Nesantaika mokykloje – net dėl trispalvės

Prezidentūrą, Seimą, Vyriausybę, Seimo kontrolierių įstaigą, Švietimo ir mokslo ministeriją – visas šias instancijas prieš Naujuosius metus pasiekė anoniminis pagalbos šauksmas iš Pasvalio specialiosios mokyklos. „Lietuvos žinias” aplankė du pedagogai, jau palikę šią mokyklą, bei viena dirbanti mokytoja. Kas ir kodėl šaukiasi pagalbos?

Beveik prieš ketverius metus Pasvalio specialiosios mokyklos direktoriumi tapo tos pačios mokyklos mokytojas Linas Kruopis. Jis dalyvavo konkurse ir įveikė kitus tris pretendentus. Kolektyvas geranoriškai sutiko savo kolegą, paskirtą direktoriumi. Bent vienus metus dirbo visi ranka rankon. Pamažėl pradėjo kauptis audros debesys. Ilgametė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Milda Purtikienė, iš pradžių palaikiusi direktoriaus iniciatyvas, vėliau pradėjo nesutarti su juo dėl kai kurių auklėjimo, ugdymo, mokymo klausimų. Jos pareikštas pastabas direktorius vertino kaip nepagrįstą kritiką. Prabėgus metams ponia Milda parašė pareiškimą atsistatydinti iš pavaduotojos pareigų. Jos prašymą direktorius patenkino. Milda tapo mokytoja. Pasak jos, tada direktorius pradėjo savotišką karą su buvusia pavaduotoja. Besikaupiantys debesys prapliupo audra.

Tapo nepageidaujama

Milda į Pasvalio specialiąją mokyklą atėjo dirbti 1980-aisiais. Specialioji pedagogė išmanė savo darbą. Netrukus ji buvo paskirta direktoriaus pavaduotoja ugdymui ir šias pareigas ėjo dvidešimt metų. „Kai mokyklai pradėjo vadovauti Kruopis, tikėjausi, kad jis pradės šalinti buvusias negeroves, tačiau situacija tik pablogėjo. Matydama naujo vadovo darbo trūkumus, drąsiai juos išsakydavau tiek viešai, tiek individualiai. Dėl tokios pozicijos tapau nepageidaujama. Nuo to viskas ir prasidėjo”, – neslėpė kartėlio Milda.

Vieną dieną, kai Mildos nebuvo darbe, buvo sušauktas susirinkimas ir kolektyvas balsavo dėl jos pašalinimo iš mokyklos. Tai įvyko 2004 metų kovą. Moteris pasipriešino ir liko dirbti. 2005-aisiais Milda patyrė dar vieną skriaudą. Jai, metodininkei ir specialiajai pedagogei, buvo skirtas tik 18 savaitinių valandų darbo krūvis, o „saviesiems”, nors ir ne specialistams, direktorius atseikėjo po 40 ir daugiau valandų. Dviems pedagogės auklėtiniams, vasarą gyvenusiems pas globėją, nebuvo išmokėti maistui skirti pinigai. Tik po Mildos skundo, 2005 metų spalį pinigai buvo išmokėti. „Tada ir buvau pavadinta skundike”, – prisiminė pedagogė.

Pasitelkė pagalbon etiką

Direktorius Kruopis, ieškodamas išeities, pasitelkė pagalbon mokyklos etikos komisiją. Jis ją skubiai paskyrė savo įsakymu ir vis reikalavo, kad ji svarstytų kiekvieną nemėgstamų pedagogų žingsnį. Etikos komisija posėdžius rengdavo net ir per pamokas. Mokytoja Purtikienė tokiais atvejais į posėdį neidavo. O juose būdavo svarstomas jos elgesys. „Skelbimais mokytojų kambaryje buvau žeminama, jutau psichologinį spaudimą. Manau, kad su manimi buvo elgiamasi neetiškai”, – išsakė nuoskaudą Milda. Tokių nuoskaudų susikaupė daug, tad mokytoja ir dar du pedagogai kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją. Jos sudaryta komisija patikrino mokytojų surašytą skriaudų istoriją ir pateikė savo išvadas. Jos – direktoriaus Kruopio nenaudai. Tačiau savo ruožtu nukentėjo dar du gerai savo darbą išmanantys specialistai Daina ir Vidas Mulevičiai. Daina, neišlaikiusi įtampos, parašė pareiškimą ir savo noru paliko mokyklą, Vidas kelis kartus buvo direktoriaus baustas. Dėl vienos nuobaudos Mulevičius kreipėsi į teismą, tačiau direktorius suprato perlenkęs lazdą ir nuobaudą panaikino savo įsakymu. Mokytojas teismą laimėjo, tačiau vis tiek vėliau buvo atleistas iš darbo. Pasak Mulevičiaus, teisybės bus ieškoma teisme, mėginant apginti pažemintą orumą ir garbę.

Konflikto žiežirba – dėl vėliavos

Kai Švietimo ir mokslo ministerijos sudaryta komisija ištirti padėtį Pasvalyje lankėsi mokykloje, mokytoja Milda jos nariams atskleidė dar vieną konflikto su direktoriumi priežastį. Ji per trejus metus direktoriui išūžė ausis priekaištaudama ir klausdama, kodėl prie mokyklos neiškabinta Lietuvos valstybinė vėliava. Ji buvo iškabinta to pareikalavus skundą tyrusios komisijos pirmininkei, Švietimo organizavimo skyriaus vedėjai Reginai Klepačienei. „Pasakiau, kad prie mokyklos jau trejus metus nėra valstybinės vėliavos. Direktorius mano prašymus laikė, matyt, kažkokia užgaida. Man lietuviška trispalvė kelia tikrą pasididžiavimą. Žinau, kaip ją gerbė mano tėvelis Marijonas Smetona, kovojęs už Lietuvos laisvę.

