Unikalios geležinkelio istorijos akimirkos

2007 m. rugsėjo 6 d., pirmadienį, 17 val. Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2) įvyks parodos „Peterburgo-Varšuvos geležinkelio tiltai ir apylinkės 1861 m. austrų fotografo Antono Rohrbacho nuotraukose” atidarymas.

Ekspozicijoje pirmą kartą pristatomos seniausios žinomos Lietuvos vaizdų nuotraukos iš Ispanijos nacionalinės bibliotekos rinkinių ir privačių kolekcijų, darytos 1861 m. tiesiant Peterburgo-Varšuvos geležinkelio atkarpą Rėzeknė-Gardinas. Parodą papildo spaudiniai apie A. Rohrbacho veiklą ir jo vietą fotografijos istorijoje.
Dar prieš kelis metus buvo manoma, kad pirmosios vietovaizdžių nuotraukos Lietuvoje buvo padarytos 1861 m. Vilniuje, o kitos Lietuvos vietovės imtos fotografuoti tik 19 a. pabaigoje. Pvz., seniausiomis Kauno nuotraukomis laikytos 1895 m. darytos V. Zatorskio nuotraukos.
Šios parodos iniciatorius bei rengėjas fotografijos istorikas Dainius Junevičius 2003 metais iš savo kolegos Kelno fotografijos muziejaus Agfa Photo-Historama direktoriaus dr. Bodo von Dewitzo gavo žinią apie Madride, privačioje fotografijos parodų kuratorės kolekcijoje esantį fotografo 1861 m. Antono Rohrbacho Lietuvos nuotraukų albumą. Iš karto buvo sunku patikėti, kad kažkur Ispanijoje gali būti nežinomas Lietuvos vaizdų albumas. Susisiekęs su albumo savininke, tyrinėtojas suprato, kad iš tikrųjų atsirado unikalių, Lietuvoje nematytų nežinotų nuotraukų, o neilgą pirmųjų Lietuvoje dirbusių fotografų sąrašą galima papildyti dar viena pavarde. Albume suklijuotos originalios A. Rohrbacho nuotraukos, darytos apie 1861 m. Jose vaizduojami Peterburgo-Varšuvos geležinkelio Rėzeknės-Gardino atkarpoje statomi metaliniai geležinkelio tiltai per Rėzeknę, Dubną, Dauguvą, Nerį, Vilnelę, Vokę, Merkį ir jau pastatytas Kauno-Virbalio atšakos tiltas per Jiesią. Be tiltų, albume yra ankstyviausios žinomos Daugpilio, Rėzeknės, Kauno, Gardino nuotraukos, įdomi Vilniaus panorama. Ypač didelį įspūdį darė plačios iš kelių dalių sudėtos panoraminės tiltų nuotraukos, kartais siekiančios net metro ilgį. Būtent panašiomis panora-minėmis Vengrijoje statytų 1858-1859 m geležinkelių tiltų. nuotraukomis Rohrbachas įėjo į fotografijos istoriją.
Dar vienas netikėtumas laukė, kai išaiškėjo, kad Ispanijos Nacionalinėje bibliotekoje yra beveik panašaus turinio šioje geležinkelio atkarpoje statytų tiltų albumas.
Pirmųjų tyrimų rezultatai buvo paskelbti Lietuvos spaudoje ir tyrinėtojo laukė trečias netikėtumas – Kauno istorikas Jonas Vaičenonis nurodė Vokietijos spaudoje skelbtą straipsnį, kuris buvo iliustruotas Rorbacho Kauno nuotrauka. Taip pėdsakai atvedė prie trečiojo unikalaus Lietuvos nuotraukų rinkinio – lenkų inžinieriaus Stanislavo Janickio (1836-88) nuotraukų fondo, kuriame buvo dar keliolika Rohrbacho fotografijų. S. Janickio, dirbusio Gouin et Cie firmoje, stačiusioje visus metalinius Rėzeknės – Varšuvos atkarpos tiltus, o vėliau net dalyvavusio Sueco kanalo statyboje, palikuonys daugiau kaip šimtą metų išsaugojo vertingų nuotraukų rinkinį. Jame tyrinėtojas atrado ankstesniuose albumuose nematytų Kauno vaizdų nuotraukų, įdomių Latvijos tiltų ir vietovių nuotraukų.
Parodoje pirmą kartą išsamiai pristatomos 1861 m. nuotraukos, atrinktos iš visų trijų minėtų šaltinių. Atskiruose stenduose yra Gardino, Daugpilio ir Rėzeknės, Lietuvos tiltų, Kauno vaizdų nuotraukos. Vienas stendas skirtas 1858 m. Rohrbacho fotografuotiems Austrijos Vengrijos geležinkelio tiltų nuotraukoms. Svarbi yra spaudiniais ir kitais šaltiniais iliustruota parodos dalis, kuri atskleidžia tyrinėtojo nueitą paieškų kelią ir visą sukauptą informaciją apie fotografo Rohrbacho nuotraukas, jų likimus, geležinkelio tiesimo aplinkybes. Žiūrovas taip pat ras atsakymą, kodėl Madride atsidūrė per Lietuvą ėjusio geležinkelio tiltų nuotraukos.
Paroda KAVB II a. fojė veiks iki rugsėjo 24 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.