VSD vadovas jaučiasi nepelnytai „maišomas su žemėmis”

Valstybės saugumo departamentui (VSD) paskutines dienas vadovaujantis Arvydas Pocius jaučiasi nepelnytai „maišomas su žemėmis” bei žeminamas.

Trečiadienį A.Pocius aiškinosi parlamentarams dėl tarnybinio buto privatizavimo bendrame Audito bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų posėdyje, po kurio teigė notarine tvarka panaikinęs buto įsigijimo sutartį.

„Aš jokių moralės normų nesu pažeidęs, aš nesu pasipelnęs valstybės sąskaita nė cento, nesu nusižengęs kokiems nors valstybės įstatymas, aš visą gyvenimą kovojau su nusikalstamumu, aiškinausi sunkius nusikaltimus, vykdžiau savo funkcijas. Man yra nesuprantama, kodėl 11 mėnesių esu maišomas su žemėmis, ko negalėčiau pasakyti netgi apie vaikų prievartautojus ir kitokius įvairiausius nusikaltėlius. Už ką aš esu pastatytas į tokią situaciją?”, – trečiadienį žurnalistams sakė A.Pocius.

A.Pocius teigė manąs, kad tarnybinių butų privatizavimo skandalas yra „elementari ir nelabai vykusi viešųjų ryšių akcija”, tačiau neatskleidė, kas galėtų ją organizuoti.

Jis teigė elgęsis teisėtai „kaip ir visi” pasinaudojęs įstatymų suteikta teise privatizuoti tarnybinį butą.

Tuo tarpu paskirtasis VSD vadovas Povilas Malakauskas, taip pat dalyvavęs komitetų posėdyje teigė, jog reikia atskirti teisinį ir moralinį fakto vertinimą. Pasak jo, „kartais teisiniai sprendimai ne visuomet yra moralūs.

Audito komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas teigė, kad teisinį vertinimą Generalinė prokuratūra pateiks birželio 29 dieną, tuomet ir paaiškės, ar tarnybiniai butai VSD buvo privatizuojami teisėtai.

Jo teigimu, Audito komitetas dabar inicijuoja, kad dar pavasario sesijoje būtų pataisytas įstatymas dėl valstybės paramos gyvenamajam būstui įsigyti, tai yra panaikinta galimybė išsipirkti tarnybinius butus pagal tą nuostatą, kuria vadovavosi VSD kai kurios kitos institucijos.

Anot Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Algimanto Matulevičiaus, kai Generalinė prokuratūra informuos Seimą apie tyrimo rezultatus, tuomet spręsis ir kitų VSD pareigūnų likimas, nes dabar neaišku, ar jie turėtų atlyginti nuostolius valstybei.

Tuo tarpu pats A.Pocius teigė nutraukęs pirkimo – pardavimo procedūrą, tačiau neišsikelsiąs iš nuomojamo būsto, nes tuomet ja esą reikėtų pirkti „labai didelę palapinę”.

Gegužę buvo skelbta, esą A.Pocius baigė tarnybinio buto sostinės Jeruzalės rajone privatizavimo procedūrą. Buvo pranešama, kad A.Pocius 4 kambarių butą prieš 8-erius metus statytame name įsigijo už 315 tūkst. litų, nors ekspertai jį įkainojo 170 tūkst. litų brangiau.

VSD tarnybinių butų privatizavimu jau anksčiau domėjosi Seimo Audito komitetas ir prieš porą savaičių kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti veiksmų teisėtumą bei užtikrinti viešojo intereso apsaugą, departamentui rekomenduota privatizavimo procesą sustabdyti.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šią savaitę paskelbė, kad privatizuodamas už mažesnę nei rinkos kainą tarnybinį butą A.Pocius pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą ir nutarė kreiptis į teismą, kad privatizavimo sandoris būtų pripažintas negaliojančiu.

VTEK vadovė Jolanta Petkevičienė yra teigusi, kad sutarties pasirašymo metu VSD vadovas buvo visiškai atsiskaitęs su VSD už tarnybinį butą, bet VSD pranešime spaudai šiuos teiginius pavadino „dezinformuojančiais”.

Seimas jau yra pritaręs A.Pociaus atleidimui iš VSD vadovo pareigų, kuriose jį pakeis dabartinis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas P.Malakauskas.

P.Malakauskas tikisi, jog VSD direktoriaus pareigas pradės eiti nuo kitos savaitės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.