Seimo komitetas nori saugumo vado galvos

Valstybės saugumo departamento veiklą tiriantys parlamentarai pareiškė, kad Arvydas Pocius bando trukdyti jų darbui, todėl prezidento prašoma bent laikinai nušalinti jį nuo pareigų. Valdas Adamkus linkęs laukti galutinių komiteto išvadų.

„Komitetas kreipiasi į Respublikos prezidentą siūlydamas spręsti klausimą dėl Arvydo Pociaus tinkamumo parlamentinio tyrimo metu eiti Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus pareigas”, – teigiama vakar Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) priimtame pareiškime.

Už jį balsavo 6 komiteto nariai, 2 susilaikė, nė vieno nebuvo prieš.

Priimti tokį dokumentą Seimo NSGK nariams pavyko tik iš antro karto. Pirmasis balsavimas dėl panašaus turinio pareiškimo surengtas pirmadienį, tačiau tuomet balsai pasiskirstė po lygiai.

Nuodėmių sąrašas

Pareiškime Seimo nariai išvardijo visas Pociaus nuodėmes.

Valstybės saugumo departamento (VSD) generaliniam direktoriui priekaištaujama, kad jis buvo pažadėjęs, tačiau vėliau atsisakė komitetui pateikti svarbią informaciją apie aukštų valstybės pareigūnų galbūt korupcinius ryšius. Neoficialiomis LŽ žiniomis, parlamentarai norėjo susipažinti su 11 pažymų, dalį kurių rengė Vytauto Damulio vadovaujama VSD Kontržvalgybos valdyba.

Pocius taip pat kaltinamas bandęs trukdyti NSGK atliekamam parlamentiniam tyrimui „statutiniam pareigūnui netinkamais viešais pareiškimais”. Be to, jam prikišamas trijų VSD pareigūnų, NSGK pateikusių informaciją apie aukštų valstybės pareigūnų galbūt korupcinius ryšius ir užsienio šalių institucijų, įstaigų, asmenų galimą įtaką jiems, nušalinimas nuo pareigų.

Kaip LŽ rašė, užvakar Damulis, jo pavaduotojas Vilmantas Bieliauskas ir vieno skyriaus vadovas Kastytis Braziulis nušalinti nuo pareigų, kol bus baigtas tyrimas dėl slaptos operatyvinės informacijos sąmoningo neteisėto perdavimo, atskleidimo bei galimo šių duomenų klastojimo. Pocius turi įtarimų, kad šie asmenys yra vadinamieji kurmiai, politikams, žurnalistams nutekinantys slaptą informaciją.

NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius vakar žurnalistams tvirtino, kad komiteto turimi duomenys neleidžia daryti išvados, kad minėti VSD pareigūnai padarė nusižengimų.

Anot NSGK, išvardytais veiksmais VSD vadovas „dar labiau gilina įtampą keldamas itin rimtą pavojų departamento darbui, sudaro prielaidas manyti, kad VSD pareigūnai yra persekiojami dėl atliekamų tyrimų ir jų liudijimų komitete, savo veiksmais sąmoningai ar nesąmoningai bando daryti įtaką ir trukdyti parlamentiniam tyrimui”.

Sadeckas nebalsavo

Tokio pareiškimo iniciatorė buvo NSGK narė konservatorė Rasa Juknevičienė. Po penkių valandų trukusio komiteto posėdžio į Seimą grįžusią kolegę konservatoriai sveikino „su pergale”, spaudė ranką.

Tiesa, jos teiktas projektas po ilgų diskusijų buvo sušvelnintas. Politikė siūlė, kad komitetas kreiptųsi į Seimą ir prezidentą prašydamas iš karto spręsti Pociaus tinkamumo vadovauti VSD klausimą.

„Tačiau ir toks pareiškimas yra geras. Manome, kad bent kol vyksta tyrimas, Pocius turėtų nusišalinti, o apie jo tinkamumą eiti VSD generalinio direktoriaus pareigas bus galima spręsti, kai komitetas pateiks savo išvadas, – kalbėjo Juknevičienės. – Pareiškimo nebūtų buvę, jeigu Pocius pats jo nebūtų išprovokavęs”.

LŽ žiniomis, savotišką nepasitikėjimą VSD vadovu, be Juknevičienės, pareiškė NSGK vadovas „pilietininkas” Matulevičius, liberalas Algis Kašėta, socialdemokratė Milda Petrauskienė, konservatorius Saulius Pečeliūnas ir Liberalų demokratų frakcijos narys Rimantas Smetona. Balsuodami susilaikė liberalcentristas Vytautas Bogušis ir „darbietis” Rimantas Bašys. Posėdyje dalyvavo, bet nebalsavo socialliberalas Alvydas Sadeckas.

