Prezidentą nuvylė VSD veiklos tyrimas

Prezidentas Valdas Adamkus didžiausiais šių metų nusivylimais vadina sprendimą neleisti Lietuvai įsivesti euro ir parlamentinį tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos.

Jis teigė sutinkantis, kad VSD yra problemų, tačiau Seimo komiteto atliktas tyrimas parodė „mūsų politinės kultūros lygį ir supratimą”.

„Visa Lietuva matė, tai buvo šokiruojantis dalykas. Frakcijų vadai Lietuvos reikalus tvarkė taip, lyg jie tvarkytųsi savo kišenėse”, – kalbėjo V.Adamkus.

Komentuodamas tai, kad iki šiol iš Seimo negavo prieš dvi savaites prašytos parlamentinio tyrimo medžiagos, V.Adamkus akcentavo, kad valstybės Prezidentui yra „prieinama bet kokia paslaptis, dokumentas, įrodymas”.

„Prezidentui reikia rašyti raštus komitetui, prašyti, maldauti medžiagos, kuri jam, kaip aukščiausiam valstybės pareigūnui, pirmiausiai turi būti prieinama. Tada tik noriu paklausti: kokią valstybinės santvarkos nuovoką ir supratimą mes turime?” – sakė V.Adamkus.

Prezidentas prieš dvi savaites per savo patarėją paprašė parlamentinį tyrimą atlikusio Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Algimanto Matulevičiaus medžiagos, kuria remiantis buvo padarytos išvados, tačiau pastarasis teigė, kad šalies vadovas privalo raštu pateikti prašymą Seimo vadovui.

Seimas praėjusį antradienį patvirtino Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto VSD veiklos tyrimo išvadas, kuriose pažymima, jog departamento generalinis direktorius A.Pocius nėra pajėgus tinkamai vadovauti.

Išvadų kritikai teigė, kad jos nėra aiškiai motyvuotos, grindžiamos tik prielaidomis ar nuomone bei prieštaringos.

Penktadienį VSD vadovas A.Pocius įteikė V.Adamkui atsistatydinimo pareiškimą.

VSD vadovą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.