Kūrentis vien malkomis – jau prabanga

Šį šildymo sezoną brangsta ne tik dujos ir elektra, bet ir malkos – populiari kuro rūšis.

Vieno kubinio metro paruoštų kūrenti malkų kaina šiuo metu išaugo iki 90-100 litų. Tad ir nedideliam nameliui per šaltymetį vien malkomis apsišildyti teks pakloti ne vieną tūkstantį litų. Malkų ruošėjai neabejoja, kad malkų kainos nuo kitų metų pradžios dar gali kilti.

Mažėja žaliavos malkoms

Klaipėdos rajone lapuočių malkomis prekiaujantis Dalius „Vakarų ekspresui” teigė, jog jau kitąmet malkos brangs maždaug 6-7 litais už kubinį metrą.

„Medienos kainas kelia urėdijos, iš kurių mes ją perkame. Kainų kilimą lemia brangstančios transporto paslaugos ir tai, kad ima trūkti žaliavos. Pavyzdžiui, kubinio metro malkų paruošimas miške kainuoja apie 40 litų. Iš malkinės medienos dabar stengiamasi pagaminti kuo daugiau įvairių gaminių: padėklų kroviniams, lentelių ir kita. Todėl ateityje malkos ne tik brangs, bet ir prastės jų kokybė – malkos bus smulkesnės ir pjaunamos iš tokios žaliavos, kuri nebetinka jokiems kitiems gaminiams”,- sakė ne vienerius metus šiame versle besisukantis pašnekovas.

Nors malkos jau ir dabar brangios, pirkėjų netrūksta. Pasak Daliaus, malkų ruošėjai vos spėja suktis.

„Prekiaujame ne tik Klaipėdos rajone, bet ir Klaipėdoje, Palangoje, Šventojoje. Židiniams kūrenti užsakoma beržo, juodalksnio, o būstui – juodalksnio, pigesnio skroblo malkų. Yra užsakančių ir brangiausių ąžuolinių malkų, kurių kubinis metras kainuoja 100 litų”,- sakė Dalius.

Iš uostamiesčio į kieto kuro katilu šildomą individualų namą Klaipėdos rajone prieš pusantrų metų išsikraustęs gyventi Tomas pasakojo, kad antrajam šildymo sezonui pasiruošė dar gegužės mėnesį. Tada kubinis metras medienos esą kainavo 60-70 litų.

Brango visa mediena

Kretingos urėdijos urėdas Antanas Baranauskas patvirtino, jog šiemet brango visa mediena, tad ne išimtis ir malkos.

„Medienos rąstai pabrango 60-70 litų, malkos – 10-15 litų”,- sakė urėdas.

Medienos kainos kyla daugiausiai dėl augančių transporto eksploatavimo išlaidų. Urėdija medienos ruošėjams mažmenine kaina parduoda dvimetrinius rąstus, skirtus malkoms. Kietmetris eglių, drebulės malkinės medienos urėdijoje kainuoja apie 53, pušies, juodalksnio – 59, beržo – apie 71 litą. Supirkę iš urėdijų medieną, jos ruošėjai parengia ją pardavimui: supjauna, suskaldo, išrūšiuoja ir parduoda jau ne kietmetriais, o kubiniais metrais.

Kompensacijų prašo mažiau

Nors brangsta ne tik malkos, bet ir kitos kuro rūšys, socialinės rūpybos specialistai pastebi, jog mažėja prašančių pašalpų kietajam kurui įsigyti ar kompensacijų.

„Sumažėjo ne tik prašančiųjų kompensacijų, bet ir kitų rūšių pašalpų. Kas neturėjo darbo, įsidarbino, kadangi darbo seniūnijoje netrūksta. Daug kas turi savo miško, iš kurio parsigabena malkų, turi žemės, gauna išmokas už ją, padidėjo šiek tiek pensijos”, – pasakojo apie didėjančias kaimo žmonių pajamas Klaipėdos rajono Vėžaičių seniūnijos socialinė darbuotoja Stasė Grykšienė.

Kad nešaltų probleminių šeimų vaikai ar vieniši seneliai, rūpinasi septynios seniūnijoje dirbančios lankomosios priežiūros darbuotojos. Jos žmonėms padeda apsirūpinti kuru.

Kaimo žmonės ima ieškoti būdų, kaip sutaupyti brangių malkų: kūrena pjuvenomis, malkas maišo su anglimi. Yra ir tokių, kurie net šiukšles ima kūrenti, juodais dūmais teršdami orą.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalija Šeporaitienė sakė, jog pernai mažas pajamas gaunančioms šeimoms per šildymo sezoną buvo skirta apie 400 tūkst. litų kompensacijų.

„Šiemet irgi jau išdavėme daug pažymų dėl kompensacijų ir, matyt, rajono gyventojams bus skirta panaši suma. Tačiau tiek mūsų, tiek aplinkiniuose rajonuose kasmet mažėja kompensacijų gavėjų skaičius. Daugiau kompensacijų išduodama miesto, o ne kaimo gyventojams”, – sakė D. Šeporaitienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.