Priešraketinis skydas nebus nukreiptas prieš Rusiją

Nei JAV priešraketinis skydas, nei analogiška bendra NATO sistema, jeigu tokia būtų sukurta, nebus nukreipta prieš Rusijos karinius objektus, teigia NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas gynybos politikai ir planavimui Džonas Kolstonas.

Tai aukštas Aljanso pareigūnas pareiškė trečiadienį per spaudos konferenciją, Vilniuje vykstant NATO ir Rusijos tarybos Gynybos reformos ir bendradarbiavimo darbo grupės posėdžiui.

„Akivaizdu, kad jokia galima NATO (priešraketinės gynybos – red.) sistema ar JAV nacionalinė sistema nebus nukreipta į Rusijos karinius pajėgumus”, – sakė pareigūnas.

NATO generalinio sekretoriaus padėjėjas savo ruožtu pabrėžė, jog nors JAV diskusijos su Lenkija ir Čekija šiuo klausimu vyksta dvišaliu pagrindu, Jungtinės Valstijos „aiškiai įsipareigojo užtikrinti dėl šių planų visą įmanomą atvirumą Rusijos Federacijai”.

NATO pareigūnas pabrėžė, kad šiuo metu PRG sistemos kūrimas vyksta trimis kryptimis.

Pirmoji – vykstanti dvišaliu pagrindu tarp JAV ir Lenkijos bei Čekijos.

Antroji – NATO programa sukurti karinių veiksmų teatro PRG sistemą, užtikrinant operacijose dalyvaujančių Aljanso pajėgų gynybą.

Trečioji – svarstoma galimybė sukurti NATO PRG sistemą, kuri apsaugotų Aljanso šalių teritoriją.

JAV planuoja apginti Vakarus nuo piktavalių šalių, tarp jų – Irano ir Šiaurės Korėjos, galimų smūgių.

Vašingtono ketinimu nepatenkinta Maskva, kuri mano, kad Amerikos PRG sistemos dislokavimas pažeis jėgų balansą Europoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.