Komikas, aktorius, vandensvydininkas ir politikas Artūras Orlauskas, daugeliui televizijos žiūrovų žinomas kaip Zakarauskas, virtuvei skiria sekmadienių rytus.
Maisto ruošos ritualą turintis pašnekovas įprastai gamina pikantišką omletą. „Pusryčiai mano, o pietūs restorane. Ir būtinai kiekvieną kartą vis kitame”, – pasakojo kinų virtuvės mėgėjas, sekmadienius leidžiantis drauge su šeima.
Firminiu savo patiekalu – žvėrienos koldūnais – A. Orlauskas mėgaujasi gana retai, t. y. du tris kartus per metus. „Kadangi darbo daug, tai gaminu retai. Savarankiškai paruošiu tešlą ir mėsą. Faršas ruošiamas iš žvėrienos, pamaišant šernieną su stirniena. Du trečdaliai šernienos ir viena dalis stirnienos, – koldūnų paslaptis išdavė medžiotojas, dažnai lepinamas žmonos Editos patiekalais. -Tik žmona gamina ypatingą pyragą su kumpeliu ir alyvuogėmis. Bet jos recepto atskleisti negaliu, nes Edita niekam neišduoda. Norėdama mane palepinti, bent kartą per mėnesį ji gamina žvėrienos suktinukus su krabų lazdelėmis arba mėgstamus lakštinius su žvėriena”, – pasakojo laimingas sutuoktinis.
Pikantiškam omletui reikės:
Arbatinio šaukštelio smulkintų krapų, sojos padažo, gabaliuko fermentinio sūrio, pomidoro, pusės paprikos, 3 vnt. krabų lazdelių, 6 kiaušinių, 1 šaukšto miltų ir prieskonių.
Paruošimo būdas:
Pomidoras, paprika ir krapai smulkiai supjaustomi ir sudedami į gilų indą. Tuomet įmušami 6 kiaušiniai, pagal skonį įpilama sojos, įdedamas šaukštas miltų, sutarkuojamas fermentinis sūris, smulkiai supjaustomos krabų lazdelės ir viskas suplakama. Į įkaitintą keptuvę sudedamas ir ištirpinamas trečdalis pakelio sviesto. Suplakta masė išpilama į keptuvę. Kepant susidaręs sluoksnis padalinamas į 4 dalis ir apverčiamas. Iškeptas omletas ant stalo patiekiamas su pjaustytu šviežiu pomidoru ir valgomas su juoda kaimiška duona.
Jei nutiko taip, kad šaldytuve nebėra sūrio, supjaustome tai, ką randame. Vasarą tai gali būti agurkas arba svogūnų laiškai, arbatinis šaukštelis grietinės.
Omletas pasižymi išskirtiniu skoniu, jei pagardinamas žvėrienos (šernienos) konservais. „Aš, kaip medžiotojas, turiu sukaupęs nemažai tokių konservų atsargų”, – sakė pašnekovas, neįsivaizduojantis sekmadienio rytų be kepamo omleto ir jo improvizacijų. Norėdamas išvengti monotonijos, A.Orlauskas omletą gamina vis iš kitų ingredientų. „Esu net razinų dėjęs. Išėjo pakankamai egzotiško skonio omletas”, – šyptelėjo pašnekovas.