Rice ketina dirbti su Bushu iki jo kadencijos pabaigos

JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) nori likti dirbti su prezidentu George’u W.Bushu (Džordžu V.Bušu) iki jo kadencijos pabaigos, pirmadienį pareiškė jos atstovas spaudai, kai iš posto pasitraukė pagrindinis Baltųjų rūmų patarėjas politikos klausimais Karlas Rove’as (Karlas Rouvas).

„Svarbiausias klausimas – ar ji planuoja likti? Atsakymas – „taip”, – pareiškė žurnalistams Valstybės departamento atstovas spaudai Seanas Mccormackas (Šonas Makormakas).

Pirmadienį paskelbus, kad K.Rove’as atsistatydina iš Baltųjų rūmų administracijos vadovo pavaduotojo posto, C.Rice ir viceprezidentas Richardas Cheney (Ričardas Čeinis) liko vieni paskutinių administracijos aukščiausio rango pareigūnų, kurie dirba su G.W.Bushu nuo 2001-ųjų, kai jis pirmą kartą tapo prezidentu.

C.Rice valstybės sekretore tapo 2005 metais, G.W.Busho antrosios kadencijos pradžioje. Nuo 2001-ųjų sausio ji ėjo prezidento patarėjos nacionalinio saugumo klausimais pareigas.

C.Rice nepavyko išvengti kritikos dėl savo vaidmens nepopuliariame Irako kare, kuris nuo 2003 metų kovą surengtos invazijos jau pareikalavo 3 684 amerikiečių karių gyvybių.

S.McCormackas sakė, kad C.Rice ir kiti G.W.Busho administracijos pareigūnai „dirba pagal prezidento norą”, ir pridūrė, kad Amerikos diplomatijos vadovė per ateinančius 17 mėnesių numačiusi daug nuveikti, įskaitant klausimų, susijusių su Irako karu, Izraelio ir palestiniečių konfliktu, taip pat Šiaurės Korėjos bei Irano branduolinėmis ambicijomis, sprendimą.

K.Rove’as, kuris pirmadienį paskelbė, kad mėnesio gale atsistatydins, prisijungė prie virtinės kitų ne vienerius metus prezidentui dirbusių lojalių patarėjų, palikusių Baltuosius rūmus. Dauguma jų dirbo su G.W.Bushu, kai jis dar buvo Teksaso gubernatorius.

Donaldą Rumsfeldą (Donaldą Ramsfeldą) pasitraukti privertė visuomenės nepasitenkinimas Irako karu, kuris buvo pagrindinė priežastis, nulėmusi demokratų pergalę pernai lapkritį vykusiuose vidurio kadencijos rinkimuose, po kurių jie perėmė Kongreso kontrolę.

Kitas svarbus G.W.Busho padėjėjas, prezidento patarėjas Danas Bartlettas (Danas Bartletas), taip pat atsistatydino. Pasitraukė ir svarbiausi patarėjai nacionalinio saugumo klausimais Jackas Dyeris Crouchas (Džekas Dajeris Kraučas) bei Meghan O’Sullivan (Megan O’Salivan), taip pat Baltųjų rūmų valdymo ir biudžeto biuro vadovas Robas Portmanas, Baltųjų rūmų politinių reikalų direktorė Sara Taylor (Sara Teilor) bei Baltųjų rūmų patarėja teisiniais klausimais Harriet Miers (Hariet Majers), kurią G.W.Bushas siūlė paskirti į JAV Aukščiausiąjį Teismą, tačiau neišlaikiusi kritikos ji atsiėmė savo kandidatūrą.

Kaip ir K.Rove’as, savo sprendimą atsistatydinti dauguma jų motyvavo noru skirti daugiau laiko šeimai.

„Pasitraukus Rove’ui, bus situacija, panaši į tą, kokia buvo Paului McCartney (Polui Makartniui) likus be Johno Lennono (Džono Lenono). Muzika bus kitokia”, – CBS radijui sakė Wayne’as Slateris (Veinas Sleiteris), parašęs knygą apie K.Rove’ą „Bush’s Brain: How Karl Rove Made George W. Bush” („Busho smegenys: Kaip Karlas Rove’as sukūrė George’ą W.Bushą”).

Tačiau mažai tikėtina, kad K.Rove’o pasitraukimas atneš didesnių permainų Baltųjų rūmų politikoje.

„Dėl to šiuo metu neįvyks jokių permainų. Septintaisiais ir aštuntaisiais kadencijos metais politika iš esmės yra galutinai nusistovėjusi”, – sakė politologas iš įtakingo Brookingso (Brukingso) instituto Stephenas Hessas (Stivenas Hesas).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.