Jei rasoja langai

Kai naktimis atvėsta orai, rytais randame tirštai aprasojusius automobilio langus. Blogiausia, kad jie rasoja tiek iš išorės, tiek automobilio viduje. Kaip išvengti šio nepatogumo?

Langai rasoja dėl dviejų priežasčių. Pirma, lauke kol kas drėgna, antra, automobilis per naktį, ypač šaltame garaže, atšąla. Kadangi lauke yra keliais laipsniais šilčiau, oro drėgmė nedelsiant pradeda kondensuotis ant stiklų. Na, išorės rasą, bent jau nuo priekinio stiklo, nubrauks valytuvai, o štai dėl šoninių kebliau. Gali tekti net atidaryti juos, kad matytumėte, kas dedasi šonuose. Galinį stiklą, žinoma, praskaidrins iš karto, vos paleidus variklį, įjungtas stiklo apšildymas. Jei stiklai nuolat rasoja iš vidaus, nesuklysiu tvirtindamas, jog automobilio salone pernelyg drėgna. Reikia jį išvėdinti ir išdžiovinti.

Išdžiovinti kilimėlius

Pirmiausia išdžiovinkime drėgmės šaltinį – šlapius ar salono kilimėlius. Beje, drėgnesniu metų laiku tvarkingas vairuotojas būtinai įsitiesia kokius nors guminius kilimėlius, kad nesušlaptų grindų audinys. Bet dažnas, parvažiavęs namo, pamiršta juos išimti ir nukratyti nuo jų vandenį, sniegą, purvą. O tai daryti būtina, nes vanduo garuoja ir taip sudrėkina orą salone. Neabejoju, garaže visada rasite vietos jiems per naktį padėti, kad pradžiūtų. Ryte juos grąžinsite atgal. Sugaišite minutę kitą, užtat naudingai!

Praverti langus

Jei garažas sausas, tikslinga per porą pirštų praverti bent dviejų šoninių langų stiklus ir taip palikti nakčiai. Šaltas oras per kelias naktis ištrauks drėgmę iš salono. Tokį vėdinimą reikia praktikuoti nuolatos. Be to, ant automobilio stiklų ilgainiui susidaro apnašos nuo cigarečių dūmų, dulkių ir pan., o tai puikus katalizatorius, skatinantis drėgmės kondensaciją ant stiklų.

Stropiai nuvalyti

Manau, kad reguliariai, bent kas porą mėnesių, ir stropiai nuvalant salono stiklus specialiais stiklo valikliais, parduodamais kiekvienoje degalinėje ar autokosmetikos parduotuvėje, langai mažiau rasos iš vidaus. Ir visada padeda automobilio kondicionierius – juk be pagrindinės funkcijos – sumažinti temperatūrą salone karštu metų laiku – jis yra ir puikiausias oro sausintojas. Įjunkite kondicionierių, įjunkite vidinę oro salone cirkuliaciją, ir užteks kelių minučių, kad migla, nusėdusi ant stiklų, išnyktų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.