Prezidentas skubina Teismų įstatymą

Seimo sprendimas ketvirtadienį, likus porai savaičių iki sesijos pabaigos, nesvarstyti Teismų įstatymo projekto nuvylė šalies vadovą, ne kartą raginusį Seimą nevilkinti šio įstatymo priėmimo.

Teismų įstatymo projektas iš Seimo darbotvarkės netikėtai išbrauktas Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos siūlymu. Frakcijos nuomone, įstatymą dar reikėtų tobulinti ir siekti bendro politinių jėgų sutarimo dėl esminių teismų sistemos reformos nuostatų.

Frakcijos teigimu, įstatymo projektas nesprendžia esminių teismų sistemos pertvarkos klausimų, todėl išlieka pavojus, jog priėmus tokią įstatymo redakciją visuomenė dar kartą bus apvilta.

Šalies vadovas apgailestauja, kad projektą rengusių plačiai teisininkų visuomenei atstovaujančių specialistų ir ekspertų darbas yra nevertinamas.

Be to, šalies vadovas priminė Seimui nuolat girdėtus vadovų pažadus ir frakcijų lyderių optimizmą, kad šioje sesijoje pagaliau bus priimtas itin svarbus valstybei ir jos žmonėms įstatymas.

„Kyla klausimas, kodėl nesiryžtama pritarti naujai teismų sistemai, kuri garantuoja skaidrią ir aiškią teisėjų atranką, jų karjeros galimybes”, – sakė Prezidentas.

„Nejaugi atskirų asmenų ar grupių ambicijos dėl prarandamos įtakos ir valdžios teisėjų bendruomenei gali paveikti daugumos Seimo narių nuomonę”, – klausė valstybės vadovas.

„Šalies vadovas paprašė dirbti, kad įstatymas būtų kuo greičiau apsvarstytas Seime, – sakė komiteto narė Aldona Staponkienė. – Manau, kad buvo paskubėta ir be reikalo išbrauktas šis klausimas iš darbotvarkės”.

Ji tikisi, kad įstatymą dar bus spėta apsvarstyti šioje sesijoje.

Teisėjų tarybos pirmininkės Laimos Garnelienės teigimu, būtina kuo greičiau priimti Teismų įstatymą – reikia išspręsti kilusias problemas dėl teismų viešumo, visuomenės dalyvavimo teismų veikloje.

„Teismų įstatymo projektas yra teisėjams, bet ne teisingumui. Visuomenė nepasitiki teismais, todėl, frakcijos nuomone, būtina užtikrinti visuomenės atstovų dalyvavimą teismų savivaldoje, nagrinėjant teisėjų etikos pažeidimus. Tokiu būdu sustiprintume teismų atsakomybę visuomenei ir sumažintume teismų sistemos uždarumą”, – teigia Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Vilija Aleknaitė.

Pasak jos, reikėtų giliau panagrinėti ir kasacijos galimybę administracinėse bylose.

Be to, trečioji sprendimų kontrolės grandis administracinėse bylose suteiktų piliečiams didesnes teisingumo garantijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.