Nušalinti negalima

„Nesutinku su kai kuriais pareiškimo motyvais, – vakar LŽ sakė Bogušis. – NSGK pajėgus atlikti tyrimą, nematau, kad Pocius jam trukdytų. Šis pareiškimas – tai pigus politikavimas”.

Anot jo, nušalinus nuo pareigų VSD generalinį direktorių šioje institucijoje kiltų chaosas, mat jau laikinai be vadovybės likusi Kontržvalgybos valdyba. „Turiu dar daug klausimų Pociui. Negalima nutraukti siūlo įpusėjus mezginį”, – teigė Bogušis.

Seimo narys taip pat atkreipė dėmesį, kad parlamentarų pareiškimas neturi jokios juridinės galios. Juoba kad ir prezidentas neturi teisinių svertų VSD vadovo laikinai nušalinti nuo pareigų. Jis gali tik pasirašyti dekretą teikdamas atleisti Pocių iš pareigų.

„Prezidentas yra pasakęs, kad atsižvelgs į komiteto nuomonę, todėl manome, kad pasitaręs su savo teisininkais jis ras išeitį ir šiuo atveju, – LŽ sakė NSGK vicepirmininkas Kašėta. – VSD vadovui galima pasiūlyti išeiti atostogų. Arba teikti Seimui dekretą dėl Pociaus atleidimo”.

Prezidentas neskubės

Tačiau, atrodo, parlamentarams dar teks palaukti prezidento žodžio dėl Pociaus likimo. Reaguodamas į NSGK pareiškimas valstybės vadovas pareiškė lauksiąs galutinių komiteto išvadų ir tuomet spręsiąs, ar VSD vadovas gali toliau eiti pareigas, ar ne. „Neardykite savo santvarkos laikinais sprendimais”, – vakar sakė prezidentas.

Premjeras Gediminas Kirkilas ragino NSGK skubiau baigti tyrimą. „Tai yra vienintelė išeitis. Prašiau komiteto pirmininko, kad kuo greičiau baigtų darbą ir pateiktų išvadas ir žiniasklaidai, ir prezidentui, ir Vyriausybei, jeigu reikės”, – BNS citavo Vyriausybės vadovą.

Įsiplieskė karas

Laikinosios tyrimo komisijos statusą turintis NSGK darbą turi baigti iki gruodžio 1-osios. Parlamentarai jau apklausė apie 20 žmonių. Neoficialiai Seimo nariai užsimena, kad pasibaigus tyrimui vargu, ar Pociui ir kai kuriems jo pavaduotojams pavyks išsaugoti postus.

Komitetui buvo pavesta atsakyti į 8 klausimus. Parlamentarai aiškinasi Baltarusijoje žuvusio VSD pareigūno Vytauto Pociūno mirties aplinkybes, VSD reorganizaciją, personalo politiką, moralinį klimatą šioje specialiojoje tarnyboje, tarnybinės informacijos nesankcionuotą nutekinimą, departamento santykius su kitomis valstybės institucijomis.

Tačiau tyrimui įpusėjus tarp komiteto ir VSD vadovo įsiplieskė konfliktas. Pocius, nors vieną dieną pažadėjo, vėliau atsisakė parlamentarams pateikti slaptas pažymas apie galimus aukštų pareigūnų korupcinius ryšius, motyvuodamas, jog tai galėtų pakenkti nebaigtam operatyviniam tyrimui. VSD teisininkai pareiškė, kad politikų prašomi pateikta medžiaga yra vidiniai dokumentai, „parengti remiantis iki galo nepatikrinta operatyvine informacija, kuri tikrinama ir tikslinama toliau atliekant atitinkamus operatyvinius tyrimus”. Šių pažymų pateikimas pašaliniams asmenims esą sutrukdytų tolesniems tyrimams. Tuo metu Seimo teisininkai pareiškė, kad Seimo komitetai, atlikdami parlamentinius tyrimus, turi teisę gauti tokią informaciją.

Be to, konfliktą pagilino Pociaus parašyti laiškai prezidentui, Seimo valdybai, NSGK.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Seimo komitetas nori saugumo vado galvos"

  1. Dirvelė

    jeigu VSD vadovas būtų aukšto intelekto atsistatydintų,tačiau jei iki išaiškėjo neatsistatydino iš KGB rezervo tai ko norėti, neįsivaizduojama kaip jis galėjo vadovauti prokuratūrai ir kas tokie ten dirba matosi iš karto,neveltui girti sėdi kabinetuose,girti už vairo,lygis…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.