Kates galima išmokyti švelnumo

Katės draskosi dėl šeimininko kaltės arba dėl paveldimumo.

Dauguma kačių augintojų susiduria su gyvūno agresijos protrūkiais. Apibraižytos rankos ar veidas rodo, kad namie yra agresyvus augintinis. Kodėl katės ne visada būna draugiškos ir švelnios, galima surasti daugybę priežasčių.

Erzinimas – ne žaidimas

Visų pirma nereikėtų pamiršti, kad nė viena katė be reikalo nepuola. Jos į darbą nagučius gali paleisti dėl paprasčiausios priežasties – kai kuriems šeimininkams tiesiog patinka savo kates erzinti.

Žmogui tai tik paprasčiausias žaidimas, o augintinis jį gali interpretuoti kaip rimtą puolimą.

Jeigu katė yra per daug agresyvi, reikėtų kreiptis į veterinarijos gydytoją. Tačiau namų sąlygomis taip pat galima pabandyti išmokyti savo augintinius švelnumo.

Paprasčiausias būdas apriboti kačių puolimus ir draskymąsi yra padėti gyvūnui išlieti savo agresyvią energiją kitokiais – sveikesniais būdais. Problemišką kačių elgesį gali lemti šeimininkų valdingumas, teritorijos nepasidalijimas su kitomis katėmis, motiniški (tėviški) gyvūno instinktai, sunkus rujos periodas, žaidimų trūkumas, ligos, genetinis polinkis į agresiją, namiškių nesugebėjimas reaguoti į augintinio siunčiamus signalus.

Svarbu bendrauti

Katės supranta, kai šeimininkas jaučiasi ne draugu, o valdovu. Tada jos ieškosi vietos, kur galėtų nusiraminti ir jaustis saugiai.

Šeimininkas turėtų sutikti su tokiais augintinio „įstatymais”. Jeigu katė pamėgo tupėti ant spintelės, negalima jos nuo ten mesti ir dar barti. Tokią katės būseną galima prilyginti žmogui, kuriam uždraudė sėdėti ant sofos priešais televizorių ir liepė klauptis ant žirnių.

Kiekvienos gyvos būtybės genuose užkoduotas potraukis turėti savo teritoriją. Katės – ne išimtis. Šeimininkams derėtų įsitikinti, ar katė turi savo žaislų ir bet kada gali juos pasiimti, ar visada gali patekti į savo namelį. Kilnoti ėdalo iš vienos vietos į kitą taip pat nepatartina.

Manyti, kad katės mėgsta vaikščioti vienos ir joms šeimininkas reikalingas tik kaip maisto davėjas, taip pat neteisinga. Agresyvumo priežastis gali būti ir dėmesio ar bendravimo stoka. Žaisdamos ir bendraudamos jos išlieja savo energiją ir pasijunta reikalingos. Juk natūralu, kad, negaudami pakankamai dėmesio, gyvūnai sulaukėja.

Lemia genetika

Nedraugiškus gestus katės gali parodyti ir dėl įvairių ligų. Jeigu pasireiškia ir kiti ligų požymiai, gyvūną derėtų parodyti veterinarui.

Rujos metu katės būna ypač agresyvios. Tada jos ieško partnerio bet kokia kaina. Ne vien dėl agresyvumo, bet ir dėl daugelio kitų priežasčių kates reikėtų sterilizuoti, kai jos sulaukia 6 mėnesių amžiaus.

Kai kurios katės jau gimdamos turi užkoduotą potraukį pulti. Šiuo atveju taip pat padeda sterilizacija ir šeimininko dėmesys.

Ką tik įsigijus katę, neįmanoma nuspėti jos nuotaikos, norų ir skleidžiamų signalų. Tačiau ilgainiui to galima išmokti.

Kartais katės tiesiog nenori būti liečiamos ar tingi žaisti. Šeimininkui belieka taikytis su tokiais augintinių norais, nes kitaip gali nukentėti ne tik rankos, bet ir veidas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.