Organizme esančių rūgščių ir šarmų pusiausvyra – sveikatos indikatorius. Sveiko žmogaus organizme yra maždaug 20 proc. rūgščių ir 80 proc. šarmų. Tačiau vartojant daug riebalų, saldumynų, kavos, alkoholio, nuolat veikiant stresams ši pusiausvyra sutrinka. Rūgštūs medžiagų apykaitos produktai ne visiškai pašalinami iš organizmo ir sukelia ne vieną ligą. Atkūrus rūgščių ir šarmų balansą, galima jų išvengti.
Maisto produktai, atkuriantys rūgščių bei šarmų pusiausvyrą: lapinės salotos, daiginti javai, beveik visos daržovės, bulvės, riešutai, negazuotas vanduo. Organizmą rūgštinantys produktai: mėsa, baltų miltų gaminiai, juodoji arbata, kava, limonadas su cukrumi, konditerijos gaminiai.