Industrinis parkas Zokniuose verslininkų optimizmo nekelia

Kitų metų rugsėjį turi būti visiškai parengtas pirmasis 54 hektarų Industrinio parko sklypas Zokniuose, kad jame galėtų kurtis verslas.

Ar taip ir bus, kol kas niekas pasakyti negali. Pristatant Industrinio parko pirmojo etapo detalųjį planą pramonininkams ir verslininkams, skambėjo daugiau klausimų nei atsakymų.

Rengiant paraišką Europos Sąjungos finansinei paramai gauti, buvo skaičiuota, kad šiam plotui sutvarkyti reikės 30 milijonų litų. Dabar jau kalbama, kad gali prireikti 35 milijonų.

Iš ES gauta 15 milijonų litų. Savivaldybė pagal sutartį turi pridėti dar milijoną. Pasak vicemerės Daivos Matonienės, reikia ieškoti būdų, kaip pritraukti privataus kapitalo, rašo „Šiaulių kraštas”.

Sklype planuojama nutiesti keturias gatves. Numatyta vieta ir geležinkeliui, bet kada jis atsiras, neaišku.

Brangiausiai kainuos šios teritorijos elektrifikavimas. Be to, čia reikia įrengti vandentiekio, kanalizacijos ir lietaus kanalizacijos tinklus, juos sujungti su miesto tinklais.

Pirmajame Industrinio parko sklype 42 hektarai skiriami gamybiniams objektams, bus 35 pramoniniai sklypai nuo 1,2 iki 9,4 hektaro. Kita žemė – gatvėms, keliams, komunikacijoms įrengti.

„Tai nedidelis žemės gabalas. Po metų kitų prireiks galvoti apie antrąjį parko etapą”, – sako vienas iš detaliojo plano autorių architektas Edmundas Bagdonas.

Antrasis sklypas – 164 hektarai. Tačiau optimizmą rodo ne visi pramonininkai ir verslininkai. „Turime „gražios” patirties su laisvąja ekonomine zona”, – ironizavo vienas verslininkas.

Miesto valdžia teigia, kad pati Industrinio parko nevaldys, reikia ieškoti operatoriaus.

„Visi reikalai pajudės sparčiau, kai turėsime išrinkę parko valdymo operatorių. Sutarties projektas jau rengiamas”, – sako D. Matonienė.

Miesto valdžia teigia, kad žemė bus nuomojama verslininkams, bet nieko negali atsakyti, kiek reikės mokėti už hektarą. Konkrečiai neatsakyta į verslininkų klausimą, kokiam laikotarpiui ir kokiomis sąlygomis bus galima nuomotis žemę. Paminėti du terminai: 25 ir 99 metai.

Nors žemės perdavimo Savivaldybei pagal panaudą procedūra prasidėjo, ji gali įstrigti dėl vieno apgriuvusio statinio, kuris turi savininką. „Pabandyk dabar nukelti šį pastatą, ceremonija bus sudėtinga, o kaina didžiulė. Prasideda teismai”, – sako Savivaldybės administracijos direktorius Rimundas Domarkas. Savininkas esą pasinaudojo situacija, kad apgriuvusio pastato vietoje bus tiesiama gatvė, ir dabar branginasi.

Pasak Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vyriausiosios specialistės Rasos Mačienės, šioje teritorijoje yra ir daugiau pastatų, trukdančių steigti Industrinį parką, bet su jų šeimininkais pavyksta susitarti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.