Metams bėgant rega silpsta

AMD, arba akies tinklainės centrinės dalies amžinė geltonosios dėmės degeneracija, – dažniausia vyresnių nei 50 metų žmonių, gyvenančių išvystytą pramonę turinčiose šalyse, regos praradimo priežastis. Šia liga susergama susiaurėjus tinklainę maitinančių akies kraujagyslių apvalkalo kraujagyslių tarpams. Pažeidus kraujagysles, tinklainės audiniams ima stigti deguonies, o jo, kaip ir maitinamųjų medžiagų, poreikis labai didelis. Taip sutrinka pažeisto akies ruožo veikla ir su ja susijusi centrinė rega. Regos pažeidimų laipsnis labai įvairus. Sunkiausiais AMD atvejais visiškai prarandama centrinė rega arba iškraipomi matomi vaizdai, todėl nebeįmanoma skaityti, vairuoti automobilį ir kt.

AMD yra dviejų tipų – drėgnos formos (apima apie 10 procentų) ir sausos formos. Esant drėgnai formai, susiformuoja naujos kraujagyslės, kurios bando atkurti geltonosios dėmės maitinimą. Tačiau šios naujosios kraujagyslės labai trapios ir pralaidžios, tai sukelia gretimų audinių tinimą ir kraujavimą. Sausoji makulodistrofija, nors ir yra dažnesnė, sukelia mažesnį ir laipsniškesnį regos praradimą.

Kodėl atsiranda AMD ir jos požymiai

Priežastys įvairios. Distrofijos vystymuisi ir progresavimui įtakos gali turėti tokie veiksniai, kaip paveldimumas, amžius, rūkymas, mityba, saulės spinduliavimas. Ligos požymiai: lėtas arba staigus centrinės regos praradimas, iškreipti matomi vaizdai, sunkumai skaitant ir dirbant kitus darbus, kai reikia atskirti smulkias detales.

Diagnostika

Būdingi nusiskundimai, akies dugno apžiūra ir paciento ištyrimas leidžia nesunkiai nustatyti diagnozę. Kai kuriais atvejais reikia papildomai atlikti fluorescentinę angiografiją, OST arba elektrofiziologinį tinklainės tyrimą.

Gydymas

Deja, efektyvaus sausos formos AMD gydymo nėra. Drėgnos formos atveju kai kuriais atvejais taikoma lazerinė tinklainės koaguliacija ir blokuojamos kraujuojančios bei pralaidžios naujai susidariusios kraujagyslės.

Tačiau atsižvelgiant į tai, kad tinklainės audinys yra arti, metodas naudojamas tik būtiniausiu atveju.

Naujas fotodinaminės terapijos metodas į veną leidžiant preparatą verteporfiną kai kurių formų drėgnosios AMD gydymui duoda vilties teikiančių rezultatų.

Chirurginiai šios grėsmingos ligos gydymo metodai, kurių pagrindą sudaro tinklainės geltonosios dėmės rotacija, – techniškai sunkiai įvykdomi, todėl oftalmologijos praktikoje nėra dažni.

Gydytojas rekomenduoja

Keletas patarimų pacientams. Jeigu jums nustatė AMD, neturėtumėte pasinerti į ligą. Galite šiek tiek pagerinti geltonosios dėmės būklę. Nuolat tikrinkite savo regėjimą pagal Amslerio groteles, kurių paprašykite savo oftalmologo.

Nuolat gerkite vitaminų, kuriuose yra cinko, vitaminų C, E, taip pat karotinoidų – liuteino ir zeaksantino.

Meskite rūkyti. Į savo racioną įtraukite žalialapių daržovių – špinatų, salotų, kopūstų.

Būdami saulėje visada užsidėkite akinius, saugančius nuo ultravioletinių spindulių.

Nepamirškite fizinių pratimų. Skaitymui naudokite halogenines lempas – jos suteikia tolygesnį apšvietimą. Šviesą nukreipkite tiesiai į tekstą. Naudokite lupą. Rinkitės įgarsintas knygas ir knygas stambiu šriftu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.