Paplūdimių gelbėtojai išgąsdino parko direktorę

Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direktorė Aurelija Stancikienė teigia pakraupusi, kai sužinojo, kad vėtrų nuplautiems Palangos paplūdimiams pamaitinti skirtas smėlis bus vežamas iš Juodkrantės bei Preilos.

„Valdininkai nei su mūsų institucija, nei su Neringos savivaldybe nieko nederino. Ketinama sunaikinti Juodkrantės bei Preilos paplūdimius, nes smėlis tose vietose natūraliai nepasipildo. Tuomet apskritai reikėtų panaikinti saugomos teritorijos statusą, nes nebebus ką saugoti”, – piktinosi A. Stancikienė.

Tačiau „Vakarų ekspresui” susisiekus su Klaipėdos apskrities viršininko administracijos (KAVA) specialistais paaiškėjo, kad parko direktorės žodžiai pasitvirtina tik iš dalies.

A. Stancikienės duomenimis, viso ketinama iškasti apie milijoną tonų smėlio.

„Mes apie tokius planus sužinojome po laiko. Pirmajame darbų etape balandį bus iškasta 100 tūkstančių tonų. Kai pylė smėlį Palangoje po „Ervino”, iš Kunigiškių iškasė 40 tūkst. tonų smėlio. Kuršių nerijos paplūdimius saugo trys vadinamosios sėklės”, – „Vakarų ekspresui” teigė parko vadovė.

Ją galėtų nuraminti KAVA Regioninės plėtros departamento direktorės pavaduotoja Asta Raugalienė, kuri tikino, kad ties Juodkrante ir Preila tebus iškasta per 100 tūkst. tonų smėlio.

„Jis bus kasamas ne iš paplūdimių, o jūroje. Atlikta išsami studija, ir nustatyta, kad ruože nuo Būtingės iki Juodkrantės jūros gelmėse yra apie milijonas tonų kasamo smėlio. Ten, kur kasime, yra Lietuvos teritoriniai vandenys, todėl nei su Savivaldybe, nei su parko direkcija neprivalėjome derinti. Yra suderinta su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba”, – mūsų dienraščiui pasakojo valdininkė.

Specialistė tikino, kad visi darbai bus kruopščiai prižiūrimi, ketinama net sukurti internetinį tinklapį ir vesti kasimo darbų dienoraštį.

„Viskas bus skaidru. Atsižvelgiant į visus poveikio aplinkai vertinimus, vykdysime monitoringą. Šiuo metu yra pasamdytas viešųjų pirkimų specialistas, jis ruošia dokumentus darbų konkursui. Paplūdimių pamaitinimui šiemet numatyta skirti per 4,5 milijono litų”, – teigė A. Raugalienė.

Beje, kalbėdama apie Kuršių nerijos paplūdimių smėlį, A. Stancikienė užsiminė vis dažniau mąstanti apie pasitraukimą iš užimamų pareigų.

„Aš juk esu architektė, ir dirbdama šį darbą algos per mėnesį gaudavau dešimt kartų daugiau nei dabar. Atėjau ne dėl pinigų. Jeigu akivaizdžiai matysiu, kad yra neįmanoma ką nors pakeisti, išeisiu iš darbo. Nesu karjeristė ir man senka kantrybė dėl šmeižto, nemigo naktų”, – skundėsi KNNP vadovė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.