Dešimtokai vėl laikys privalomus egzaminus, o dvyliktokai rašys brandos darbą

Dešimtokai vėl turėtų laikyti privalomus egzaminus, o dvyliktokai laikys tik viena privalomą lietuvių kalbos egzaminą ir rašys brandos darbą, kurį gins prieš mokyklos sudarytą komisiją.
Tokie pakeitimai planuojami Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) rengiamame Pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo ir brandos egzaminų organizavimo raidos projekte 2008-2012 metams.

„Problema yra tai, kad dabar visa sistema yra trys skirtingos sistemos: mokykliniai egzaminai, valstybiniai egzaminai ir pagrindinės mokyklos egzaminai. Mes turėtume į tuos visus egzaminus pažiūrėti kaip į vieningą sistemą, todėl mėginama apimti šiuos tris skirtingus egzaminus į vieną vieningą sistemą”, – trečiadienį žurnalistams aiškino ŠMM suburtos darbo grupės vadovas ir Nacionalinio egzaminų centro direktorius Algirdas Zabulionis.

Anot jo, numatomi trys esminiai pakeitimai: dešimtokai vėl turėtų laikyti privalomus pagrindinio ugdymo egzaminus, tuo tarpu dvyliktokams privalomas būtų vienas ir vieningas lietuvių kalbos egzaminas – visus kitus mokiniai galėtų rinktis pagal savo poreikius. Dvyliktokai taip pat turėtų rašyti brandos darbą, kurio temą rinktųsi patys.

Šiuo metu mokiniai, baigdami pagrindinę mokyklą, egzaminus laiko neprivaloma tvarka – savo žinias tikrina tik to pageidaujantieji. Tie moksleiviai, kurie nusprendė egzaminų nelaikyti, normalia tvarka lanko vienuoliktą ir dvyliktą klases.

Naujos tvarkos rengėjams užkliuvo tai, jog tos pačios žinios yra tikrinamos dukart – panašūs egzaminai laikomi ir dvyliktoje klasėje.

Dėl šios priežasties vidurinėje mokykloje ilgainiui numatoma atsisakyti nustatyto skaičiaus egzaminų, palikus privalomą tik lietuvių kalbos patikrinimą. Mokinys egzaminus rinksis atsižvelgdamas į savo studijų planus – jei mokysis filologiją, tai nesirinks matematikos, jei gyvenimą sies su inžinerija – atsisakys užsienio kalbos patikrinimo.

Taip pat bus siekiama atsisakyti mokyklinių egzaminų, kuriuos mokiniai laiko savose mokyklose. Anot A.Zabulionio, tokie egzaminai daug kritikos susilaukia dėl savo nepatikimumo.

„Tai, kas yra siūloma, galėtų būti įgyvendinta kokiais 2011-2012 metais ir palaipsniui”, – teigė A.Zabulionis.

Jo teigimu, paruoštas projektas yra dar tik siūlymai – jie turi būti aptarti su mokyklų bendruomenėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.