Į naktinį klubą – matuoti triukšmo

Triukšmo matavimas naktiniuose klubuose susilaukia prieštaringos reakcijos: šalia gyvenantys žmonės tikisi išsigelbėjimo, o diskotekų savininkai reidus vadina absurdu.

Šalia naktinių klubų gyvenantys klaipėdiečiai pavargo kovoti su triukšmingais kaimynais. Jie policiją ir Visuomenės sveikatos centrą apipila skundais ir raginimais išvaduoti nuo muzikos, sklindančios iš klubų.

Todėl diskotekose vis dažniau pasirodo decibelų lygį matuojantys gydytojai higienistai. Tačiau leistina triukšmo norma klubų savininkams kelia šypseną – esą tokį triukšmą skleidžia kiek garsiau nei įprasta įjungtas televizorius.

Klausa nesutriko

Naktinių klubų savininkai neneigia – kaimynai turi teisę į ramų laisvalaikį, tačiau 80-85 decibelų leistina triukšmo norma jiems atrodo absurdiška. Diskotekų atstovų neįtikina higienistų argumentai esą triukšmas kenkia ne tik kaimynams, bet ir patiems lankytojams bei klubų darbuotojams.

Ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje šalyje bei užsienyje grojantis didžėjus Giesha savo poziciją išreiškė nesirinkdamas žodžių.

„Tai – idiotizmas. Niekas per prievartą į klubą netempia. Nenori šokti – neik, nenori dirbti – ieškokis kito darbo. Matuoti triukšmą išorėje gal ir logiška, bet viduje – nesąmonė”, – piktinosi žinomas didžėjus.

Higienistai aiškina, kad per didelis triukšmas gali negrįžtamai paveikti klausą, išderinti centrinę nervų sistemą.

Penkiolika metų prie didžėjaus pulto stovintis Giesha dienraščiui sakė klausos sutrikimais nesiskundžiantis.

„Jeigu ir toliau galios tokios normos, apsijuoksime prieš visą Europą”, – mano klaipėdietis.

Beldžiasi į sąžinę

Tačiau savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausiajai inspektorei Ninai Gendvilienei 80-85 decibelų triukšmo norma neatrodo juokinga, nors ji ir pripažino, kad panašų garsą gali skleisti ir už sienos gyvenančių kaimynų televizorius.

„Tegul klubų savininkai patausoja savo darbuotojų, lankytojų sveikatą. Jeigu savininkas juos gerbia, būtinai pasirūpins, kad triukšmas neviršytų normos. Ne kartą turėjome rimtus pokalbius su klubų atstovais. Deja, mažai kas keičiasi”, – triukšmadarius auklėjo gydytoja higienistė.

N.Gendvilienė sakė, kad daugiausiai skundų sulaukiama dėl tų klubų, kurių pašonėje stovi gyvenamieji namai. Esą ypač dažnai skundžiamasi dėl triukšmo klubuose „Šikšnosparnio lizdas” ir „Kurpiai”.

Kamštukai – ne išeitis

Patikrinimus klubuose vykdanti Visuomenės sveikatos centro gydytoja higienistė Asta Šlepetienė sakė, kad minėtiems klubams jau buvo skirtos baudos. Jų vidurkis – apie 260 litų.

Patikrinimus klubuose atliekančios centro specialistės paprastai reaguoja tik į gyventojų skundus. Ypatingu triukšmu išsiskyrė jau uždarytas naktinis klubas „Sodžius”. Jo viduje buvo užfiksuotas rekordinis – 100 decibelų viršijantis triukšmo lygis.

Higienistai decibelų lygį matuoja ir kaimynų namuose. Iš klubų sklindantis triukšmas, girdimas žmonių butuose, negali viršyti 35 decibelų iki 22 val. ir 30 decibelų po jos.

Vieno naktinio klubo vadovas, paprašęs neminėti jo vardo, nes bijo Visuomenės sveikatos centro reido, „Klaipėdai” sakė, kad kartą į klubą užsukusios specialistės pačios juokėsi esą pagal tokio garso muziką nebūtų šokusios.

„Nežinau, ar pati šokčiau, bet žinau viena – triukšmas, net jeigu jis neviršija normos, labai kenkia sveikatai. Nejaugi žmonės turi miegoti su kamštukais ausyse? O klubų darbuotojai – kaip turi jaustis jie?” – klausė A.Šlepetienė.

Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji inspektorė N.Gendvilienė kolegei pritarė, nors ir sakė, kad į Darbo inspekciją iki šiol nė vienas naktinių klubų darbuotojas nesikreipė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.