Jis buvo teistas, kalintas Lukiškėse ir su mano mama Ona ištremtas į Sibirą. Ten gimiau ir aš. Pamenu, kaip tėvelis, mums gyvenant Irkutsko srityje Uigato kaime, išimdavo iš seno lagamino sulankstytą trispalvę ir rodydavo. Reikalavau, kad direktorius pasirūpintų vėliava prie mokyklos. Man dar tėvai įdiegė principą kovoti už tiesą ir teisingumą. Tikrai nesitaiksčiau ir nesitaikstysiu su melu, tuo labiau mokykloje”, – sakė mokytoja Milda. Panašias nuoskaudas redakcijai papasakojo ir mokytojai Mulevičiai, taip pat siekiantys apginti savo reputaciją.

Įsitikinęs teisumu

Atsakydamas į „Lietuvos žinių” klausimus, mokyklos direktorius Kruopis neslėpė, kad yra žmonių, nepatenkintų jo darbu. Kai kurie jų paliko mokyklą, o viena mokytoja tebedirba. Jo manymu, konfliktinės situacijos kuriamos dirbtinai, pareiškimai mokyklos steigėjai – šiuo atveju Panevėžio apskričiai – rašomi dėl kiekvienos smulkmenos, kurią galima lengvai išspręsti ir mokykloje. Jei apskritis santūriai reaguoja, skundai keliauja į ministeriją, Seimą, Prezidentūrą, Vyriausybę. „Taip ir gyvename. Daug faktų, kurie buvo išdėstyti skunduose, laužti iš piršto. Tai, kas traktuojama kaip nusižengimai, lengvai sprendžiama mokykloje. Aišku, klaidų ieškant, jų randama. Juk gyvename teisinėje valstybėje. Nieko nepersekiojau, niekam nekerštavau. Tikrintojų pažymose pateiktus siūlymus stengėmės įvykdyti, klaidas taisėme”, – aiškino direktorius, teigdamas, kad jam tiko visi pedagogai, su kuriais jis dirbo anksčiau. Ne išimtis ir Purtikienė. „Žinoma, žmogaus teisė apsispręsti ir pasirinkti kitas pareigas. Mūsų mokykloje nedaug tepasikeitė mokytojų. Su visais sutariame”, – sakė Kruopis. Jis šiuo metu atostogauja, o atostogų laiką skyrė mokslui: direktorius studijuoja vadybą Mykolo Romerio universitete.

„Padėtis nėra gera, ypač kai apie mus garsas sklinda net iki Prezidentūros. Mokykla nedidelė, čia mokosi daugiau kaip 70 vaikų, dirba 60 žmonių. Ypatingi tapome dėl skundų, kurie yra be pagrindo”, – tikino Kruopis.

Mokykloje praėjusiais metais lankėsi Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė. Ir jos, ir Pasvalio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos nuomone, mokyklos direktoriui trūksta vadovavimo patirties, įgūdžių sprendžiant konfliktines situacijas.

Dangus Pasvalyje negriūna

„Mūsų mokykloje niekas negriūna, vyksta normalus darbas”, – sakė Pasvalio specialiosios mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rita Vaikšnorienė, įsitikinusi, kad vadovui buvo trukdoma dirbti. Ji tikino, kad direktorių palaiko visas kolektyvas, išskyrus vieną mokytoją. Dėl išėjusių iš darbo pedagogų Mulevičių pernelyg nesigaili. „Tiesa, Daina dirbo labai gerai. Puikiai su savo darbu susitvarko ir mokytoja Purtikienė”, – teigė pavaduotoja.

Savi ir savesni

Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė prisiminė, kad konfliktai Pasvalio specialiojoje mokykloje prasidėjo nuo neteisėtai skirtos nuobaudos vienam mokytojui. „Tada ir užvirė nesantaika. Mes reagavome į visus nusiskundimus, juos tyrėme, stengėmės būti objektyvūs. Faktams pasitvirtinus, mokyklos vadovui buvo skirtos dvi drausminės nuobaudos. Dabar sausio pabaigoje Pasvalio mokykloje bus atliekamas patikrinimas, tada priimsime galutinį sprendimą”, – sakė apskrities viršininkė. Jos manymu, mokyklos direktoriui Kruopiui stinga vadovavimo patirties ir bendravimo su kolektyvu įgūdžių. „Jis dirba itin jautrioje sistemoje. Juk mokykla yra specialioji. Reikėtų daugiau išmanyti ir jį supančių žmonių psichologiją. Per paskutinį mūsų susitikimą buvo griežtai pareikalauta nesivelti į jokius asmeninių santykių ginčus ir konfliktus. Tai galima aiškintis po darbo”, – teigė Umbrasienė, paminėjusi, kad mokyklos vadovas jaunas, tad gal dar išmoks vadovauti.

Tiesa, apskrities viršininkė pamiršo paminėti, kad antrąją drausminę nuobaudą Kruopiui skyrė už tai, kad jis neteisėtai išmokėjo atlyginimą mokytojai Antaninai Kruopienei. Neteisėtai didesnis atlygis keliavo į direktoriaus mamos kišenę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.