jam nurodymų, susijusių su žmonių sunaikinimu, bet jis niekada šių nurodymų nevykdė.

Vienas artimiausių prezidento bendražygių, valdančiosios partijos deputatas Giga Bokerija, I.Okruašvilio kalbą pavadino „nešvaria isterija”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.