Kėdainių padangėje – moksleiviška afera

Nacionalinis egzaminų centras įtaria, kad vienas jaunuolis VDU studentu tapo pateikęs suklastotą atestatą

Nors į Vytauto Didžiojo universitetą (VDU) jau priimti visi būsimieji pirmakursiai, vienam jaunuoliui, kurio pavardė įrašyta į būsimųjų ekonomistų sąrašus, studijuoti tikriausiai neteks. Nacionalinis egzaminų centras (NEC) turi įtarimų, kad abituriento pateiktas vidurinės mokyklos brandos atestatas yra suklastotas.

Kauno Kalniečių vidurinėje mokykloje, kurią vaikinas neva buvo baigęs prieš trejus metus, jis niekada nesimokė.

Apgavo priėmimo komisiją

Kauno technologijos universiteto priėmimo komisija, kuriai buvo galima paduoti prašymus stoti į visas Lietuvos aukštąsias mokyklas, birželio 30 d. gavo Mariaus Poškos dokumentus. Prašyme nurodytos ir norimos studijuoti programos – pirmuoju numeriu įrašyta vadyba ir ekonomika, kurios jaunuolis pageidavo mokytis VDU. Dokumentuose buvo įvardyta ir gyvenamoji vieta – Kėdainių rajonas, Labūnavos kaimas, Sičionių gatvė. Nuo liepos 7 dienos pradėjus priiminėti brandos atestatus, buvo gautas ir M.Poškos vardu išduotas atestatas.

Pasak Aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti valdybos pirmininko pavaduotojo, KTU priėmimo skyriaus vedėjo docento Sauliaus Railos, dokumentus priėmusiai operatorei (tokių dirbo kelios dešimtys) jokių įtarimų dėl atestato nekilo. Jame buvo visi reikalingi parašai, antspaudai, atestato priede – tvarkingai surašyti 2002 metais Kalniečių vidurinėje mokykloje išlaikyti egzaminai. Šio abituriento konkursinis balas, kurį kompiuteris išveda pagal atestato pažymius, buvo gana aukštas – 37,38.

Ypač gerai vaikinas buvo išlaikęs matematiką – net 89 balais. Iš kelių tūkstančių norinčiųjų studijuoti ekonomiką jaunuolis įrašytas 298-uoju, tad studentu tapo nesunkiai. Priimant dokumentus, beje, niekam nekilo įtarimų, jog Kaune baigęs mokyklą M.Poška gyvena kitame rajone.

Prieš prasidedant priėmimui visi duomenys paprastai siunčiami į NEC, kuriame kruopščiai patikrinama, ar viskas sutampa su centre turimais egzaminų rezultatais, ar nėra kitokių netikslumų. „Iškilus abejonėms, būsimųjų studentų dokumentai iš NEC grąžinami į universitetus dar kartą, – pasakojo S.Raila. – Šiemet universitetams teko priimti 36 tūkstančius prašymų. NEC dar kartą peržiūrėti buvo prašęs maždaug pusšimčio jaunuolių dokumentus. Pasitaiko operatorių klaidų, techninių nesklandumų. Visa tai nesunkiai pakoreguojame”.

Klastojimo bylą nagrinėjo teismas

Išsiaiškinti, ar atestatas nepadirbtas, pasak docento, priėmimo komisijoms nėra jokių galimybių. Tai gali padaryti tik NEC. Jei jam iškyla rimtesnių įtarimų, centrui persiunčiamos atestatų ir jų priedų kopijos. Mariaus Poškos atestato pažymių centro darbuotojams nebuvo su kuo sulyginti – nei 2002-aisiais, nei kitais metais toks jaunuolis egzaminų minėtoje mokykloje visai nebuvo laikęs. Tad jų rezultatų ir nebuvo NEC duomenų banke.

NEC direktoriaus Vidmanto Jurgaičio teigimu, ankstesniais metais centras patikrindavo tik stojančiųjų pateiktus valstybinių egzaminų pažymius, o nuo šių metų peržiūri ir mokyklinių egzaminų duomenis. „Aiškinamės, ar nesama dokumentus priimančių darbuotojų, mokyklų pedagogų kaltės, pagaliau ar nesuklastoti dokumentai, – „Kauno dienai” sakė V.Jurgaitis. – Mariaus Poškos atvejis galbūt toks ir yra. Tai ištirs teisėsaugininkai, į kuriuos kreipėmės. Dabar atliekamas ikiteisminis tyrimas”.

NEC vadovas sakė, kad šiemet panašių dokumentų klastočių pasitaikė ne tik Kaune – šiuos faktus dabar aiškinasi kitų miestų bei rajonų teisėsaugininkai. Pasak V.Jurgaičio, pernai tokia byla dėl atestato suklastojimo buvo atsidūrusi teisme. Šių metų vasarį Kauno apylinkės teismas kaunietį Vitalijų Šilo už dokumentų suklastojimą nubaudė 625 litų bauda.

VDU akademinių reikalų tarnybos direktorė Silva Butkienė „Kauno dienai” sakė, kad M.Poškos atestatas dabar saugomas VDU priėmimo komisijos seife. „Apie galimą aferą NEC mus informavo prieš savaitę. Jei faktas pasitvirtins, studentu šis vaikinas tikrai netaps”, – teigė pašnekovė.

Mokykla kaltės neprisiima

Kalniečių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Violeta Balčiūnienė patvirtino, kad tarp 2002 metų laidos abiturientų Mariaus Poškos tikrai nebuvo. Tais metais mokyklą baigė vaikinas labai panašia pavarde, bet jo vardas buvo kitoks. „Apmaudu, kad padirbti atestatai platinami mūsų mokyklos pavadinimu, tai teršia mokyklos vardą. Nemanau, kad prie to būtų prisidėjęs kas nors iš mūsų pedagogų ar darbuotojų. Panašių faktų mokyklos istorijoje nėra buvę”, – sakė pedagogė, kuri apie tokį mokyklos „abiturientą ” išgirdo tik iš žurnalistės.

Kėdainių rajono Pelėdnagių seniūnijos, kuriai priklauso Labūnavos kaimas, darbuotoja Liudvika Juodenienė „Kauno dienai” sakė, kad M.Poška iš tiesų gyvena jo nurodytoje Sičionių gatvėje Labūnavoje. „Kaimynai pasakojo, jog šis 21 metų vaikinas buvo išvažiavęs padirbėti į užsienį, neseniai grįžo. Jis rengėsi studijuoti aukštojoje mokykloje, blogais poelgiais niekada nepasižymėjo. Šeima labai darbšti, tvarkinga, joje yra dar keletas vaikų”, – pasakojo L.Juodenienė.
Aldona Kibirkštienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.