Gerumo šventė po senoviniais skliautais

Kauno rotušėje įteiktos besibaigiančiųjų metų „Gerumo plytos” ir „Santakos” garbės ženklai

Vakar Kauno rotušėje apdovanoti kauniečiai, kurių nuopelnai įvairiose gyvenimo srityse šiemet pasirodė svariausi. Dvidešimt penkiems įteiktos skaidraus stiklo „Gerumo plytos”, o šešiolikai prisegti „Santakos” garbės ženklai. Iškilmės prasidėjo garbės raštų Kalėdinio labdaros baliaus rėmėjams – dar kelioms dešimtims miesto įmonių ir bendrovių vadovams – įteikimu. Tad sausakimšoje salėje tesutilpo apdovanojamieji, jų šeimų nariai ir miesto valdžios atstovai.

Padėjo nepaisydami pavojų ir skausmo

„Mes buvome pirmieji, atskubėję į pagalbą žmogui, kai jis automobiliu trenkėsi į medį. Automobilis apvirto ir iškart užsiliepsnojo, o vairuotojas – prisisegęs saugos diržais. Padėjome jam laiku išlipti iš degančio automobilio. Tokie įvykiai nėra kasdieniai, bet mūsų darbe dažnai visko pasitaiko”, – pasakoja policininkai Saulius Kisarauskas, Jaunutis Makauskas, Darius Merkevičius ir Tomas Urbonavičius bei priduria, kad tokių įvykių, kad ir pelniusių jiems „Gerumo plytą”, geriau jau išvis nebūtų.

Su ašaromis akyse apdovanojimo ėjo atsiimti Antano Laukaičio žmona. Jai ir dukroms „Gerumo plyta” bus dar vienas gedulo ženklas. Antanas Laukaitis žuvo šį pavasarį gelbėdamas draugą. Jis nepaisė jam pačiam grėsusio mirtino pavojaus.

Sunkiai ašaras sulaikė ir Gražina Benkunskienė. Moteris apdovanota už tai, kad didžiausio skausmo akimirką sugebėjo pagalvoti apie kitus. Netekusi vilties, kad savaitę komos ištikta jos dukrelė Irma atsigaus, sutiko paaukoti jos organus tiems vaikams, kuriuos jie dar galėjo išgelbėti.

Kilnus tikslas suteikia gyvenimui prasmės

„Kai susipažinome, Žilvinas jau buvo donoras. Niekada nesuabejojau dėl jo veiklos naudingumo ir kilnumo, nepykstu, kai jis naktimis sėdi prie kompiuterio ir atsakinėja į laiškus. Pati palyginti neseniai daviau kraujo”, – sako Renata, Kauno krašto donorų bendrijos pirmininko Žilvino Neliubšio žmona.

Iš viso Ž.Neliubšys kraujo yra davęs daugiau kaip 40 kartų, o gruodžio 27-ąją jiedu su Renata atšventė 10-ąsias santuokos metines. Apdovanojimų ceremonijoje šalia tėčio išdidžiai sėdėjo devynerių metų Simonas.

Verslininkė Zita Grėbliauskienė, ją pažįstančiųjų teigimu, visuomet yra pasirengusi ateiti į pagalbą. Šį rudenį tam jos pasirengimui teko rimtas išbandymas. Jau dešimtį metų įmonėje dirbančią bendradarbę ištiko skaudi nelaimė – žuvo jos sesuo su vyru, palikdami našlaičiais tris vaikus.

„Parvežėme juos į Kauną, pirkome patalynę, kitų reikalingų daiktų, maisto. Visko jiems trūksta, o dokumentų našlaičiams priklausančiai valstybės paramai gauti sutvarkyti dar nepavyko”, – juntamai jaudinasi dėl netikėtai įgytų globotinių likimo Z.Grėbliauskienė. Iki šiol dar nepavykę sutvarkyti dokumentų.

Geri darbai būna ir paprasti

„Gerumo plytos” už labdaringą veiklą įteiktos „Mitnijos” generaliniam direktoriui Antanui Gureckiui, „Omnitelio” Kauno regiono atstovybės vadovui Pauliui Ratei, Edai Krasnadamskienei, apmokėjusiai Pažaislio vienuolyno šildymo išlaidas.

Reda Regina Vasiliauskienė ir Antanas Vytautas Indilas apdovanojimą pelnė gana proziškais, tačiau labai reikalingais darbais – organizavo gyvenamojo namo renovaciją ir sutvarkė kelių namų aplinką. Rima Sperskienė, pati sunkai sirgdama, rūpinasi kitais ligoniais, Regina Dambrauskienė globoja našlaičius, Alvyda Česienė propaguoja tautinę kultūrą, o Iveta Šikšniuvienė savanore dirba Gyvūnų prieglaudoje.

Bene didžiausio sveikintojų būrio sulaukė tautodailininkė Gertrūda Kliučinskienė-Gečaitė, neatlygintinai aprengusi savo išaustais rūbais kanklių, vaikų šokių ansamblių dalyvius, sukūrusi ir padovanojusi labai daug originalių, žymių žmonių ir įvykių atminimui skirtų proginių juostų.

Nuo 2001-ųjų gruodžio, kai gimė ši tradicija, trys Kauną valdę merai jau bus išdovanoję 147 originalias stiklines dovanas, kokių negali gauti politikai bei valstybės tarnautojai.

Garbės ženklai

Vakar Rotušėje buvo įteikta ir 16 „Santakos” garbės ženklų. Jais apdovanoti daug lėšų labdarai skyrę verslininkai, sportininkai, kultūros veikėjai. Šis ženklas įteiktas ir Jo Ekscelencijai vyskupui emeritui Juozui Preikšai.

Antrojo laipsnio garbės ženklu apdovanota ieties metikė, olimpinių žaidynių prizininkė ir medalininkė, šių metų Europos lengvosios atletikos veteranų čempionate iškovojusi aukso medalį ir pasiekusi pasaulio rekordą Birutė Kalėdienė.

Trečiojo laipsnio garbės ženklu apdovanota šiemet Pasaulio plaukimo veteranų čempionate iškovojusi net 6 aukso medalius Birutė Statkevičienė, pasaulio ir Europos veteranų krepšinio čempionatų aukso bei sidabro medalių laimėtojai Anatolijus Čupkovas, Gediminas Budnikas ir treneris Vitoldas Masalskis.

Už paramą Kauno samariečiams trečiojo laipsnio „Santakos” apdovanojimai paskirti Vokietijos piliečiams – Hamburgo bei Vysbadeno samariečių organizacijų vadovams Gerdui Pruferiui ir Achimui Rainholdui.

„Santakos” garbės ženklu taip pat apdovanoti Valstybinio muzikinio teatro solistė Violeta Sagaitytė, Mažojo teatro režisierius Vytautas Balsys bei įžymus išeivijos kultūros veikėjas Juozas Kojelis, Kauno arkikatedros bazilikos vargonininkas Pranciškus Beinaris, nusipelnęs choreografas Juozas Gudavičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.