Kaunui trūksta išties profesionalių gidų

Tarptautinės gido dienos proga Kaune surengto seminaro-konferencijos pavadinimas „Naujas požiūris į gido darbą” dar labiau pabrėžė specialistų nuogąstavimus, kad „mažųjų ambasadorių” veikla yra tapusi problemine sritimi.

Dauguma gidų profesijos įgūdžių sėmėsi dar sovietmečiu, tad nenuostabu, jog jų darbo stilius mažai kuo pasikeitęs. Be to, laikinajai sostinei ne mažiau aktuali nelegaliai dirbančių gidų problema. Dažniausiai jie į Kauną atvyksta su turistų grupėmis ir ne tik atima duoną iš vietos kolegų, bet ir pateikia žmonėms iškraipytą, neobjektyvią informaciją. Nors už nelegalų gido darbą gresia maždaug tūkstančio litų bauda, per reidus, rengiamus drauge su policijos pareigūnais, nelegalai atsiperka įspėjimais.

Nelinksmai juokaujama, kad artimiausiu metu turistus Kaune pasitiks tik rusų kalbą mokančios praktikantės iš Latvijos, kaip jau buvo nutikę pernai. Mieste per metus specialius kursus baigia vos kelios dešimtys žmonių, tačiau dauguma jų taip ir nepradeda dirbti gidais. Jaunuoliai dažnai palieka Kauną, o tarp vyresnio amžiaus kursų lankytojų netrūksta tokių, kurie juos baigia tik savo malonumui.

Kauno Turizmo informacijos centro (TIC) direktoriaus Sigito Sidaravičiaus teigimu, mieste itin trūksta gidų, mokančių italų, prancūzų, suomių ir ypač japonų kalbą. „Šiuo metu Kaune dirba apie 200 gidų, daugelis jų yra mokytojai, dėstytojai, nes vienas pagrindinių reikalavimų – aukštasis išsilavinimas. Tačiau specialūs kursai dar nesuteikia šiai profesijai būtinų įgūdžių. Dažnas gidas, deja, nesuvokia, kad būtina atsižvelgti ir į grupės nuotaiką”, – kalbėjo Sidaravičius.

TIC direktoriaus įsitikinimu, gidų poreikis tik didės, kaip ir reikalavimai jiems. „Jau dabar turime klientų, kuriems reikia ne tik aukščiausios kategorijos profesionalo – vertinami savitą stilių turintys gidai. „Gerų tetulyčių, išmokusių kelis maršrutus anglų ar vokiečių kalba, laikai praėjo”, – pabrėžė Sidaravičius.

Lietuviškai kalbančio gido paslaugos valanda kainuoja apie 120 litų, už visą darbo dieną jam reikėtų mokėti iki 400 litų. Kitų kalbų gidų paslaugos yra brangesnės.

Kaune veikia dvi profesinės organizacijos: Kauno gidų draugija ir Kauno gidų bendrija. Jos rūpinasi gidų kvalifikacijos kėlimu, tačiau užsakovai vis dar nėra patenkinti gidų darbo kokybe ir profesiniais įgūdžiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.